Hvordan surfe på darknet

Darknet, også kjent som darkweb, er et alternativ til vanlig (www) internett, kjent for visse lyssky aktiviteter. I prinsippet er den største forskjellen mellom darknet og vanlig World Wide Web at www er søkbar og indekserbar. Det vil si at vi kan lage søkemotorer som Google som enkelt kan la deg finne det innholdet du er ute etter.

På den andre siden er darknet ikke-indekserbar, og alle nettsidene der opererer helt uavhengig av hverandre. Dersom du skal komme til en nettside må du kjenne til adressen dit, for du kan ikke bare søke etter den. Darknet benytter seg heller ikke av vanlige domener (som navn.com og lignende), men heller en rekke tilfeldige tall og bakstaver etterfulgt av en .onion-ende.

En nettadresse ser omtrent ut som http://kpvz7ki2lzvnwve7.onion/. Denne linken tar deg til en nettside som heter The Hidden Wiki, som ofte er den første nettsiden personer besøker på darknet. Men om du har prøvd linken har du kanskje lagt merke til at du ikke kommer inn uten spesiell programvare, og det skal vi se nærmere på nedenfor.

Les også: Slik kan du sende anonym e-post.

Slik kobler du deg opp mot darknet

For å koble seg opp mot darknet trenger man en egen nettleser (browser) for å kunne gjøre dette. Alle nettsider på darknet ligger nemlig på Tor-nettverket, og for å kunne koble seg opp mot dette må man kryptere brukerinformasjonen sin.

Dette høres kanskje stress ut, men det er det ikke. Det er bare å laste ned en ny nettleser som du kan bruke til darknet.

Om du vil ha en skikkelig god nettleser som også lar deg bruke darknet velger du Brave Browser. Denne er basert på Chrome, men har automatisk fjerning av alle annonser, så det er et godt valg uansett om man skal på darknet eller ikke. Her kan man åpne egne vinduer som er koblet på Tor-nettverket (darknet), og man er ikke koblet mot det hele tiden med mindre man ønsker.

Et annet alternativ er Tor Browser. Dette er en nettleser som alltid er kryptert og koblet opp mot Tor-nettverket, og kan derfor alltid gå inn på .onion-nettsider. Man kan også bruke vanlige nettsider (www) på den, men dette går tregt siden forbindelsen er kryptert. Denne fungerer ikke i praksis for vanlig nettsurfing, men er ypperlig for surfing på darknet.

Når man bruker en av disse er det bare å skrive inn .onion-adressen, så kommer man inn. Om du bruker Brave må du huske å velge «Start et nytt Tor-nettverk vindu» før du kan koble deg opp.

Les også: Hvilken nettleser gir deg mest anonymitet?

Det store spørsmålet med darknet er bare hvordan man finner nettsider der. Det er linker til en del nettsider på The Hidden Tor som vi linket til ovenfor, men denne linker bare til en håndfull av de mange tusen nettsidene som finnes på darknet. Om du ønsker disse må du nesten komme i kontakt med noen som kan dele adresser med deg, ettersom det ikke er mulig å søke opp noe på darknet.

Les også:

Legg igjen en kommentar