Hvordan fyre bål når det er bålforbud: unntakene du bør kunne

Her i Norge har vi et generelt forbud mot bål mellom 15. april og 15. september hvert år, og i denne tiden er det veldig mye strengere krav til når man kan fyre opp bål.

Forbudet kommer enkelt nok av at det er stor risiko for at det skal bli skogbrann eller ukontrollert brann som følge av bål i denne perioden, men som med alle regler finnes det unntak.

Det er nemlig mulig å fyre bål selv om det er et generelt bålforbud. Det vanligste unntaket er ved å fyre opp bål på en godkjent bålplass. Det andre unntaket er hvis bålet «åpenbart ikke kan medføre brann», for eksempel ved at det er ekstremt fuktig, eller området fortsatt er dekt av snø. Ellers er innmark (som hager) unnlatt fra bålforbudet.

Venner sitter foran et bål

Merk at disse reglene gjelder for å fyre bål i det som kalles utmark. Dette er ting som i skogen, på fjellet eller andre slike steder, men kan også gjelde på strender rundt om i landet. Det betyr uansett at bålforbudet ikke gjelder i private hager, for her kan du fyre bål så lenge du følger aktsomhetsplikten.

Godkjente bålplasser er åpne året rundt

Kommuner har anledning til å operette det som kalles for godkjente bål- og grillplasser i kommunen sin. Disse forankres i en lokal forskrift som sier at disse unntas fra bålforbudet, og at det derfor er mulig å brenne bål eller grille der hele året.

De aller fleste kommuner har flere slike offentlige bålplasser, og du kan få informasjon om disse via kommunens hjemmesider. Noen kommuner har bare noen få stykker, mens andre kommuner har veldig mange å velge mellom.

På godkjente bål- og grillplasser kan du altså når som helst fyre opp bål. Her skal du ikke trenge å bekymre deg spesielt mye om sikkerheten, for disse bålplassene skal være laget slik at det er så godt som umulig å bli villbrann fra dem. Men du må selvsagt fyre på en forsvarlig måte uansett!

Hva er egentlig nok til at det «åpenbart ikke kan medføre brann»?

Det litt vage «åpenbart ikke kan medføre brann»-ordlyden som finnes i bålloven gjør at man på en måte kan tolke litt selv når det er greit å fyre opp bål. Brannvesenet på sin side mener at det skal være veldig tydelig når det åpenbart ikke kan medføre brann, og bruker snødekte områder eller når det har vært ekstremt mye regn over tid som eksempler.

Det kan derimot være vanskelig for vanlige folk å vite akkurat når det er trygt å fyre bål. For selv om det har hølja ned med vann midt på sommeren kan det være at bakken fortsatt er knusktørr, og da kan du risikere skogbrann selv om det virker vått!

Er engangsgrill omfattet av bålforbudet?

Engangsgriller regnes som en type grill som omfattes av bålforbudet. Det betyr at du altså ikke kan dyre opp engangsgriller på steder med mindre du «åpenbart ikke kan medføre brann» eller er på en godkjent grillplass.

Også bålpanner og alle andre griller som har en åpen flamme omfattes av bålforbudet.

Vær obs på at det kan være totalforbud mot å fyre bål eller grille

Det lokale brannvesenet kan innføre totalforbud mot å fyre bål og grille hvis det er stor fare for skogbrann. Dette totalforbudet har også hjemmel til å ha forbud mot å fyre opp grillen eller lage bål i din egen hage, så du må følge med på lokale regler når det er veldig tørt på sommeren.

Les også:

Legg igjen en kommentar