Er det farlig å få antibac i øyet? Forklart

Det har blitt veldig vanlig å ha antibac og andre typer håndsprit stående hjemme nå, og dette har ført til at mange barn har fått tak i disse. Man bør alltid oppbevare håndsprit og antibac slik at barn ikke får tak i det, for det er ikke spesielt bra om de for eksempel drikker av det.

En annen fare er at barn og voksne med uhell kan få antibac eller en annen håndsprit i øyet. Men hvor farlig er det egentlig?

I utgangspunktet er det liten risiko for permanente øyeskader som følge av å få antibac eller håndsprit i øyet, men man må uansett være flink til å skylle det vekk så fort som mulig for å minimere risikoen.

Man vasker øyet ved å ha lunkent vann rennende over øyet i noen få minutter. Dette kan føles litt ekkelt, men det er viktig å gjøre det lenge nok for å bli kvitt så mye antibac som mulig.

Les også: Er det farlig å svelge håndsprit? Forklart.

Dersom øyet blir hovent kan man vurdere om man skal ringe lege. Det er litt opp til hver enkelt, da det som oftest går helt greit av seg selv så lenge man har skylt det godt. Men om det blir hovent eller veldig irritert er det ingenting i veien for å ringe giftinformasjonssentralen fra HelseNorge (22 59 13 00 – åpent hele døgnet hver dag) eller fastlegen sin.

Ellers er det typisk at større mengder på øyet er mer farlig, for da er det vanskeligere å vaske vekk alt. Så om en unge har helt en hel flaske over øyne sine er det trolig større sjanse for at man må kontakte lege enn om det kom en liten dråpe på øyet når man skulle desinfisere hendene sine.

Les også:

Legg igjen en kommentar