Er det farlig å møte en ulv? Forklart

I Norge har vi omtrent 100 ulver til sammen, fordelt på et område på Østlandet som de fleste kaller for ulvesona. Her har myndighetene bestemt at vi skal ha ulv som skal leve her, samtidig som vi mennesker fortsatt skal kunne bruke skogen til våre formål.

Ulv er trolig det av de fire store rovdyrene som det er mest konflikt rundt. De dukker ofte opp på forsiden av de nasjonale avisene, og gjennom både dette og litt uheldige roller i diverse eventyr har ulven fått et rykte på seg for å være skummel og farlig.

Men hvordan er det egentlig med dette på ekte? Er det egentlig farlig å møte en ulv ute i skogen?

Den skandinaviske ulven regnes ikke som farlig for mennesker, og det er godt over 200 år siden sist man regnet med at noen mistet livet som følge av et ulveangrep. Etter denne gangen har ulver verken drept eller angrepet mennesker, og vi regner det som helt usannsynlig at en ulv ville angrepet et menneske.

Dersom du møter en ulv ute i skogen vil den i 99 % av tilfellene snu baken til og løpe vekk i en annen retning. Noen ytterst få opplever også at ulven blir stående og se på dem, og til og med går inn i skogen for så å komme ut og se på dem bakfra. Grunnen til dette er langt ifra like skummel som mange tror, og dersom en ulv går inn i skogen for så å komme for å se på deg bakfra har det rett og slett å gjøre med vindretningen. En ulv som oppfører seg slik er nemlig nysgjerrig på hva dette apedyret som den møtte i skogen er for noe, og dens sterkeste sans er jo nettopp luktesansen. Så dersom den ikke får en god lukt fra der den står kan den finne på å prøve å lukte på deg fra en annen vinkel.

Les også: Er det farlig å møte en gaupe? Forklart.

Det er mange som synes denne adferden oppleves som veldig skummel, men den er helt normal, og helt trygg. Når ulven skjønner at den har møtt et menneske vil den løpe vekk.

De ulvene som står og ser og snuser mot mennesker er typisk ungulver som ikke har helt kontroll på hva mennesker er for noe ennå. Ettersom de blir eldre har forskning vist at de stort sett lærer seg å unngå å møte på mennesker, og trekker seg unna lenge før vi er nærme nok til at vi kan se ulven.

Poenget er uansett at ulv ikke er farlig å møte i skogen, for de verken angriper mennesker eller ser på oss som mat. Så det er helt trygt å ferdes ute i skogen i områder hvor det er ulv.

Les mer: Hvor mye veier ulver? Forklart.

Kan ulver angripe hunder?

Ulver og hunder er i utgangspunktet samme arten, og det kan faktisk hende at ulver angriper hunder. Grunnen til dette har med å gjøre at ulven kan se på hunden som en inntrenger i territoriet sitt, og spesielt løse jakthunder har tendens til å bli angrepet av hund om de kommer tett på hverandre.

Det er aldri noe gøy å miste en hund til et rovdyr, men det skjer altså at ulver kan drepe hunder som løper fritt i forvaltningssonen for ulv.

Dersom du har hunden i bånd trenger du derimot ikke å være redd. Det er så vidt man vet ikke kommet ett eneste eksempel på at hunder som går i vanlig hundebånd har blitt angrepet og drept av ulv. Så du kan fint gå tur med hunden din i områder med ulv, men vær litt forsiktig med å la den løpe fritt, spesielt om den skal løpe mange hundre meter vekk fra deg uten at du kan se den.

Les også:

Legg igjen en kommentar