Hvordan utsette tilbakebetaling av boliglån

Det er aldri noe gøy å havne i en situasjon hvor man ikke har råd til å betale boliglånet denne måneden, men det er likevel slik at de fleste opplever en slik situasjon én gang eller to i løpet av livet.

Men hva skal man gjøre hvis man ikke har råd til å betale boliglånet sitt? Er det i det hele tatt mulig å be om utsettelse på tilbakebetaling av boliglånet?

Boliglånet er kanskje en av de få lånene det er vanskeligst å be om utsettelse på tilbakebetaling av, men i visse situasjoner kan det være mulig (men du må betale renter). Om du ikke har råd til å betale lånet må du kontakte banken din med det samme for å gjøre en avtale med dem!

Noen vanlige løsninger når man ikke har råd til å betale lånet for en kort periode er å få avdragsfrihet i denne perioden. Da betaler man kun det man betaler i renter, så gjelden din synker ikke, men samtidig blir fakturaen du får mye, mye lavere i denne perioden. Ettersom du betaler rentene på fakturaen du får, men ikke utsetter disse, kalles da som regel det å utsette tilbakebetaling av boliglån for å få avdragsfrihet på boliglånet.

Jevnt over er boliglånet en av de utgiftspostene du bør prioritere hvis du har dårlig råd i en periode. Det er stort sett enklere å få utsettelse på andre typer lån og utgifter, og boligutgifter bør komme høyt opp på prioriteringslisten din over lån du skal betale.

Under koronapandemien har norske banker stort sett vært veldig tilbøyelige til å tilby avdragsfrihet til alle som ble rammet av permitteringer eller oppsigelser som følge av pandemien.

solcellepanel
Om du ikke betaler boliglånet kan huset i verste fall bli tvangssolgt.

Det er altså ikke bare rett frem å be om betalingsutsettelse på boliglånet. Det beste du kan håpe på er å få noen måneder med avdragsfrihet, men dette vurderes i hvert enkelt tilfelle. Typiske situasjoner som at man blir permittert, mister jobben, går gjennom en skilsmisse eller lignende er ofte gode grunner for å få avdragsfrihet i en periode.

Dersom du har studielån er det mye enklere å utsette tilbakebetalingen av dette. Der kan du enkelt logge inn på Dine Sider hos Lånekassen og be om utsettelse uten å oppgi noen grunn.

Hvem kan få avdragsfrihet på boliglånet?

For å få avdragsfrihet på lånet må du oppfylle en del krav fra boliglånforskriften. Her står det blant annet at lånet ikke kan være mer enn 60 % av boligens verdi, så du må i praksis ha betalt tilbake 40 % av lånet før du kan få avdragsfrihet over en periode.

Spar opp en buffer til boliglånet og andre utgifter

Dersom du jevnlig havner i situasjoner hvor du ikke har råd til å betale hele boliglånet anbefaler vi å omstrukturere økonomien litt. En god løsning for mange er å sette opp en bufferkonto hvor man sparer opp 3 ganger en vanlig månedslønn. Denne kontoen bruker man kun i nødstilfeller, som når noe uforutsett har dukket opp, om du ikke har råd til å betale regninger, eller slike tilfeller.

Da er du sikret mot å måtte styre med å håpe at banken kan gi deg avdragsfrihet i en måned når du har dårlig råd, og kan heller ta dette fra bufferkontoen din. Deretter kan du fylle opp bufferkontoen igjen når du har bedre råd i andre måneder.

Les også:

Legg igjen en kommentar