Er det farlig å svelge håndsprit? Forklart

Håndsprit, antibac og andre typer desinfeksjon for hendene har blitt utrolig vanlig nå i covid-19-pandemien, og vi ser at disse er tilgjengelige på så godt som alle butikker. Det er også veldig mange som har en flaske i veska eller sekken sin for å kunne desinfisere hendene sine når enn de måtte ønske.

Det er jo veldig kjekt å kunne desinfisere hendene sine når enn man måtte ønske det, men det er også noen problemer som oppstår. For hva skjer om små barn skulle få tak i håndsprit og klare å få litt inn i munnen sin?

Som regel er det ufarlig å svelge litt håndsprit eller antibac, men det kan være farlig. Dersom du har et barn som har fått i seg mindre mengder med håndsprit bør du kontakte lege for å snakke med dem om situasjonen. Om det er snakk om større mengde bør man kontakte legevakt med det samme, og trolig må man raskt komme seg ned til legevakten.

Det er også mulig å kontakte HeleNorge sin døgnåpne giftinformasjonssentral på telefonnummer 22 59 13 00. Der er det åpent hele døgnet, og de har svar på alt du lurer på i forhold til forgiftninger.

Les også: Er det farlig å svelge tyggis? Forklart.

Når man ringer giftinformasjonssentralen, legen eller legevakten er det kjekt å huske navnet på antibacen eller håndspriten barnet svelget. Det er nemlig ulikt innhold i noen av typene, så det kan være av betydning.

Håndsprit kan være ganske farlig i større mengder, men også små mengder kan være farlig for små barn. Så unngå så godt det lar seg gjøre å svelge eller innta det. Ved moderat inntak vil man oppleve kvalme, brekninger og oppkast.

Les mer: Er det farlig å få antibac i øyet?

Pass på hvor du har håndspriten!

Antallet forgiftninger med håndsprit og antibac har naturligvis økt veldig mye under pandemien, for folk har det jo mye mer tilgjengelig. Det er viktig å oppbevare all håndsprit utilgjengelig for barn, og følge med når de skal desinfisere hendene sine.

Heldigvis smaker antibac og håndsprit veldig ekkelt, så det er sjeldent at barn får i seg mer enn veldig små mengder.

Les også:

Legg igjen en kommentar