Hvordan fly trygt i covid-pandemien

Å sitte tett på fremmede på fly og annen type offentlig transport er åpenbart en skummel situasjon med tanke på smitte, men med riktige rutiner regnes faktisk flyturer som ganske trygt.

Ulike flyruter har gradvis begynt å åpne opp igjen, og med ekstra tiltak er det mulig å fly trygt i covid-pandemien. Nedenfor skal vi se nærmere på hvordan du kan fly trygt uten betydelig risiko for å bli smittet.

Fly er godt egnet for å være smittefri

Til tross for at fly kanskje virker som et sted hvor det er enkelt å få smitte, er dette helt feil. Alle fly har nemlig noen fornuftige tiltak mot smitte som var der allerede før pandemien, som:

  • All luft kommer fra taket og blåser ned mot gulvet. Da er det lite sjanse for at dråpesmitte skal komme andre steder enn rett ned mot gulvet.
  • Luften renses med et HEPA-filter. Dette er et kraftig filter som fjerner omtrent 99,97 % av alle bakterier og virus, så potensielle virus i lufta renses raskt vekk.
  • Det er hyppig utskifte av lufta i flyet.
  • Lufta i flyet er veldig tørr, og egner seg dårlig til å spre smitte.
  • Men sitter stort sett stille på flyet, og har lite nærkontakt med andre personer.
Flykabin

Faktisk regnes luften i flykabiner som så dårlig egnet til å bære smitte at 1-metersregelen ikke gjelder i flyet. Tidlig i pandemien opererte man med tomme midtseter, men denne regelen er fjernet da man fant ut at det hadde lifte for seg å gjøre.

En del flyselskap krever at alle passasjerene har på munnbind under hele turen, noe som er ytterligere med på å begrense eventuell smitte.

Det er ingen registrerte tilfeller av smitte som har skjedd på flyreiser per februar 2021. Ingen av de norske flyselskapene har oppdaget ett eneste tilfelle av at passasjerer har klart å smitte andre med viruset, så det er et godt tegn på at tiltakene om bord på flyene fungerer godt.

Du trenger med andre ord ikke å ta spesielle tiltak for å holde deg trygg når du skal fly i covid-pandemien. Selve flyene og flyselskapet har gjort den jobben for deg, så du kan egentlig bare fly uten å stresse stort over smittefare.

Les også:

Legg igjen en kommentar