Hvordan oppdage pipebrann

Pipebrann oppstår i over 1000 boliger hvert år her i Norge, og kan føre til store branner om de ikke håndteres av brannvesenet i tide. Det kan være direkte farlig å få pipebrann i pipen sin, men hvordan skal man egentlig oppdage pipebrann?

Piprbrann oppdages stort sett veldig enkelt ved at du hører tydelig og høy buldring og braking fra pipa. I tillegg står det flammer opp fra pipen, så det er veldig vanlig at naboer oppdager pipebranner. Ofte lukter det maling ettersom malingen på pipa smelter på grunn av varmen.

Hører du høye lyder fra pipa når du fyrer kan du derfor gå utendørs for å se om det står flammer opp av pipa. Dersom det gjør det har du en pipebrann, og da er det bare å ringe til brannvesenet (nødnummer 110).

Hvis du mistenker pipebrann skal du aldri ta på pipa, for denne kan være flere hundre grader varm, og du kan skade hånden din skikkelig! Deretter bør du stenge ventiler og luker, og bruke brannslokkeapparatet hvis det brenner utenfor pipa.

Selv pipebrannen er det brannvesenet som skal slokke!

Om du er i tvil om du har pipebrann eller ikke, er det trolig at du ikke har det. Som oftest er det svært tydelig når man har pipebrann, og det bråker noe vanvittig og står flammer opp fra pipa. Det er sjeldent at man er i tvil om pipebranner.

Slik unngår du pipebrann

Det er aldri moro med pipebrann, og selv om du nå har lært hvordan du kan oppdage pipebrann er det mye bedre om du heller går inn for å unngå det til å begynne med.

Med fire enkle råd kan du i veldig stor grad klare å unngå pipebrann:

  1. Alltid bruk helt tørr ved.
  2. Fyr riktig med trekk frem til det tar fyr, og bruk trekken til å regulere slik at det brenner rolige flammer.
  3. Se etter sprekker og feil i pipa, og bruk fagfolk for å sjekke om disse utgjør en sikkerhetsrisiko.
  4. Aldri kast søppel eller noe annet enn ved i peisen!

Det er faktisk ikke verre. Det aller viktigste er at du unngår å fyre med fuktig ved, så pass på at veden oppbevares riktig for å unngå at den blir fuktig. En fuktmåler for ved koster bare rundt 200 kroner, og kan kjøpes på steder som Biltema, Jula og lignende.

Les også:

Legg igjen en kommentar