Hvordan tjene penger på å selge arkivbilder

Å tjene penger på å ta bilder kan virke som en drøm for mange, men både nettaviser, nettsider, blogger, brosjyrer og lignende trenger jevnlig tilførsel av nye bilder de kan bruke, og det er mange som lever av å ta og selge arkivbilder.

Det som skiller arkivbilder fra andre bilder man kan selge er at arkivbilder typisk kan brukes til saker som ikke er dagsaktuelle. Om det er Stortingsvalg her i Norge vil gjerne avisene bruke oppdaterte bilder, men om de skriver en liten sak om en innsjø på et spesielt sted i Norge gjør det ikke noe om bildet er noen år gammelt. I det siste tilfellet kan avisen derfor fint betale for å få bruke et arkivbilde til saken, og selv om det koster dem noen hundrelapper er det mye billigere enn å sende en journalist eller fotograf ut til denne lille innsjøen for å ta et eget bilde av den.

Dette bildet er et typisk arkivbilde av en innsjø.

Her er det man som hobbyfotograf eller fotograf kan komme til nytte ved å laste opp et stort utvalg av arkivbilder som man kan selge. Det finnes mange aktører som lar deg laste opp og legge ut bilder for salg, og dersom du ikke er en proff fotograf må du begynne med såkalt mikrostockfoto. Dette er i grunn det samme som et stockfoto bare at prisnivået er lavere, og hvem som helst kan laste opp. Når man har gjort det en stund og bygd opp omdømmet sitt kan man være heldig og slippe til hos de mer kjente stockaktørene, men det er langt ifra alle som får innpass der.

Å selge arkivbilder til mikrostockaktører krever mye tålmodighet, at man er villig til å jobbe mye før man får betalt (da man trenger en stor portefølje før man tjener store summer), og en liten dose flaks for å faktisk få noen bestselgere.

Slik kan du ta arkivbilder og selge som mikrostock

Det er egentlig ikke verre enn å gå ut og begynne å ta bilder. Noen liker å spesialisere seg på visse type bilder mens andre foretrekker å laste opp tusenvis av bilder for å ha størst mulig sjanse til å faktisk få solgt noen.

Det er ikke til å stikke under en stol at salg av arkivbilder hos et mikrostockfirma er et såkalt «Numbers game» hvor antall bilder er helt avgjørende for om du får en grei inntekt av dette. Du kan aldri leve av å ha noen titalls bilder til salgs hos en slik tjeneste, for om du ønsker deg en typisk norsk lønn på rundt en halv millioner kroner i året må du regne med å ha tusenvis eller titusenvis av bilder ute for salg. Selv dette er ikke nødvendigvis nok!

Man må derfor være beredt for å reise ut og ta mange bilder hver eneste dag for å bygge opp et stort bibliotek av bilder hvis man vil tjene mer enn bare noen småslanter på å selge arkivbilder. Det skal godt gjøres å kunne leve av dette med det første, men om du er glad i å ta bilder av ting kan det være en fin måte å tjene penger på hobbyen på, så kan det eventuelt utvikle seg til en fulltidsjobb på sikt.

Man trenger ikke verdens beste kamera

Når man selger arkivbilder med mikrostock trenger man ikke nødvendigvis et ekstremt godt kamera, og ofte får man jobben gjort med et godt mobilkamera eller et ålreit speilreflekskamera er under 5 000 kroner. Man trenger altså ikke å investere 20 – 30 tusen kroner i kamera og objektiv før man kan komme i gang med å selge arkivbilder selv om det selvsagt øker sjansene dine for å få solgt bildene om de er av høy kvalitet.

Man bør derimot bruke mye tid på å lære seg god fototeknikk om hvordan man tar skikkelige bilder, og hvordan man skal redigere dem for å se bedre ut i ettertid. Dette er tid som er vel investert, for fem minutters redigering kan gjøre et bilde utrolig mye mer appellerende for potensielle kjøpere.

Les også: Hva slags kamera trenger man for å selger bilder?

Her kan du laste opp og selge bildene dine

Det finnes mange aktører som driver med formidling av mikrostockbilder mellom selgere og kjøpere. Vi på Forklarmeg har best erfaring med Dreamstime og iStockphoto. Begge disse to er blant de største i hele verden, betaler godt per bilde, og har mange aktive kjøpere.

Det er også mulig å laste opp bildene sine til flere selskaper, og det kan faktisk være en god strategi for å øke sjansen for å få salg. Det er nemlig slik at så lenge man ikke godtar en eksklusivitetsavtale så kan man selge bildene sine hos så mange mikrostockaktører som man måtte ønske, og da får man også tilgang til mange flere potensielle kunder.

Hvor mye tjener man per bilde man selger?

Summen man tjener for hvert bilde man selger er avhengig av mange faktorer, og kan faktisk variere fra så lite som rundt 2 kroner per bildesalg til nærmere tusenlappen per bildesalg. Her er det størrelsen, bruken og lisensen som er avgjørende. Som regel kan man regne med rundt 5 – 20 kroner per salg, og salgene på flere hundre kroner er svært sjeldne i denne bransjen.

Om vi sier ti kroner per bildesalg som en slags gjennomsnitt må du altså selge omtrent 150 bilder om dagen for å få en god årlig lønn av det. Dette krever naturligvis at du har noen bilder som selger som varme hvetebrød, og gjerne mange av dem. Med litt flaks kan man fort oppleve at ett enkelt bilde selges 10-20 ganger om dagen, men disse bildene er sjeldne, og det er langt ifra alle som får slike superbilder. Om du derimot laster opp 15 000 gode bilder i løpet av de neste årene er det gode sjanser for å få en del slike superbilder som selger godt, samt en hel haug bilder som også selger med jevne mellomrom.

Det vil selvsagt også være en del bilder som nesten aldri blir solgt, men sånt må man rett og slett bare finne seg i. Det er ikke stort man kan gjøre med det foruten å ta lærdom av det og se hvordan man kan forbedre bildet for å øke etterspørsel og salg.

Les også: Hvor mye kan man tjene på å selge bilder?

Hvilke arkivbilder selger?

Når man skal tjene penger på å selge arkivbilder er det lurt å sette seg inn i hodet på de som faktisk kjøper bilder for å prøve å tenke seg frem til hva de vil ha. Se etter hva slags bilder som brukes i saker på nettaviser, blogger, nettsider og andre potensielle kunder og se om du kan ta noen bilder som er ennå bedre enn det de allerede har.

Det er viktig, men også svært vanskelig, å finne en balanse mellom å ta bilder som er etterspurt men som ikke er mettet. Om du for eksempel søker opp bilder av pasta på et av mikrostockaktørene sine nettsider ser du raskt at det er tusenvis av bilder tilgjengelig.

Kan du virkelig ta et bilde som er så bra at det utkonkurrerer alle disse andre bildene? Om svaret er nei bør du se etter et tema med mindre konkurranse, eller prøve å finne en spesiell vinkling på bildet ditt som gjør det til det beste bildet under spesielle forutsetninger. Hva om en nettavis trenger et bilde av pasta sammen med en mobiltelefon til en sak om det? Her er det trolig mye mindre konkurranse, men det er klart at etterspørselen også er mye lavere.

Ta bilder fra ulike vinkler for å få flere arkivbilder

Når du først tar et bilde bør du prøve å ta bilde av det samme objektet fra flere ulike vinkler. Du vet aldri hvilken vinkel kunden foretrekker, og noen ganger er en rar vinkel mer populær enn den man tror ser best ut.

Det kan uansett være en fin måte å få lastet opp 3-4 bilder av samme objektet på, så har man større sjanse for å få flere salg enn om man bare laster opp ett enkelt bilde.

Les også:

Legg igjen en kommentar