Hvordan lage utekino i hagen

Å sitte utendørs på svale sommerdager for å se en film med familien eller kanskje hele nabolaget er uten tvil fantastisk koselig. Utekino er jo noe helt spesielt, og ennå bedre er det om man kan ha det i sin egen hage!

Med en utekino i hagen kan man kombinere det med en grillmiddag eller kanskje en liten sammenkomst først, eller kanskje sette på en film til barna mens de voksne sitter litt unna for å skravle og kose seg.

For å lage utekino i hagen trenger du egentlig bare en laptop eller mobil for å strømme eller spille av filmen, en projektor for å få stort bilde, og et lerret for å vise filmen på. Om du er så heldig at du har en helt rett vegg på huset kan denne fungere som lerret sammen med et hvitt laken, men det er også mulig å kjøpe bærbare lerret.

Vi skal selvsagt se nærmere på hva slags utstyr du faktisk trenger, og komme med noen konkrete anbefalinger til hva du kan kjøpe for å få utstyret du trenger til å lage utekino i hagen.

Lerret for utekino i hagen

Projektoren du trenger for å lage utkino

Det viktigste du trenger når du skal lage utekino hjemme i hagen er jo en projektor. Disse kommer i alle slags prisklasser, men det finnes faktisk overraskende gode bærbare projektorer til en helt ålreit sum.

En bærbar projektor er akkurat det du forventer, altså en projektor du kan bruke uten at den må være koblet til strømnettet. Disse har typisk et innebygd batteri, men dessverre er batterikapasiteten på de fleste litt for dårlig til at det fungerer helt optimalt.

Den billigste projektoren er grei nok

En billig bærbar projektor er denne projektoren som koster under 2 000 kroner. Selve projektoren er god, men problemer er at batteritiden kun er på 2,5 timer. Så det må enten bli en kort film, eller så må du koble til en powerbank (som denne med 20 000 mAh bør holde) mens du spiller av filmen.

Du kobler den bærbare projektoren til enten mobilen din eller en laptop med USB-tilkobling. Dette vil spile enheten din på projektorbildet, så da er det bare å spille av filmen på enheten din. Lyden spilles av fra selve projektoren, for det er innebygde høyttalere.

Denne billigprojektoren fungerer helt godt. Den gir ikke like skarpt bilde som om man hadde hatt en dyrere projektor, men om man skal ha denne for å underholde barna når de voksne vil skravle etter grillmiddagen kan det holde i lange baner.

Projektoren for deg som vil ha mer krutt

Hvis du vil ha en litt kraftigere, og ikke minst enklere projektor kan du vurdere denne projektoren fra Xiaomi Formovie. Prislappen er på omtrent 6 500 kroner, men du får en god projektor som gir et godt bilde. En annen stor fordel er at den har innebygd Chromecast, noe som betyr at du enkelt laster ned en app på mobilen din, så kan du strømme Netflix, Viaplay og alle andre vanlige strømmetjenester rett på projektoren

En bærbar projektor

Formovie sin projektor har selvsagt også vanlige USB-tilkoblinger for deg som vil bruke laptop eller mer tradisjonelle metoder for å vise filmen, men det er overraskende enkelt å bruke den til å strømme også.

Batteritiden er ikke egentlig betydelig bedre enn på de billigste modellene, for alle projektorer er strømslukere, så du bør absolutt ha en god powerbank til denne også. Batteritiden skal være opptil 3 timer, men det er lurt å ha med powerbanken i tilfelle batteriet på projektoren ikke var fulladet før man satte i gang. Det er jo ikke spesielt moro om den går tom for strøm når det er 15 minutter igjen av filmen!

Også denne projektoren har innebygd høyttalere, så du trenger ikke å tenke mer over hvordan man skal få spilt av lyden på denne.

Andre projektorer for å ha utekino i hagen

De to bærbare projektorene ovenfor er to eksempler på projektorer du kan bruke, men det er selvsagt veldig mange andre du kan velge mellom. De fleste elektronikkbutikker selger et lite utvalg av bærbare projektorer nå om dagen.

Dersom du skal vise utekinoen på verandaen eller andre steder hvor du har tilgang til strøm kan du også velge en vanlig, ikke-bærbar projektor. Dette fungerer selvsagt godt, og da er det bare å koble den til strøm. Vær derimot obs på at slike projektorer ikke nødvendigvis har innebygde høyttalere, så da er lyden noe du må tenke på.

Slik får du et lerret til å vise utekino i hagen

I tillegg til selve projektoren må du også ha noe å vise filmen på. Bakgrunnen er minst like viktig som selve projektoren, og det kan fungere å vise filmen på for eksempel husveggen, men da bør den være ensfarget, ha dekket til eventuelle vinduer man treffer, og være nokså mørkelagt.

Noen ganger fungerer det helt fint med et stort, hvitt laken som dekker veggen!

Hvis man ikke har en husvegg som fungerer godt nok finnes det løsninger for dette også. For akkurat som med bærbare projektorer finnes det lerreter man kan ta med seg.

En løsning er å kjøpe et såkalt portabelt lerretstativ. Dette koster en drøy tusenlapp, og du kan enkelt ta den med deg for å vise kino hvor enn du er. Dette gir deg 96″, noe som bør holde i massevis for koselige utekinoer i hagen.

Lerretstativ til projektor

En annen løsning er å velge en oppblåsbar projektorskjerm som denne fra Vooni for omtrent 2 500 kroner. Dette er en litt mer massiv struktur som står mye mer stabilt enn et vanlig lerretstativ, og fungerer derfor godt selv om det ikke er helt plant i hagen. Det er denne som er avbildet helt øverst i artikkelen. ‘

Fordelen med projektorskjermen fra Vooni er at man får en mye mer kinofølelse av denne enn med et stativ, for de store karmene blokkerer ut omverden veldig godt. Her er det bare å blåse den opp (med en oppblåser, for jeg ville ikke engang prøvd å gjøre det selv), sette seg ned på et godt pledd i gresset, og nyte filmen! Ulempen er at den tar lenger tid å sette opp, og veier mer, så den er ikke like godt egnet hvis du skal ha utekino for eksempel langt ute i skogen.

Ikke glem høyttalere til utekinoen

Dersom du kjøper en annen projektor enn de vi nevnte i artikkelen ovenfor er det viktig å passe på at du har en måte å spille av lyd på. Mange bærbare projektorer har innebygde høyttalere, men ikke alle! Så sørg for at du enten kjøper en projektor med innbygd lyd, eller har noen bærbare høyttalere du kan ta med deg til utekinoen.

Tenk på alt du kan gjøre med dette utstyret!

Det morsomme er at nå har vi snakket om å bruke utstyret for å vise utekino i hagen, men man kan selvsagt gjøre mye annet moro med det også. Hva med å spille av fotballkamper eller andre sportsarrangement på projektoren ute i hagen? Da kan man invitere over kompisgjengen, naboene eller andre for å kose seg med noen kalde noen mens man kan se kampen.

Det er selvsagt utrolig digg å se TV-serier eller andre ting også utendørs, og en god måte å komme seg ut i hagen når du egentlig har lyst til å ligge inne og se den nyeste episoden av noe på TV.

Ellers er det genialt til ganger hvor man er på camping eller andre steder hvor man ikke har tilgang til vanlig TV. Da er det bare å spille av en film på projektoren, så kan man kose seg hvor enn man måtte befinne seg.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company og Coolstuff.

Les også:

Legg igjen en kommentar