Hvordan ta vare på julestjerne

Julestjerne er kanskje den aller mest populære juleplanten, og er å finne i de aller fleste hjem i desember. Man får kjøpt den på alle hagesentre, blomsterbutikker og stort sett på de fleste dagligvareforretninger, og prisen er langt ifra avskrekkende.

Til tross for en billig pris er det jo fint å få julestjernen til å leve så lenge som mulig. I denne artikkelen skal vi se på hvordan man kan ta vare på julestjerner for å få de til å leve og se fine ut gjennom hele jula.

Som med alle planter er det vanning, lys og temperatur som er det avgjørende for om planten holder seg fin og i live. Julestjerner er heldigvis enkelt å ta vare på, men om du følger rådene for disse tre faktorene kan du få julestjernen til å holde seg godt gjennom hele jula.

Temperatur: Julestjerner er en varmekjær plante. Den kan faktisk begynne å visne og ta permanent skade på den tiden det går fra du går ut av butikken til du kommer inn i bilen. Det er derfor viktig å pakke den godt inn før transporten!

I hjemmet bør den også stå på en varm plass hvor det er en jevn og stabil temperatur. De fleste vanlige stuer fungerer helt greit, og det er en fordel om den står i et rom hvor det ikke blir altfor kaldt på natten.

Som med alle andre planter bør julestjernen likevel ikke stå tett opp mot peisen, da det blir så varmt at den raskt tørker ihjel der.

Lys: Julestjerner liker en del lys, men bør ikke få direkte sollys. Helt vanlige lysforhold er bra, så plasser den gjerne på stuebordet eller andre steder hvor det som regel er lyst, men hvor det ikke så ofte er direkte sollys.

Vanning: Julestjerner trenger ikke mye vann! De er mer sensitive for overvanning enn for å tørke, så la de heller få for lite vann enn for mye. Vent til jorden begynner å bli god og tørr før du vanner den, og da gir du den en grei mengde vann slik at jorda blir fuktig igjen.

Bruk helst romtemperert vann.

Unngå å kjøpe dårlige julestjerner

Når du er ute på butikken for å kjøpe julestjerner bør du se litt etter på planten for å finne en som er i god stand. Se etter planter med tykke og skikkelig grønne blader uten noen synlige skader. Dersom bladene henger eller er svake i fargen bør du heller kjøpe en annen julestjerne. Trolig vil disse visne og miste bladene sine etter noen få dager.

En god måte å være helt sikker på at du får en frisk blomst på er ved å se på de knøttsmå, gule blomstene som er mellom dekkbladene. Om disse står i knopp er det et tydelig tegn på at planten er frisk.

Les også:

Legg igjen en kommentar