Når er det lov å la hunden løpe fritt i Norge? Forklart

Her i Norge har vi gjerne stor tradisjon for å la hunden løpe fritt når vi er ute i skogen, på hytta eller bare går et sted hvor det ikke er så mye trafikk. Men hvordan er det egentlig med reglene angående å la hunden få gå fritt i Norge?

Generelt sett er det noe som heter båndtvang mellom 1. april og 20. august. I dette tidsrommet er det forbudt å la hunden gå løs med mindre det er på et inngjerdet område. Dette gjelder over hele landet, og er hjemlet i hundeloven.

Det betyr med andre ord at man i prinsippet kan ha hunden fritt fra 21. august og frem til 31. mars hvert år. Det er derimot mange unntak! Veldig mange kommuner har nemlig utvidet båndtvang, noe som betyr at de har ekstra tidspunkter hvor det ikke er lov å ha hunden løpende fritt.

Denne utvidede båndtvangen avgjøres av hver enkelt kommune, så du må nesten sjekke ut nettsiden til kommunen der du bor for å få mer informasjon om det. Noen kommuner har ekstra lang båndtvangstid på høsten for å forhindre angrep på beitedyr på utmark, mens noen kommuner til og med har full båndtvang året rundt!

Les også: Slik bør hundeeiere oppføre seg i jaktsesongen.

Om du bryter båndtvangen kan du få en solid bot, så det er lurt å overholde denne så godt du klarer.

Når du ikke er i en kommune og en periode med båndtvang kan du la hunden løpe fritt, så sant du har kontroll på den. Du er fortsatt ansvarlig for at den ikke angriper sau, andre beitedyr eller vilt, og kan stå ansvarlig dersom dette skjer – selv når det ikke er påbudt å ha hunden i bånd.

Les også:

Legg igjen en kommentar