Hvilken nettleser bør man bruke i 2022? Forklart!

Det er mange av oss som bare holder oss til nettleseren som kommer automatisk med datamaskinen eller Macen, og bruker Edge (tidligere Internet Explorer), Chrome eller Safari uten å tenke noe mer over det. Men hvilken nettleser bør man egentlig velge, og er det noen stor forskjell på dem?

Faktisk så har det veldig mye å si hvilken nettleser man velger. Ikke bare ser de ulike ut, de har også ulik hastighet. Noen nettlesere er rett og slett trege, og bruker unødvendig lang tid på å starte opp, laste inn nettsider eller bytte faner. Det er ikke snakk om mange sekundene, men nok til at man tydelig merker forskjell når man skifter.

En annen forskjell er at visse nettlesere bruker opp større deler av internminnet til datamaskinen (RAM), noe som gjør at alle prosesser på maskinen går litt tregere ettersom de må konkurrere om ressurser.

Best i test: Brave Browser

Det er litt morsomt at den beste nettleseren er en som mange ennå ikke har kjennskap til, men Brave Browser er faktisk den raskeste nettleseren i 2020, 2021 og 2022. Denne er laget på en måte som forhindrer nettsider fra å servere reklame, samtidig som den blokkerer spionvare på nettsider du besøker. Dette er helt genialt, for dette fører også til at nettsidene laster seg inn raskere, så denne nettleseren er den aller raskeste av dem alle.

Dersom man liker å se reklame kan man selvsagt slå av denne blokkeringen, noe de fleste som driver nettsider selvsagt settes pris på. Det er likevel et faktum at nettsidene vil lastes inn tregere om man slår på annonser.

Selv med annonser er Brave Browser hakket raskere og bedre enn alle de andre konkurrentene, i alle fall for øyeblikket. Trolig vil de klare å holde på tronen en stund, men også de andre nettleserne jobber hardt med å forbedre seg for å yte bedre og være raskere enn det Brave Browser er.

Les også: Disse nettleserne gir mest anonymitet på internett.

Firefox som er godt alternativ

Av de store, kjente nettleserne er det Mozilla Firefox som gjør det best. Firefox har lenge hengt bak Chrome i forhold til hastighet og ytelse, men tok overtaket på slutten av 2010-tallet. Nå i 2022 er den desidert raskere og bedre enn Chrome, og dersom du av en eller annen grunn ikke liker Brave bør du sjekke ut Firefox.

Chrome gjør det greit

Chrome er den mest populære nettleseren, og den er fortsatt en god nettleser som fungerer helt greit. Den har et kjent problem med at den bruker veldig mye ressurser av datamaskinen om du har mange faner åpne samtidig, og man begynner virkelig å merke det når man har åpnet 10-20+ faner. Chrome fungerer derimot veldig godt til helt vanlig bruk.

Den er altså ikke utpreget god, men samtidig langt ifra dårlig.

Les også: Slik bytter du nettleser på en Chromebook.

Bruk Safari om du har Mac

Dersom du kjører en type Mac eller et annet Apple-produkt bør du holde deg til Safari. Dette er den eneste nettleseren som er optimalisert for dette operativsystemet, og resultatet er at den er en del raskere og bedre på disse maskinene.

Dette gjør jo valget veldig enkelt for alle som bruker Mac, for Safari kommer allerede installert på alle enhetene, så man trenger ikke å gjøre noe for å ha den beste nettleseren her. Alle de andre store nettleserne er også tilgjengelig for Mac, men de er som sagt ikke like gode på det som Safari er. Og omvendt er ikke Safari spesielt god på andre enheter enn Mac, så hold deg unna hvis du har Windows. Det er for øvrig en del år siden Apple sluttet å oppdatere Safari for Windows, så denne regnes som helt uaktuell å bruke for de fleste, da den har store sikkerhetshull som aldri blir oppdatert.

Les også:

Legg igjen en kommentar