Nettleseren Brave forklart

Brave er en relativt ny nettleser som begynner å bli veldig populær både her i Norge så vel som i utlandet. Et par av grunnene til at Brave har blitt såpass populær er at den blant annet har følgende funksjoner:

  • Automatisk blokkering av annonser.
  • Innebygd kryptovalutalommebok.
  • Lav grad av datainnsamling fra brukere.
  • Er utrolig rask!
  • Gir deg muligheten til å slå på valgfri annonser og få betalt for å se dem.
  • Innebygd TOR-funksjon for å surfe på darkweb.

Det er altså mange fordeler med nettleseren Brave som man bare kan glemme å finne andre steder, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan Brave skiller seg ut fra andre

Brave finnes til både datamaskiner, og til mobiler på iOS og Android.

Brave blokkerer nesten all reklame

En funksjon med navn Brave Shields ligger innebygd i nettleseren Brave, og er et system som blokkerer både tredjepartscookies (tenk Facebook og Google som samler data om nettbruken din), samt det meste av annonser og reklame. Denne er automatisk slått på når man installerer Brave, så du kan bare bruke nettleseren som den kommer, så ser du nesten ikke reklame.

De fleste nettsider fungerer helt fint med Brave Shields, men det er også noen få som sliter med å få lastet inn alt innholdet. Om dette er et problem klikker du på Brave-ikonet i URL-feltet (som vist på bildet nedenfor) og trykker på knappen som slår Shields av og på. Når du gjør dette slås Brave Shields av for akkurat dette domenet, og du ser annonser og alt innholdet på nettsiden akkurat som det er tenkt å være.

Brave Shield blokkerer annonser

Dersom du aldri har surfet på nettet uten en reklameblokkerer tidligere kommer du til å merke en stor forskjell, ikke bare på hvor rent og pent alt ser ut, men også på hvor raskt nettsider laster inn. Dessverre er annonser den eneste måten for mange nettsider å få finansiering, så det er ikke rart at mange nettsider velger å stappe nettsidene proppfulle av dem, men med Brave slipper du i alle fall å se dem.

Få BAT for å se reklame (Brave Rewards)

Siden Brave blokkerer normal reklame har de valgt å tilby brukerne sine å se på reklame. Dette må annonsører betale for, og en del av summen går tilbake til den som ser reklamen. Man får nemlig litt BAT (forkortelse for Basic Attention Token) for hver reklame man ser, så da føler man i alle fall at man får litt igjen for det selv om det ikke er all verdens summer det er snakk om.

Du velger selv om du vil ha på «Brave Rewards» som systemet heter eller ikke, og for meg personlig synes jeg ikke det er verdt slantene man får, men noen liker det jo.

Slik fungerer BAT

BAT er en kryptovaluta som lagres i nettleseren din, men som også kan overføres til vanlige kryptovalutalommebøker. Derfra kan den selges til andre som vil ha den (som annonsører som trenger slike for å kjøpe reklameplass), eller bare ligge lagret i håp om at verdien skal øke.

Du får betale en viss sum BAT for hver annonse du ser når du surfer på internett. Disse ligger lagret hos Brave frem til starten av neste måned, og da overfører de alle BAT du har tjent forrige måned til lommeboka i nettleseren din. Derfra kan du overføre dem akkurat hvor enn du måtte ønske.

Surf på darknet med Brave

På Brave følger det også med en funksjon som lar deg surfe på darknet med Brave, så da slipper du å styre med å laste ned TOR Browser for å komme deg til darknet. Alt du trenger å gjøre er å åpne hovedmenyen i venstre hjørne og velge «Nytt privat vindu med Tor».

Her er du like anonym som om du hadde brukt TOR Browser til å surfe på darknet på.

Surfe på darknet med brave browser

Vi skal ikke gå så dypt inn på hva man kan gjøre på darknet i denne artikkelen, men med Brave er det i alle fall enkelt å komme seg dit om du først skulle være interessert i det.

Brave er basert på Chromium

Chromium er selve skjelettet til nettleseren Chrome, så Brave ser ikke spesielt annerledes ut fra Chrome ved første øyekast. Her har de nemlig tatt det beste fra Chrome og utviklet egne funksjoner for Brave, så resultatet er at nettleseren er like god som Chrome samtidig som den har alle disse fordelene.

Selve designet er altså veldig likt på Chrome, og det meste av funksjoner du er vandt til fra Chrome er også tilgjengelig på Brave. Det meste av hurtigtaster og selve utformingen er kliss lik.

Slik laster du ned Brave Browser

For å laste ned Brave Browser kan du gå til Brave sine nettsider fra PC-en din. Klikk download og last ned installasjonsfilen. Så er det bare å installere Brave som om det var et hvilket som helst annet program.

Om du er på mobil eller nettbrett går du derimot bare rett til Play Store eller App Store og søker etter «Brave», så finner du den helt øverst.

Hvem passer Brave for?

Brave er veldig enkelt i bruk, og passer egentlig for de aller fleste. Det er ingen store ulemper med å bruke Brave, og selv om man ikke har den teknologiske kompetansen til å styre med kryptovaluta og alt det der kan man fortsatt bruke Brave som en rask nettleser som blokkerer reklame for deg. Så vi kan anbefale Brave til alle som surfer mye på internett, og spesielt de som synes det er litt vel mye reklame i Facebook-feeden sin.

Les også:

Legg igjen en kommentar