Hvilken pol må man ta av først på bilbatteri? Forklart

Når man skal koble av bilbatterier eller andre batterier til kjøretøy er disse festet med to ledninger; én til den negative polen og én ledning til den positive polen. Når man skal koble av batteriet for å lade det eller bytte det ut er det ganske viktig å koble av i riktig rekkefølge.

Man skal alltid koble ut (-)-polen, altså den negative polen først. Deretter kobler du ut den positive (+)-polen. Når du skal sette batteriet inn igjen er det omvendt; koble den (+)-polen først, og (-)-polen til sist.

Dersom du kobler av feil pol først kan du nemlig risikere at det blir overspenning på det kortslutte anlegget i bilen, så må du plutselig bytte ut mange ulike ting for å fikse det igjen. Som regel skjer det ingen verdens ting om du tar av feil pol først, med å ta ut den negative polen først fjerner du i alle fall all risiko for at batteriet har mulighet til å kortslutte noe som helst.

Det er ennå viktigere å gjøre alt i riktig rekkefølge når man bruker startkabler, da det er en fare for at det blir knallgass når de kobles sammen. Her skal først begge de positive polene kobles sammen, før negativ pol kobles på den som har flatt batteri. Til slutt kobler man på den negative polen til den som har strøm på bilen.

Les også:

Legg igjen en kommentar