Hvordan man som hundeeier bør oppføre seg i jaktsesongen

Som hundeeier farter man ofte ute i skogsområder hvor det også tidvis foregår jakt på enten småvilt eller større dyr som elg eller hjort. For de som ikke driver med jakt kan det være litt vanskelig å vite nøyaktig hvordan man skal oppføre seg under disse situasjonene, og nedenfor skal vi går over noen tips og spørsmål angående hvordan hundeeiere bør oppføre seg i skogen under jaktsesongen.

Småviltjeger med hund.
Småviltjeger med hund. Foto publisert med tillatelse.

Først og fremst kan vi nevne at skogen tilhører alle like mye, og hundeeiere og hunder har like mye rett til å bruke skogen som de vil som det jaktlaget har. Dette er noe de fleste jegere er klar over, og de fleste kommer ikke til å bli irriterte eller frustrerte over at andre også bruker skogen.

Så i prinsippet er det bare å farte rundt akkurat som tidligere, selv om det kan være greit å vise litt aktsomthet.

Om man vet at det er mye jakt i området hvor man går tur er det gjerne fint om man kan etablere dialog med jaktlaget. Man må strengt tatt ikke dette, men det er jo fint å kunne ha en dialog som gjør at begge kan bruke skogen sammen uten å være til plage for hverandre. Ofte er det visse tidspunkt hvor jegerne helst vil ha litt ro i skogen, og det er jo fint om man kan være hyggelig og heller legge turen til en annen plass akkurat den dagen. Som med alt annet har i livet kommer man altså langt med en dialog, samarbeid og litt forståelse for hverandre.

Kan man la hunden gå løs under jaktsesongen?

Svaret er bare ja og nei. Det avhenger i stor grad av hvorvidt det er båndtvang i det gitte området den perioden, noe som varierer av årstid og hvilken kommune man er i. Her må man sette seg inn i hvilke regler som gjelder for den kommunen man ferdes i. Denne informasjonen finner man heldigvis enkelt på nettsidene til kommunen.

Dersom det ikke er båndtvang kan man la hunden gå fritt selv om det er jaktsesong. Det er ingen lover imot det, selv om mange jegere kanskje hadde håpet det.

Les også: Er det lov å la hunden løpe fritt i Norge? Forklart.

Når det er sagt er det ofte lurt å ha hunden i bånd under jaktsesongen. De fleste jegere er godt trent til å ikke skyte hunder med uhell, men så finnes det også flere eksempler på jegere som tror de eier hele skogen, og gjerne skyter mot hunder som går fritt. Dette er ikke lov (ikke engang om det er båndtvang), men dessverre noe man kan lese om i avisen fra tid til annen. Trolig er det størst risiko for hunder som kan ligne på hunder, så mopser, chihuahuaer og andre småhunder er gjerne tryggere enn større hunder.

Vi skulle ønske vi kunne si at det var helt trygt å ha hunden fritt når man går på tur under jaktsesongen, men dessverre er ikke virkeligheten så fin som vi vil ha den til. Det skal sies at 99 % av alle jegere er snille folk som aldri ville brydd seg om en hund forstyrra jakta, men så er det den siste prosenten man må passe seg for.

Bør hunden ha på fargerikt dekken under jaktsesongen?

Ja, det er veldig lurt å ha en sterk farge på dekkenet under jaktsesongen, spesielt om hunden går i et langt bånd eller helt fritt. Om den skal gå fritt er det vår mening at et slikt fargerike dekken er helt nødvendig. Ideelt sett bør det være rødt eller oransje, men andre sterke farger fungerer også greit.

Dette dekkenet kan anbefales under jaktsesongen, men andre dekken i sterke farger fungerer også veldig fint. Når man bestiller dekken er det viktig å måle hunden sin for å finne et som kan finne komfortabelt på hunden over tid. Om dekkenet er for lite risikerer man at det gnisser mot huden under pelsen og skaper sår.

Og selv om vi skriver sterke farger bør man åpenbart holde seg unna grønn, selv om dette er en sterk farge. Denne går jo ofte i ett med naturen rundt.

Bør man kle seg i refleksvest og oransje lue under jakta?

Det skal ikke være nødvendig for oss mennesker å kle oss i refleksvest og lue med sterk farge, selv om det kan gi en ekstra trygghet. Sjansen for å bli skadet av noen som jakter er svært liten, men enda mindre om man kler seg i refleksvest og oransje eller rød lue.

En oransje caps koster bare noen tiere, så det er en billig trygghet, selv om det strengt tatt ikke er helt nødvendig. Det er mye viktigere at hunden er i sterke farger, for jegere vil nesten aldri ta feil mellom et menneske og et dyr. Men ta gjerne på en caps om du har en liggende, så er du nesten helt sikret mot jaktuhell når du ferdes i skogen.

Jakta foregår stort sett hele døgnet så lenge det er lyst, så det spiller egentlig ingen rolle når på døgnet man går ut på tur med hunden i jaktsesongen.

Les også:

Legg igjen en kommentar