Hvordan ta vare på amaryllis

Amaryllis er en populær juleblomst, og det er veldig vanlig å ha denne stående fra midten av desember til jula er over. Problemet er bare at dersom man behandler amaryllisen feil så vil den visne lenge før det.

Det er heldigvis ikke så vanskelig å ta vare på amaryllis når man vet hvordan man skal gjøre det. Nedenfor ser vi nærmere på vanning, temperatur og sollys for amaryllis, både for avskårede blomster så vel som amaryllis i potte.

Slik tar du vare på amaryllis på potte

Dersom du kjøper amaryllis på potte kommer den med både løk og jord, og kan stå i blomst lenge. Som regel kjøper man disse før de er blomstret, så begynner de blomstringen noen dager etter at de kommer inn i stuen.

Når man har amaryllis på potte trenger man ikke vanne mye. Hvis du kjøper en helt liten knopp gir du ikke noe vann i det hele tatt før du ser knoppen tydelig, og deretter gir du den litt vann. For mye vann er skadelig for planten!

Amaryllis er derimot veldig glad i sol, og kan godt stå i vinduskarmer mye sterk sol. Den vil som mange andre planter vende seg mot sola, men dette vil på sikt føre til at planten henger og til og med knekker, så du må rotere den daglig.

Temperaturmessig er amaryllis veldig enkelt å ha med å gjøre, for den trives veldig godt i helt vanlig romtemperatur. Unngå bare å ha den rett ved peisen eller over varmeovner hvor det er veldig varmt. Du kan med fordel sette blomsten på kjølige steder om natten, så vil den holde seg i blomst lenger!

Les også: Slik tar du bare på julestjerner.

Slik tar du vare på avskåret amaryllis

Det er også populært å ha avskåret amaryllis i jula, og buketter med amarylliser kan være veldig fint å ha stående i hjemmet sitt. Avskåret amaryllis bør stå i en vase med rent, friskt vann, og med maks 8 – 10 centimeter med vannstand. Stilken tåler nemlig dårlig vann, så det er viktig at det ikke er vann til langt oppe på stilken.

Man bør bytte vann på vasen til amaryllisen omtrent to ganger i uken. Som med andre potteplanter må man følge litt med, og eventuelt bytte oftere når det er behov for det. Bruk alltid romtemperert vann når du bytter.

En avskåret amaryllis bør helst oppbevares kjølig om natten. Dette er det samme som for amaryllis på potte, men det er ekstra viktig for den avskårede planten som allerede har et kort tid. Om den får stå kaldt vil den holde seg frisk i flere dager lenger enn om den står i stuen på natten også.

Når vi sier kaldt mener vi typ en kjeller eller et rom uten mye varme på, og ikke ute i kulda utendørs.

En del amaryllis blir for øvrig topptunge når de er i full blomst, og med litt uflaks kan hele stilken knekke. Den kan godt støttes opp med en blomsterpinne, settes i en lavere vase, eller kutte av litt av bunnen av stilken for å få den til å passe bedre i vasen.

Gi en amaryllis til noen du er glad i i julen

Amarylliser er fine blomster som kan komme igjen i år etter år dersom man tar godt vare på amaryllisløken. Det er en fin gave å gi til noen men besøker i førjulstiden, så har de en fin juleblomst som kan komme igjen neste år også. De fleste hagesentre og blomsterforretninger selger amaryllis, og den er dessuten vanlig å finne på dagligvarebutikker når jula begynner å nærme seg.

Les også:

Legg igjen en kommentar