Hvordan finne riktig bilbatteri til bilen sin

Det er åpenbart veldig viktig å ha riktig bilbatteri, eller startbatteri som det også kalles, på bilen sin. Med feil batteri kan du ikke bare få problemer med å starte bilen, men også overspenning som i verste fall kan ødelegge elektronikken i bilen.

Det er med andre ord utrolig viktig å velge riktig startbatteri til bilen sin, men hvordan finner man egentlig ut hvilke av de ørten bilbatteriene som passer til bilen sin?

Det er i utgangspunktet to måter å finne riktig bilbatteri på. Den enkleste er ved å gå til en nettbutikk som selger bilbatterier og skriv inn skiltnummeret ditt. Da får du opp bilbatterier som passer til bilen din. Det andre alternativet er å gå til bilen din, åpne panseret og se hvilke tall som står på batteriet ditt.

Bilbatteri med info uthevet
Her er den vesentlige informasjonen på bilbatterier ringet ut. Dette skal du se etter.

På vanlige startbatterier står det spenning i V, kaldstartstrøm i A, og batterikapasitet i Ah. Av disse er det viktigst at spenningen stemmer, for med de to andre ønsker du så høyt tall som mulig.

I tillegg må du frem med målebånd for å sjekke at dimensjonene stemmer. Startbatterier til bil kommer nemlig i mange ulike former, og en del biler har dessuten plass til flere ulike dimensjoner på bilbatteriene. Det viktigste er at du ikke kjøper et bilbatteri som er altfor stort.

Husk at du alltid må ta av den negative polen først når man skal koble ut bilbatteriet!

Slik finner du riktig bilbatteri enkelt

Det er jo helt mulig å finne riktig batteri manuelt, men det er jo mye enklere å skrive inn skiltnummeret sitt på en nettside. Gå inn til en av disse nettsidene og skriv inn skiltnummeret sitt:

Når du skriver inn skiltnummeret ditt på en av disse sidene får du opp en oversikt over hvilke startbatterier som passer til bilen din. Da kan du enten bestille batteriet derfra, eller bare skrive ned dimensjoner og alle tall for å ta med deg i butikken du skal kjøpe bilbatteriet hos.

Dersom du ikke husker skiltnummeret ditt kan du også fylle inn fabrikat og modell på alle disse sidene for å finne frem til samme oversikt over hvilke batteriet som passer til bilen din.

Om du kjøper bilbatteri i en fysisk butikk har disse som regel akkurat samme systemer, så bare gå til kassa og spør om de kan finne riktig bilbatteri for deg. Si skiltnummeret ditt, så kan de vise hvilke startbatteri som passer til bilen din.

Trenger du virkelig et nytt batteri?

De fleste som kjøper nytt startbatteri gjør det fordi de ikke får start på bilen midt på vinteren. Men til tross for at man tror de trenger nytt batteri er det langt ifra alle som faktisk gjør det.

Les også: Slik får du start på dieselbilen i vinderkulda!

Det er nemlig ofte slik at du kan lade batteriet med en batterilader for å få nytt liv i det. Dette er ofte nok til å få god kapasitet på batteriet igjen, og et fulladet batteri kan ofte faktisk ha et år eller to igjen av levetiden selv om det ikke ville starte før du ladet det.

Så vurder om du skal kjøpe en billig batterilader før du går til innkjøp av en nytt batteri. Batteriladeren kan jo være kjekk uansett, for alle bør lade bilbatteriet sitt minst to ganger i året uavhengig av om man får start på det eller ikke!

Startkabler på et bilbatteri

Les også:

En kommentar om “Hvordan finne riktig bilbatteri til bilen sin”

  1. I tillegg til de riktige mål er det viktig å merke seg hvordan batteripolene er plassert: på hvilken side er pluss- og på hvilken side er minuspolen.

    Svar

Legg igjen en kommentar