Hva slags kamera trenger man for å ta bilder til mikrostock?

Når man skal selge mikrostockbilder laster man enkelt nok opp gamle bilder man allerede har tatt, på en nettside som tar seg av salgene, også er det bare å vente på at noen skal kjøpe bildene dine. Du slipper selvsagt å styre med salget selv, for det tar nettsiden seg av, men en gang i måneden får du utbetalt din andel av salgene der.

For mange er det å tjene penger på å selge mikrostockfotografier på selve drømmen. Her kan man jobbe når man vil og hvor man vil, og når man først har lastet opp bilder for salg ligger de der til evig tid, og man får stort sett utbetalt omtrent det samme hver eneste måned, selv de månedene man ikke er ute og tar så mange bilder.

Men hva trengs egentlig for å komme i gang med å selge mikrostock fotografier? Åpenbart nok er det eneste utstyret man virkelig trenger et kamera, men hvor godt kamera trenger man egentlig for å komme i gang?

Man trenger ikke et all verdens dyrt kamera for å begynne med mikrostockfotografering. Om du har et budsjett på 3 – 4 tusen kroner kommer du veldig langt, i alle fall langt nok til at de fleste bildene du tar fint kan lastes opp på en slik tjeneste. Med selv et såpass billig kamera blir det fort dine egne fotoferdigheter som blir begrensende, så man kommer veldig langt med et billig kamera og mye tid til å faktisk lære seg å ta gode bilder. En person som faktisk har lært seg å ta gode bilder kan ta mye bedre bilder med et slikt kamera enn det en nybegynner kan gjøre med et kamera til 30 000 kroner.

Les også: Hvor mye kan man tjene på å selge bilder?

Dersom du skal kjøpe inn et billig kamera med utgangspunkt i å selge bilder til et mikrostockfirma anbefaler vi Nikon D3500 eler Canon EOS 4000D. Begge disse koster under 4 000 kroner, og gir deg mye kamera for pengene. Her får man en speilrefleks med et vanlig 18-55mm objektiv, noe som betyr at man kan ta vanlige bilder helt fint, men mangler muligheten til å zoome skikkelig. Så dette egner seg ikke for å ta bilder av f.eks dyr langt unna. De er derimot helt fine for å ta bilder av normale ting, og mange av bildene på slike mikrostocksider har bilder tatt med denne typen objektiv.

Om du selger en del bilder tatt med dette objektivet og kameraet kan du heller vurdere å oppgradere etter hvert, fremfor å kjøre på med et kamera til 15 – 30 000 kroner til å begynne med. Det er rett og slett litt overkill med mindre man virkelig brenner for fotografering, men det kan jo være noe å jobbe mot på et langsiktig perspektiv.

Store ulikheter hos de ulike mikrostocksidene

Det må også nevnes at det er svært store forskjeller på de ulike nettsidene hvor man kan laste opp og selge bildene sine. Det er rett og slett noen nettsider som har skyhøye krav til de tekniske aspektene ved bildene, mens andre godtar halvveis amatørbilder. Så det er naturlig at nybegynnere med litt billigere kameraer søker seg til visse tjenester, mens profesjonelle fotografer kanskje foretrekker andre tjenester som har høyere krav.

Vi anbefaler nokså nye fotografer å bruke Dreamstime eller iStockphoto. Her kan man laste opp bilder uten skyhøye krav til det tekniske aspektet, men selve bildet må være av god kvalitet for å godkjennes. Så en god fotograf med et greit kamera kan gjøre det godt på disse to sidene, selv om man ikke punger ut flere titusener på et kamera.

Kan man selge bilder tatt med mobilen?

I prinsippet kan det være mulig å tjene penger på å selge mobilbilder til en mikrostockfotonettside, men i praksis er det sjeldent at disse bildene blir godtatt. Mobilkameraer har jo utviklet seg til å være greie, men de er på ingen måte i nærheten av selv billige speilreflekskameraer.

Om du derimot får et skikkelig godt bilde med mobilen er det ingenting i veien for å laste det opp. Som sagt kan det ofte være at kvaliteten ikke regnes som god nok, men mange ganger blir bildene godkjent, og du har mulighet til å få solgt bildet ditt i fremtiden. Regn med å få litt lavere godkjenningsprosent på mobilbilder enn speilrefleksbilder.

Om du har et speilreflekskamera liggende anbefaler vi derfor å bruke det, men et godt mobilkamera fungerer også fint i mange tilfeller. Så du kan faktisk starte mikrostockfotograferingskarrieren din med et vanlig mobilkamera og et godt øye for gode bilder, og heller bruke pengene du tjener på å selge disse bildene til å kjøpe et eget kamera.

Dreamstime har for øvrig en egen mobilapp som lar deg laste opp mobilbilder for salg. Dette er veldig enkelt i bruk, og lar deg legge ut bilder for salg noen få minutter etter at du har tatt dem.

Les også:

Legg igjen en kommentar