Hvordan oppdage skjult kamera

For mange av oss er et skjult kamera i hjemmet vårt, på hotellrommet, i dusjen på treningssenteret eller skolen, eller andre steder den store skrekken. Tenk om noen filmer deg uten at du er klar over det? Og bare tenk hva de kan gjøre med opptakene..

En undersøkelse hos personer som har bodd på Airbnb viste at hele 11 % av alle som ble spurt hadde oppdaget et skjult kamera under oppholdet sitt! Det er altfor mange, og vil si at hvert tiende besøk du har på Airbnb har et skjult kamera.

Den samme undersøkelsen viste at godt over halvparten av alle som ble spurt var bekymret for skjulte kameraer, så det er åpenbart et stort problem.

Det finnes heldigvis måter å oppdage skjult kamera på, men det krever spesialisert utstyr for å gjøre jobben.

Scout oppdager skjulte kameralinser
Scout, en dings som lar deg oppdage skjulte kameralinser.

For å oppdage skjult kamera må man bruke en RF- og linsefinner, en slags dings som sporer RF-sendere og kameralinser. For eksempel kan man bruke Scout, en billig og god slik dings som har en linse du ser gjennom. Se på ting du mistenker kan ha en kameralinse der, så vil kameralinsene lyse tilbake om du lyser på dem.

Scout koster omtrent 500 kroner, og er lur å ta med seg når man skal overnatte på hotell eller er andre steder hvor du mistenker at noen kan ha satt opp spionkameraer. Det er dessverre litt arbeid å gjennomsøke et rom etter skjulte kameraer, så du bør regne med å bruke 15 – 20 minutter på jobben når du kommer til hotellrommet.

Som du ser på bildet til høyere ser du bare gjennom linsen midt på dingsen når den er slått på, så vil du veldig enkelt oppdage alle potensielle kameralinser, inkludert linser fra ting som webkameraer og mobiler.

Selve dingsen fungerer ved at den sender ut røde IR-stråler. Disse reagerer på IR-filteret i kameralinser (noe alle kameralinser har), og vil reflektere tilbake lyset når du lyser på dem. De stikker seg tydelig ut fra resten av omgivelsene.

Mer avanserte dingser for å oppdage skjulte kameraer

Scout er selvsagt ikke den eneste dingsen som lar deg oppdage skjulte kameraer, og hvis du vil bruke flere tusenlapper får du et stort utvalg av ulike dinger som gjør samme jobben.

De fleste er basert på samme teknologi ved at du ser gjennom en rød linse som lar deg oppdage kameralinser, men mer avanserte dingser kommer gjerne også med funksjoner for å oppdage skjulte mikrofoner og ting som sender ut ulike signaler (som for eksempel at de sender filmen over wifi).

Slike avanserte apparater er kjekke hvis du mistenker omfattende overvåkning på en privat adresse eller noe sånt, og er kanskje ikke helt nødvendig på hotellrom eller i garderober. For disse har neppe noen interesse av å overvåke samtalene, men er heller bare ute etter å filme.

Skjulte kameraer kan gjemmes overalt!

Det er helt utrolig hvor små skjulte kameraer kan være, og selv om de er knøttsmå kan de filme i ekte HD-oppløsning, så det blir ikke laget slike kornete film som på 90-tallet lenger.

Skjulte kameraer er et stort problem, og de kan gjemme mer eller mindre overalt. Noen typiske steder er i vekkerklokker, i lamper, i stikkontakter / støpsel, i lysbrytere, i bilderammer, i klokker og slike ting. Selve kameralinse er det eneste som er synlig, men også denne er så liten og vanskelig å se at de fleste kan se rett på tingen som gjemmer linsa uten å legge merke til den.

Les også:

Legg igjen en kommentar