Hvordan ta vare på basilikum

Basilikum er en super urte som passer godt til veldig mye ulik mat, så å ha en fersk basilikum stående i vinduskarmen er helt topp når man skal lage middag. En basilikum på potte kan man kjøpe på vanlig dagligvareforretninger, men det er viktig å gi den riktig pleie, for hvis ikke kommer den til å visne ganske raskt.

Så da kommer jo naturligvis spørsmålet, hvordan tar man egentlig vare på basilikum på potte?

Med riktig behandling kan nemlig basilikumen du kjøpte på butikken stå lenge og vokse seg stor, men det er altså viktig at den får riktige forhold. Først og fremst må den stå på et varmt og lunt sted. Romtemperatur fungerer bra, men den bør ikke stå i trekk fra vinduer eller andre rom som er kaldere. Den vil trives godt dersom den får en vekstlampe, men pass på at den ikke står så nærme lyset at den tørker ut.

Hold basilikumen vekk fra vinduskarmen, for selv om vinduet er igjen vil det være trekk som er dumt for planten.

Basilikum er en plante som trenger mye vann, og den beste måten å vanne den på er ved å sette den i en skål. Fyll denne med litt vann slik at basilikumen kan trekke vann opp via røttene sine. Etter en halvtimes tid heller du ut det ekstra vannet dersom det er noe igjen. Gjør dette minst to ganger om dagen, så blir planten fornøyd.

Når du skal bruke bladene bør du alltid knappe av blader med stilken rett over bladfestet. Dette gjør at stilken fortsetter å vokse, og du får mer basilikum igjen hvis du lar den stå der med riktig vanning og lys.

Les også: Slik tar du vare på oregano.

Bør man potte om basilikum fra dagligvarebutikker?

Når man kjøper basilikum fra en vanlig dagligvareforretning kommer den som oftest i en knøttliten potte. Dersom du ønsker at den skal leve i mer enn en ukes tid bør du uten tvil potte den om, og helst gi den en potte som er minst dobbelt så stor som den originale. Bruk næringsrik jord dersom du har det, for basilikum er en plante som virkelig liker næring når du får det!

Det er også mulig å dele opp basilikumen kan kjøper, for hver stilk er nemlig hver sin plante. Noen velger å ha hver stilk i hver sin potte, så får den mye god plass til å vokse seg stor og fin.

Les også:

Legg igjen en kommentar