Kan man ta en bachelorgrad raskere enn på 3 år? Forklart!

Man kan begynne å ta en bachelorgrad allerede rett etter videregående skole, så lenge man har studiekompetanse eller lignende. I utgangspunktet er dette en utdanning som fordeler seg på 6 semestre, altså over 3 kalenderår.

For noen kan jo tre år til med skole høres veldig slitsomt ut, men kan man egentlig ta en bachelorgrad raskere dersom man er motivert for det?

Faktisk kan man ta en bachelorgrad på kort tid, så lenge man klarer å ta eksamen i nok fag til å få 180 studiepoeng. De fleste universiteter og høyskoler har eksamener som går hvert eller annenhvert semester, og som regel er det mulig å melde seg opp til disse selv om man egentlig er tidligere i utdanningsløpet.

I praksis kan man altså melde seg opp til undervisning og eksamen i så mange fag man bare måtte ønske, men det er jo ingen garanti for at du har sjanse til å få med deg alle forelesninger og alt det obligatoriske opplegget.

Les også: Slik kan du søke om flere forsøk på eksamen.

I virkeligheten kan man ikke ta alle 180 studiepoengene samme semester, men det er flere som faktisk har doblet antall studiepoeng på hvert semester og dermed tatt en bachelorgrad på 1,5 år (3 semester).

For mange blir det altfor slitsomt å skulle ta mer enn 30 studiepoeng hvert semester, mens for noen er det helt problemfritt. Det er i alle fall mulig å prøve for de som måtte ønske det.

Merk at noen emner krever at man tar et bestemt emne før man får melde seg opp til det neste. Dette er fordi kunnskapen fra dette emnet bygger videre på kunnskapen fra det første emnet. I praksis setter dette en begrensning på hvor raskt man kan ta visse bachelorgrader. Heldigvis er det ganske få emner og grader som er bygget opp slik at man må ta emnene gradvis på denne måten.

Les også:

Legg igjen en kommentar