Hvordan skjule IP-adressen sin

Alle enheter som er koblet mot internett har en IP-adresse, enten det er snakk om mobilen, PC-en eller til og med smartkjøleskap som er koblet til det trådløse nettverket.

I teorien kan en IP-adresse brukes for å knytte en handling man gjør på internett mot personer, selv om det i praksis stort sett kun er offentlige myndigheter som politiet eller Kripos som får tilgang til data som kan knytte IP-adresser mot faktiske personer.

Når du bruker et nettsted vil likevel dette nettstedet får vite IP-adressen din, og mange ønsker derfor å skjule IP-adressen sin for å unngå at noen får muligheten til å kartlegge hva de gjør på internett.

Det er flere måter å skule UIP-adressen sin på, og i denne artikkelen skal vi se på noen av de enkleste måtene å skjule sin egen IP-adresse på.

Bruk en VPN for å skjule IP-adressen din

Den aller beste måten å skjule IP-adressen sin på er ved å bruke en VPN. En VPN er kort for Virtual Private Network, og når du er koblet til en VPN-tjeneste blir du mye mer anonym enn ellers. Du kobler deg nemlig mot IP-adressene til VPN-tilbyderen din, så er det kun denne personer som ser IP-adressen din får se.

VPN

Det er mange som liker å bruke VPN når de surfer på internett, og man er i alle fall mye tryggere mot spionering og sporing enn uten en VPN.

Det finnes mange gode VPN-leverandører, og vi kan anbefale NordVPN. Disse er ganske billige, og veldig bra.

Det finnes ingen VPN-tjenester som er både gratis og gode nok, så du må ut med en liten sum i måneden for å få en ålreit VPN-tjeneste.

Om du kjøper et abonnement fra NordVPN eller en annen aktør er det enkelt å bruke. Du trenger bare å laste ned en klient til PC eller mobilen din, logge deg inn med brukernavnet og passordet ditt der, så klikker du på knappen for å koble deg til VPN-tjenesten. Og det er alt som skal til for å få skjult IP-adressen sin med en VPN.

Les også: Slik skjuler du IP-adressen din på telefonen din.

Bruk TOR for å skjule IP-adressen din

En alternativ måte for å skjule IP-adressen sin er ved å bruke TOR for å koble seg til internett. Dette er helt gratis, men den store ulempen er at hele systemet er kjempetregt, så det fungerer ikke veldig godt hvis du har lyst til å bruke det mye.

TOR sin logo

Om du derimot bare skal sende en e-post hvor du er 100 % sikker på at du er anonym er det et greit valg. Her får du en midlertidig IP-adresse når du er koblet til TOR-nettverket, og denne kan ikke spores tilbake til deg.

For å koble deg til TOR-nettverket trenger du en nettleser med denne funksjonen. Per 2021 er det kun Tor Browser og Brave som er gode kandidater.

Bruk en proxy for å skjule IP-adressen din

For en del år tilbake var såkalte proxyer veldig populære. Disse fungerte som en slags primitiv versjon av en VPN hvor du gikk til en nettside, skrev inn nettsiden du ønsker å besøke, og fikk så tildelt en IP-adresse fra en server et eller annet sted i verden før du kom frem til siden.

Dette fungerer OK. Ulempen var at det var tregt, og du fikk typisk bare besøke nettsiden i en boks inne i proxynettsiden, så en stor del av skjermen din ble bombardert av reklame.

Det finnes fortsatt noen proxynettsider som:

Hvem trenger egentlig å skjule IP-adressen sin?

Det er langt ifra alle som trenger å skjule IP-adressen sin. Som nevnt er det veldig vanskelig for private å knytte IP-adresser opp mot faktiske personer, selv om store selskaper som Facebook og Google helt fint får det til.

Det er en del som liker å skjule IP-adressen sin når de skal varsle for eksempel Arbeidstilsynet, media eller lignende, og er redde for at arbeidsgiver eller andre skal klare å knytte IP-adressen varselet ble sendt fra til personen. I en del andre land i verden er det normalt å skjule IP-adressen sin hvis man skal varsle politiet eller offentlige myndigheter, men det er neppe ofte nødvendig her i Norge.

En annen kjekk ting du kan gjøre ved å bytte IP-adressen din er å komme deg rundt antallsbegrensninger på nettsider. Det er jo en del nettsider som gir deg tilgang til å lese for eksempel 3 artikler i avisen gratis hver dag, men om du bytter IP-adressen din får du plutselig tilgang til å lese tre nye.

De færreste har en statisk IP-adresse

Til tross for hva mange tror er det ikke slik at én PC har én IP-adresse. I praksis bytter man nemlig IP-adresse veldig ofte, og du kan for eksempel enkelt logge deg av og på internett for å få tildelt en ny IP-adresse. Det finnes de som velger å bruke en statisk IP-adresse på nettverket sitt, men det er ganske sjeldent å se nå om dagen. De fleste har IP-adresser som endrer seg veldig ofte.

Det er derfor vanskelig for noen som helst å skulle knytte IP-adressen din mot deg som bruker, så det er ikke slik at man egentlig trenger å bekymre seg spesielt mye om at noen får vite hvilken IP-adresse du har på et tidspunkt.

Les også:

Legg igjen en kommentar