Hvilken type matolje er best til å steke mat? Forklart

Det finnes mange typer matolje, fra vanlig rapsolje til den smaksrike olivenoljen. Alle typer plantebasert olje som disse har en egen smak, men hvilke typer matolje regnes som den aller beste når man skal steke mat?

Man kan i utgangspunktet bruke alle typer raffinerte oljer til å steke mat. Det betyr i praksis rapsolje, soyaolje, maisolje og solsikkeolje. Alle disse har gode egenskaper til å tåle mye varme, og spruter ikke ved høye temperaturer.

Av disse matoljene er ingen av de spesielt sunnere enn de andre, og alle sammen har ganske mye fett i seg. Noen mener at rapsolje er et lite hakk sunnere enn de tre andre, men det er ikke store forskjellene.

Det finnes også noen typer olivenolje som egner seg til steking. Disse er da raffinerte olivenoljer, og ikke kaldpressede olivenoljer (noe de fleste er). Olivenolje som egner seg til salat egner seg ikke til steking, og motsatt.

Det er noen få unntak: noen typer kaldpressede olivenoljer kan egne seg til steking. Disse er da laget på en måte som tillater høye temperaturer uten at man raffinerer dem.

Ellers er det verdt å nevne at kaldpressede / uraffinerte oljer ikke bare spruter når man steker dem, men også kan være helseskadelig om man jevnlig steker mat med dem. De vil dessuten gi en dårlig smak til det som stekes, for de egner seg dårlig til å varmebehandles.

Når det kommer til sunnhet regner man olivenolje som sunnere enn de andre matoljene, så det kan være verdt å lete etter en raffinert olivenolje du kan bruke til å steke mat med. Samtid har olivenolje veldig mye omega 9, et stoff som kan være litt vanskelig å få i seg nok av fra andre kilder. Det eneste «problemet» med olivenolje er at den tilsetter mer smak enn de andre oljene, så det passer ikke til alle retter.

Les også: Slik kvitter du deg med brukt matolje.

Sjekk hva som står på flasken!

Når du skal steke med olje kan du egentlig bare se på flasken om den egner seg til steking. Det kommer nemlig tydelig frem på alle typer oljer om de egner seg til steking, eller kun er til andre typer matlaging.

Stek aldri med olje hvor det ikke står på flasken at oljen egner seg til steking! Da risikerer du at det blir veldig mye spruting, og at stekeegenskapene er dårlige.

Hva gjør en matolje sunn?

Matoljer inneholder alle sammen mye fett, men det som avgjøre om de regnes som sunne eller ikke er graden av umettet fett, og spesielt flerumettet fett. Umettet fett er nemlig det «gode fettet» som er med på å forebygge hjerte- og karsykdommer.

På den andre siden har vi mettet fett som stort sett er skadelig for kroppen.

Så jo større prosent av fettet i oljen som er umettet fett, jo sunnere er den. Her kommer altså rapsolje på førsteplass med kun 7 % mettet fett. Rett bak ligger solsikkeolje (10 %), maisolje (12 %) og olivenolje (14 %). Olivenolje har likevel såpass mye flerumettet fett at den regnes som sunnere enn rapsolje, til tross for den høye andelen mettet fett.

Til sammenligning har vanlig smør omtrent 53 % mettet fett!

Slik får du mindre farlige stoffer i deg når du steker med matolje

Hvis man ser bort fra det mettete fettet er det noen få triks man kan gjøre for å unngå farlige stoffer når man steker mat med matolje. Det er nemlig slik at de fleste oljene har stoffer som er skadelig for deg, men disse kommer først frem når man utsetter oljen for høy varme.

Det er i stor grad helt mulig å unngå disse skadelige stoffene. Det første tipset er å legge oljen i stekepannen rett før du legger i kjøttet eller hva nå du skal steke. Da rekker ikke oljen å ligge der og bli kjempevarm mens du gjør klar resten av maten, og temperaturen vil være mye lavere.

Det andre du kan gjøre er å unngå å steke mat på veldig høy varme. De færreste retter trenger at du setter stekeplata på høyeste varme, så prøv heller å steke noe på middels varme, så er det mye lavere risiko for at den raffinerte oljen fører blir så varm at det dannes farlige stoffer i oljen.

Les også:

Legg igjen en kommentar