Hvordan sjekke om veden er tørr nok

Det er utrolig viktig å ha skikkelig tørr ved når du skal fyre opp, for fuktig ved er en av de største årsakene til pipebrann, en type brann som rammer over 1000 boliger i Norge hvert eneste år.

Når man kjøper ved skal den i utgangspunktet være helt tørr, så er det bare for deg å oppbevare den under tak for at den skal holde seg tørr. Problemet er bare at du kan risikere å kjøpe fuktig ved, både fra private og fra vanlige butikker og bensinstasjoner.

Før du fyrer opp veden du kjøpte bør du derfor sjekke om den er tørr nok, og du kan heldigvis enkelt gjøre dette selv uten noe dyrt utstyr.

Det er to måter å sjekke om veden er tørr nok. Den ene er ved å gni litt Zalo på den eneste langsiden av kuben, og blåse på den andre siden. Om det skummer er veden tørr nok. Den andre metoden er å kjøpe en fuktmåler for tre, noe som bare koster et par hundrelapper.

Begge metodene er greie nok, men om du skal sjekke større mengder, for eksempel før videresalg, bør du gå for fuktmåleren. Denne forteller ikke bare om veden er tørr nok eller ikke, men også hvor tørr den er.

Ved

Slik måler du om veden er tørr nok med en fuktmåler

En fuktmåler kan du kjøpe billig på for eksempel Felleskjøpes, Biltema, Jul eller Clas Ohlson, og koster typisk bare rundt 200 kroner. Disse fungerer ved at du slår den på og stikker et par metallpinner inn i veden. Da får du opp et prosenttall på displayet som viser hvor mange prosent fuktighet det er i veden.

Om fuktighetsprosenten er under 20 prosent er det helt trygt å fyre med veden, mens alt over regnes som fuktig ved som ikke bør fyres med.

Hvis du skal måle mer enn bare noen få kubber med ved er det kanskje like greit å kjøpe seg en fuktmåler, så slipper man å stå og prøve å lage såpebobler med vedkubbene sine. Det går stort sett raskere, og gir et mye bedre resultat enn såpemetoden.

Slik sjekker du om veden er tørr nok med såpemetoden

Såpemetoden er jo kjekk for å ta en sjekk på om veden er tørr nok. Den gir åpenbart ikke et nøyaktig resultat, men den er god nok til å fortelle deg om det er trygt å fyre med veden eller ikke.

Fremgangsmåten med såpemetoden for å sjekke om veden er tørr er ved at du tar oppvasksåpe som Zalo som du gnir over et lite område på langsiden av vedkubben. Blås deretter skikkelig hardt inn på den andre langsiden, og se om såpen lager små bobler.

Hvis det har kommet små bobler er altså veden tørr, men om du ikke klarer å blåse gjennom slik at det bobler i såpen betyr det at det er for mye fuktighet i veden til at den kan brukes. Da er det bare å legge den til oppbevaring tørt, og håpe at den er klar neste vinter.

Les også:

Legg igjen en kommentar