Hvordan bli Uber-sjåfør

Uber har endelig kommet tilbake til Norge igjen etter at reglene for kravene for å skaffe drosjeløyve ble enklere i november 2020. Dette har gjort det mulig for Uber, Lyft og andre slike apper å prøve seg på Norge igjen, for nå kan man skaffe seg sidejobb som Uber-sjåfør uten alt for mye styr.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som må til for å bli en Uber-sjåfør. Det er langt ifra like enkelt som i mange andre land hvor man bare kan melde seg opp i appen, for du må fortsatt ha en drosjeløyve for å kunne jobbe som Uber-sjåfør. Denne er heldigvis enklere enn tidligere, og nedenfor skal vi se nærmere på hvilke krav det er til både deg og bilen din for at du skal kunne drive med Uber.

Per slutten av 2020 har Uber kun bilder i Oslo, og så langt er det ingen andre steder man kan jobbe som Uber-sjåfør. Dette kan godt endre seg i fremtiden, men for nå må du altså kjøre Uber i Oslo hvis du i det hele tatt vil kjøre Uber.

Krav som må oppfylles av fører for å bli Uber-sjåfør

Det er en del krav du som sjåfør må oppfylle før du i det hele tatt kan søke om å bli en Uber-sjåfør. Først og fremst må du være mellom 20 og 74 år gammel, og ha hatt vanlig førerkort i minst 2 år sammenhengende.

Dette er et krav mange oppfyller, men det er mer. Du må også ha Drosjesjåfør­kompetanse. Dette er en teoriprøve og en oppkjøring du må gjennomføre. Drosjesjåførkompetanse er noe du gjør via Statens Vegvesen, og uavhengig fra Uber. Du trenger ikke å ta noen kjøretimer eller noe sånt, og du kommer ganske langt om du allerede er en god og trygg sjåfør. Men du må sette deg inn i lover og regler for drosjer, og betale omtrent 1 100 kroner for teoriprøve og oppkjøring.

Du som sjåfør må også få en tilfredsstillende vandel fra Politiet, og en gyldig legeattest fra en lege.

Med drosjesjåførkompetanse på plass gjenstår det bare å få en drosjeløyve. Her må du i praksis opprette et enkeltmannsforetak eller en annen type firma, og dette gjør du via Altinn. Du må også ha en skatteattest fra Skatteetaten, attest fra konkursregisteret i Brønnøysund, og til slutt søke om selve drosjeløyven via kommunen din. Alt dette koster også penger, og du må ut med noen flere tusenlapper for å få all dokumentasjonen du trenger.

Krav som må oppfylles av kjøretøyet for å bli Uber-sjåfør

I tillegg til alle kravene du som sjåfør må oppfylle, er det også en rekke krav til kjøretøyet du skal bruke når du kjører Uber. Først og fremst må du oppfylle Uber sine krav til kjøretøyet. Deretter må du registrere kjøretøyet ditt som et godkjent drosjekjøretøy.

I praksis innebærer dette at du må ha en kommersiell drosjeforsikring, være registrert som drosje hos Statens vegvesen, må merke bilden din med løyvenummeret ditt på begge sider utenfor kjøretøyet, må ha installert et taksameter, ha årlige EU-kontroller, og ha løyvenummer og kjøreseddel tilgjengelig fra passasjersetet.

En del styr med andre ord. Her kan kommunen og Statens Vegvesen være til hjelp.

Slik blir du Uber-sjåfør når alle kravene er oppfylt

Nå som alle kravene er oppfylt er det nesten klart for at du kan bli en Uber-sjåfør. Det eneste som gjenstår er å registrere deg på Uber Driver-appen eller via nettsidene til Uber. Her må du laste opp all dokumentasjonen du har jobbet med å skaffe både til deg som sjåfør, og til selve kjøretøyet.

Om all dokumentasjonen er i orden får du som regel svar på søknaden rimelig kjapt. Så lenge alt ser bra ut får man godkjent søknaden sin. Deretter er det bare å begynne å jobbe!

Hvor god lønn får man som Uber-sjåfør?

Uber-sjåfører får ikke fast lønn, men provisjon ut ifra hvor mye de kjører. Jevnt over regner man lønnen som et par hakk dårligere enn lønnen til en vanlig taxisjåfør, så det er ikke akkurat noe man blir rik på.

I mange land er det veldig kjekt å kunne kjøre Uber på deltid ved siden av en annen jobb eller mens man er student, men i Norge er dette i praksis ganske vanskelig siden det er så veldig mange krav til både sjåføren og kjøretøyet.

Likevel, satser du fullt ut på det kan det være en del penger å hente om du er villig til å jobbe på tidspunkt hvor det er stor etterspørsel etter transport, selv om du ikke kommer til å bli rik på denne jobben med det første.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan bli Uber-sjåfør”

  1. Kort fortalt er hele konseptet med Uber torpedert og alt blir meningsløst fjas.

    Svar

Legg igjen en kommentar