Er det farlig å spise for mye egg? Forklart

Egg er en storfavoritt for mange av oss, og er en god måte å få i oss mye næringsstoffer på. Ikke bare er egg godt, men det kan også brukes til så veldig mye forskjellig, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre med egg.

Men med det meste som er godt her i livet bør man være måteholden. Men trenger man egentlig det med egg? Er egentlig egg helsefarlig, og hvor mye egg må man spise før det er for mye?

Det regnes ikke som farlig å spise normale mengder egg (opptil 12 egg i uken), men det kan for noen påvirke kolesterolet negativt, og derfor være med til å bidra til kar- og hjertesykdommer. For vanlige folk er ikke egg farlig, men for personer med hjertesykdommer i nær familie bør man vurdere om man skal være litt forsiktig med inntaket. Store mengder egg regnes som potensielt problematisk.

Det er ikke farlig å spise «for mye» egg på kort tid. Kroppen kommer ikke til å ha noen akutt negativ effekt om du spiser to kartonger egg til middag en dag. Det er først og fremst et høyt inntak av egg over tid som vil påvirke kroppen din negativt, ikke et akutt høyt inntak én dag.

Kartong med egg

Det er spesielt i eggeplommen at man finner mye kolesterol, så det er mye mindre farlig å spise kun eggehviter. Så hvis du av en eller annen grunn har et ønske om å spise veldig mange egg hver dag kan det være fornuftig å holde seg til eggehvitene.

Store daglige inntak av egg regnes som skadelig for de fleste, for om du for eksempel spiser 10 egg hver dag vil du raskt så en endring i kolesterolet i kroppen din. Så du bør kanskje ikke lage eggerøre eller steke egg til lunsj hver bidige dag.

Om du ønsker å spise store mengder egg anbefales det å gjøre det i samråd med lege slik at du kan overvåke hvordan det påvirker kolesterolet ditt.

Alle som spiser egg for proteinenes skyld som en del av et kosthold for å øke muskelmasse bør vurdere om det er mer hensiktsmessig med andre kilder. For eksempel vil proteinpulver ha renere proteiner uten kolesterolet, selv om du kjøper eggproteinpulver.

Lang debatt om egg er farlig eller ikke

Det har vært en svært lang debatt om hvorvidt egg er farlig eller ikke, og vi er nok heller ikke helt ferdig med debatten. I lang tid trodde man at egg var forbundet med høyt kolesterol i normale mengder, men forskning fra 2018 viste at det ikke påvirket kroppen negativt så lenge man spiste normale mengder. Det vil si under 12 egg per uke i gjennomsnitt.

Senere forskning har for øvrig også vist at store mengder egg påvirker kolesterolet negativt, så det er per 2022 anbefalt å holde seg til ca. 2 egg daglig eller 12 egg i uken. Større mengder forbindes med potensiale for helseskader, spesielt om det gjøres over tid.

Les også:

Legg igjen en kommentar