Hvordan oppbevare gressløk

Gressløk er den perfekte urt, for den passer inn til nesten alt. Mest populær er den til egg og potetstappe hvor den har blitt en sikker vinner, og gjør om en ellers litt kjedelig rett til en smakfylt en.

Her i Norge kan vi dyrke egen gressløk utendørs på sommerhalvåret, mens på vinteren kan vi kjøpe den i fersk form på butikken. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan oppbevare gressløk, både for å få den ferske gressløken til å holde seg så lenge som mulig, men også på metoder for å få gressløk hele året.

Slik tar du vare på fersk gressløk

Fersk gressløk får man kjøpt hos de fleste dagligvareforretninger for bare en tier eller to, og da får man en solid bunte i en potte med jord. Denne kan man ta vare på for å dyrke frem mer gressløk dersom man vil det, eller bare vil holde den i live en stund for å spre bruken sin av gressløk.

For å ta vare på gressløk i potte bør du først plante den om til en støtte potte (omtrent dobbelt så stort), og gi den ny og næringsrik jord. Planten bør vannes to ganger om dagen ved undervanning, noe som vil si at du fyller en tallerken med vann, setter bunnen av potten på tallerkenen i ti minutters tid, og lar røttene trekke til seg det vannet de trenger.

Ved å vanne på denne måten vil man ikke kunne drukne planten, men alltid gi den nok vann til at den trives og har det fint. Pass på at den faktisk får vann to ganger om dagen, for gressløk er en ganske tørst plante. Husk også på å ta den ut når det har gått ti minutter, for det er en stor påkjenning for planten om den blir stående der i timestid.

Som med andre urter kan gresskar trives i vinduskarmen, men dette krever at man har en viduskarm.

Les også: Hvordan ta vare på basilikum.

Slik oppbevarer du oppskjært gressløk

Om du har skjært opp gressløken allerede kan den oppbevares i en tett plastboks eller i en plastpose i kjøleskapet. Da bør temperaturen holde omtrent 2 – 4 grader, og ikke stort mer. Gressløken kan holde seg i flere uker om den lagres slik, men vil etter hvert bli vassen og smakløs. Da er det på tide å bytte den ut med ny gressløk.

Om du har en fersk gressløk holder den seg mye bedre om den får stå i potta med vanning enn om du skjærer opp hele planten med det samme.

Det er også mulig å fryse gressløk, og dette er heldigvis veldig enkelt. Bare fyll et glass med gressløk, og legg det i fryseren. Der kan det ligge i et års tid!

De av dere som har mye gressløk i hagen kan nyte godt av å fylle glass etter glass med gressløk på sommeren for så å legge det i fryseren i oppkuttet tilstand. Deretter er det bare å ta opp etter behov!

Husk at man må ta opp hele glasset samtidig, så det er lurt å velge litt små glass slik at man ikke får altfor mye gressløk som ligger og blir vassen i kjøleskapet.

Slik kan du tørke gressløk for oppbevaring over lang tid

Det er også godt mulig å tørke gressløk og bruke det som et krydder. For å tørke gressløk må du naturligvis skjære det i nok små biter, og legge det hele utover et bakepapir på en rist. Sett ovnen på 70 grader, og bruk en sleiv eller lignende for å holde døren på gløtt. La den stå i en halvtimes tid, og sjekk jevnlig. De skal være så tørre at du kan knuse dem med fingrene, men ikke sorte.

Om de blir stående for lenge og blir sorte ødelegges smaken, så det er lurt å følge med ganske ofte for å være sikker på at det ikke blir for ille. De er ferdige når de er helt knusktørre, for det viktigste er at all fuktigheten er vekk, da denne trengs for at de skal kunne mugne. Så når de er helt uten fuktighet kan de kalles ferdige.

Tørket gressløk kan enkelt puttes i matretter som omelett eller potetmos under tilbereding, og smaker nesten like godt som fersk gressløk. Tørket gressløk bør oppbevares i en lufttett beholder, som f.eks dette Norgesglasset fra Hyttefeber. Der kan det holde seg godt i årevis hvis man unngår å få fuktighet opp i den når man åpner og lukker den.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Hyttefeber.

Les også:

Legg igjen en kommentar