Hvilken nettleser gir deg mest anonymitet? Forklart

Det er mange ulike aktører som samler data om hvordan du er og hva du gjør på internett, inkludert både Google og Facebook, og det blir bare mer og mer vanlig å gjøre noen endring for å øke hvor anonym man er på internett. Om du bruker vanlige nettlesere som Chrome eller Firefox har du svært lite beskyttelse mot såkalt «tracking» hvor reklamefirmaer og andre kartlegger surfingen din.

Heldigvis finnes det også gode nettlesere som gjør det mye vanskeligere for disse selskapene å overvåke deg. I denne artikkelen skal vi se på tre nettlesere som alle gir deg varierende grad av anonymitet når du er på internett, og uansett hvilken av disse du velger så får du i alle fall mye mer anonymitet enn du får med Chrome, Firefox eller Edge (tidligere Internet Explorer).

Bruk Tor Browser for 100 % anonymitet

Dersom du er veldig seriøs med å være anonym på internett er Tor Browser det beste valget. Dette er en nettleser som bruker flere ulike servere rundt om i verden for å maskere identiteten til den som sufer, nesten på samme måte som en VPN. Det er veldig kjekt dersom du trenger å være 100 % anonym, men det kommer også med store ulemper; det tar nemlig lang tid å kryptere all informasjonen rundt om på flere servere rundt om i verden. Det betyr at det tar lang tid å laste inn nettsider og sånt, men om du vil ha den beste beskyttelsen er det helt nødvendig.

En annen ting med Tor Browser er at den kan koble seg opp mot darknet om du ønsker, men du kan også fritt bruke vanlig WWW-internett som du måtte ønske.

Les mer: Hvordan kan man surfe på darknet?

Vi anbefaler egentlig ikke Tor Browser for deg som vil være anonym ved vanlig bruk, for selv om den fungerer veldig godt for å beskytte deg med tracking er det store ulemper med å bruke den. Om du derimot trenger å være anonym i en viss tid kan det fungere godt. Et bedre alternativ er VPN kombinert med en av de alternativene nedenfor.

Epic Browser

Epic Browser er også en nettleser som gir deg stor grad av anonymitet, men den skjuler ikke IP-adressen din på samme måte som det Tor Browser gjør. Epic vil istedenfor fokusere på å lagre så lite informasjon som mulig, og hver gang du lukker nettleseren vil all informasjonen slettes. Det betyr at det er vanskeligere for selskaper å få tak i informasjon om deg, men samtidig mister du nyttige ting som en logg, muligheten til å lagre passord, eller forbli innlogget på tjenester.

På mange måter fungerer Epic Browser som en nettleser som alltid er i inkognitomodus.

Les også: Slik kan du sende 100 % anonym e-post.

Brave Browser

Det beste alternativet er Brave Browser. Denne er ikke perfekt for å gjøre deg anonym, men det er en mer normal nettleser enn de to over, og kan brukes helt på samme måte som Chrome eller Firefox. Du vil trolig ikke merke stor forskjell, men bak panseret vil Brave blokkere både annonser og alle trackere på nettsider. Det betyr at det er mye vanskeligere for firmaer som Facebook eller Google å sjekke hvilke nettsider du besøker, hvor lenge du er på hver nettside og så videre.

Ikke bare er Brave en god nettleser for deg som vil være anonym når du surfer, den er også rask og god, og fungerer nesten helt likt som Chrome (minus all trackingen da såklart).

Bruk en VPN for å øke anonymiteten din

En VPN kan også maskere identiteten din på internett nesten på samme måte som Tor Browser gjør, bare at VPN fungerer ekstremt mye raskere. Når du bruker VPN sammen med f.eks Brave Browser får du tilnært 100 % anonymitet når du surfer, uten at du merker noen tydelig nedgang i hastigheten på internett.

Det er mange ulike tilbydere av VPN-tjenester, men vi på ForklarMeg.com anbefaler å bruke NordVPN. Den er både trygg og billig.

Les også:

Legg igjen en kommentar