Hvordan kvitte seg med matolje

Det er mange som bruker matolje til å lage mat, og det kan brukes både til fritering, steking og for å forhindre at rester som pasta skal klumpe seg. Om man friterer eller steker mat kan vil man ofte oppleve at det ligger rester av matolje igjen i gryta eller stekepanna, og hvordan er det egentlig man skal kvitte seg med det?

Man tror kanskje at det er like greit å skylle det ned i vasken eller kanskje til og med ned i do, men det er faktisk en veldig dårlig idé. Om du gjør det kan du for det første risikere at rørene tetter seg (både med det samme eller over tid), og for det andre risikerer du at du tiltrekker deg rotter i rørene dine. Det er naturligvis ikke noe du vil ha, og det er faktisk stor sannsynlighet for at det oppstår problemer om du jevnlig skyller matolje ned i rørene. 

Slik kvitter du deg med matolje på den riktige måten

Den korrekte måten å kvitte seg med matolje på er ved å kaste det i restavfallet. I noen kommuner kan det også kastes i våtorganisk avfall om man har det. Det blir jo et enormt søl om du heller det rett i søppelbøtta, og det er et par måter å løse dette problemet på. 

Om du skal kvitte deg med store mengder matolje bør du helle det over på en kartong som en tom melkekartong eller juicekartong, som så kastes i restavfallet. Dersom du ikke har en kartong kan du bruke en bærepost eller noe sånt, men det kan være lurt å bruke dobbelt slik at det ikke lekker ut i søpla, da dette blir et voldsomt gris. 

Mindre mengder kan samles sammen med tørkepapir eller dopapir og kastes i restavfallet. 

Både fett fra fetaost, alle matoljer som solsikkeolje, olivenolje, rapsolje og lignende bør kastes på denne måten. Ingen av disse egner seg i rørene. 

Har man for øvrig såpass store mengder at det ikke er praktisk mulig å fylle dem i kartonger og kaste dem i restavfallet finnes det egne leveringspunkter for å kvitte seg med matolje i hver kommune. Informasjon om disse leveringspunktene finner du på nettsiden til kommunen din, eller ved å ta kontakt med avfallshåndteringen i kommunen. 

Les også: Beste matolje for å steke mat forklart.

Kan man kaste matolje som flyter i romtemperatur i vasken?

Det er mange som tror at det er like greit å helle matolje ned i vasken dersom den er flytende i romtemperatur. De tenker at det ikke kommer til å tette seg i rørene så lenge olja er flytende, og det gir jo på en måte litt mening. Problemet er bare at rørene er ordentlig kalde når de kommer utenfor huset, og det er ikke uvanlig at det er tilnærmet frysepunktet på vinterstid. Da er det stor risiko for at matolja blir tyktflytende eller til og med stivner, og er med på å tette rørene.

Les også:

Legg igjen en kommentar