Hvordan ta vare på oregano

Oregano er en av de mest populære krydderurtene i norske krydderhager, og kan fås i både krydderform så vel som i form av levende planter. Oregano passer godt til både italienske retter, så vel som til både grillmat, kjøtt og fisk, så det er noe alle bør ha.

Dersom du skal kjøpe oregano kan du fint få kjøpt en potte med levende oregano på de fleste dagligvareforretninger for noen få tiere. Dette gir en mye friskere og bedre smak enn å bruke tørket krydder, men så er vel kanskje en hel urte litt vel mye? Heldigvis er det enkelt å ta vare på oregano slik at du kan bruke den flere ganger, så har du ferskt krydder til både pizzaen, fiskemiddagen og ikke minst grillfesten.

Det første du bør gjøre når du kjøper en fersk oregano er å potte dem om, spesielt dersom du har tenkt å ha den i mer enn en ukes tid. Velg gjerne en potte som er minst dobbelt så stor som den potta den kommer i, og bruk helst næringsrik jord med litt gjødsel i, da oregano trives godt med mye næring.

I likhet med andre urter bør oregano stå i sterkt lys, helst under lysrør på kjøkkenbenken. Direkte lys fra vinduskarmer fungerer godt på vinteren, men kan bli for mye for planten på sommerhalvåret, og da risikerer du at urten får både solsjokk og tørkeskader.

Oreganoplanten bør vannes ofte, helst to-tre ganger om dagen. Når man vanner planten heller man litt vann i bunnen av en skål, og setter planten oppe i den. Da vil planten trekke opp vann via røttene sine, men vær obs på at du må helle ut eventuelt overskuddvann etter bare toppen 5-6 minutter, da oregano ikke tåler å stå i vannet veldig lenge.

Les også: Slik tar du vare på estragon.

Det er altså ganske enkelt å ta vare på oregano du kjøper fersk på butikken. Du trenger i alle fall ikke å være redd for å kjøpe fersk oregano, for det smaker mye bedre enn tørket oregano, og så lenge den får stå under lysrøret og får vann et par ganger om dagen kan den holde seg lenge.

Les også:

Legg igjen en kommentar