Hvor mye kan man tjene på å selge bilder? Forklart

Det er mange hobbyfotografer som drømmer om å tjene litt ekstra penger, men hvor mye kan man egentlig tjene på å selge bilder? Det er i prinsippet et par ulike måter å tjene penger på å selge bilder på; enten tar man på seg oppdrag for å ta bilder av noe spesielt (som bryllup, barnedåp, konfirmasjon og lignende), eller så tar man bilder av ting for så å prøve å selge de til bruk i etterkant. I denne artikkelen skal vi se nærmere på sistnevnte, da den første med å ta på seg oppdrag er mer for yrkesfotografer enn hobbyfotografer.

Når man skal tjene penger på å selge bilder fra arkivet sitt er den beste måten for hobbyfotografer å laste opp bildene til en nettside som selger mikrostockfotografier. Dette er nettsider hvor fotografer kan laste opp bilder de selv har tatt, så kan kjøpere søke gjennom databasen for å finne bilder de vil kjøpe. Om de ender opp med å kjøpe noen av bildene dine får du en del av betalingen.

En ting som lokker mange til å laste opp bilder på mikrostock-nettsider er at de kan laste opp alle bildene sine i løpet av noen få timer, så ligger de til salg «for alltid». Med litt flaks får man utbetalinger hver måned i mange år fremover, men dette krever at man har en del bilder som faktisk selger.

Les også: Hva slags kamera trenger man for å ta bilder til mikrostocksider?

Ta bilder som faktisk selger

Det beste tipset for å lykkes med å tjene en grei slant med penger på å selge bilder er å prøve å finne ut av hvilke bilder som faktisk selger. Prøv å tenke på hvem som er kjøperne dine. Ofte er det snakk om ting som nyhetsbyråer og de som driver nettsider. For eksempel kunne ForklarMeg.com være en typisk kunde, da vi innimellom bruker mikrostockfotografier på nettsidene våre.

Om du finner ut av hvilke bilder folk faktisk vil betale for slipper du å kaste bort tid på å laste opp 200 bilder av roser, grantrær eller andre ting som ingen egentlig har bruk for, eller som det allerede er hundrevis av bilder tilgjengelig gratis.

Et godt startspunkt er typiske businessbilder. For eksempel to profesjonelle personer som tar hverandre i hånden eller lignende. Disse er det høy etterspørsel på hos steder som advokatkontor, meglere og lignende, og selger ofte godt.

Pass også på å bruke god tid på å legge til tags/emneknagger på hver bilde, for det er viktig at bildene dukker opp når kjøpere søker etter dem.

Hvor mange bilder må man ha for å kunne leve av det?

Dessverre er det ikke så enkelt som å si «last opp 15 000 bilder, så tjener du 45 000 kroner i måneden». Det er så utrolig mange faktorer som spiller inn, og selv om du laster opp flere tusen bilder ser du raskt at det kanskje er mellom 10 og 20 stykker som faktisk har jevnlige salg. Det er med andre ord en del flaks som må til for at bildene skal lykkes, for ofte er det ikke de bildene man tror skal selge bra som faktisk gjør det.

Når det er sagt så er det et «numbers game» hvor flere bilder øker sjansen din for å få salg. I prinsippet er det bare å laste opp så mange du klarer, så får du etter hvert en følelse på hvor mye du kommer til å tjene. Men det er snakk om å laste opp flere tusen bilder før det blir snakk om summer i tusenkronersklassen utbetalt månedlig (med mindre du har sykt flaks med noen av bildene dine).

Hvert bilde betaler vel omtrent rundt $1 per salg, så det skal en del salg til før man kan leve av dette (vær klar over at prisen kan variere enormt etter hvor mye kjøper betaler). De fleste som faktisk klarer å leve av mikrostockbilder har lastet opp tusenvis av bilder. Når det er sagt, har du nok bilder, et godt fotoøye og mye pågangsmot er det faktisk fint mulig å tjene en god månedslønn på salg av bilder, selv om det kommer til å ta en god stund før du får opparbeidet deg en stor nok portfolio til at du kan leve av disse salgene.

Vårt tips: ikke si opp jobben med det første. Dersom du liker å ta bilder bør du prøve å gjøre dette på fritiden til å begynne med, og prøv å laste opp 200-300 bilder hver måned. Da får man over et års tid bygd opp en solid portfolio med bilder, og kan så vurdere hvorvidt dette er noe man bør satse på fulltid.

Hvor kan man laste opp bilder for å tjene penger på dem?

Det har kommet ganske mange ulike byråer som driver med mikrostockfotoer nå om dagen, og nedenfor har vi listet opp en rekke kandidater. Noen aktører ønsker kun eksklusive bilder, det vil si at du kun laster de opp der, mens andre godtar at du også laster de opp på flere tjenester. Dersom du skal laste de opp hos flere øker du sjansen for å få salg, så det er ingenting å tape på å legge dem ut for salg hos alle aktørene nedenfor.

iStockphoto er den eldste og mest bruke aktøren. Her er det litt strenge krav til kvaliteten på bildene som lastes opp, men om man har bilder av god kvalitet bør dette være den første plassen du sjekker ut.

Dreamstime er også en stor og kjent aktør som bør vurderes. Her er det mange bilder som selger, og de betaler greit per bilde. Dette er byrå nummer to du bør registrere deg hos og begynne å laste opp bilder.

Etsy fungerer litt annerledes, og mange tror at man kun kan selge håndlagde produkter her. Faktisk kan man laste opp bilder her, så kan folk bestille ting med bildene dine på. Da får du litt penger hver gang du får et salg, men her er det ofte en annen type bilde som selger godt. Her er det nemlig ikke så mange som interesserer seg for business, mens blomster og dyr ser ut til å være mye mer populære her. Det er derimot mulig å tjene en del penger på Etsy med de riktige bildene.

Scandinavian StockPhoto er en norsk aktør som er verdt å sjekke ut. De har derimot ekstremt strenge krav til hvem de godtar, så man må bygge opp en solid portfolio før man kan begynne å laste opp bildene sine her.

Les også:

Legg igjen en kommentar