Hvordan skjule mapper med Windows 10

Noen ganger kan det være kjekt å skjule mapper fra andre som bruker samme PC som deg. Det er ikke spesielt vanskelig å finne skjulte mapper hvis man leter aktivt etter dem, men det kan være en helt OK måte å unngå at visse mapper får altfor mye oppmerksomhet på.

Om du virkelig vil unngå at andre får tilgang til innholdet i mappene kan vi for øvrig anbefale å passordbeskytte mappene istedenfor. Da vil i praksis ingen andre enn deg få tilgang til dem.

Når du skal skjule mapper er det for øvrig veldig enkelt, og funksjonene er innebygd i både Windows 10 og eldre Windows-versjoner.

For å skjule mapper eller filer på Windows gjør du følgende:

  1. Finn frem mappen eller filen du skal skjule.
  2. Høyreklikk på mappen eller filen og velg «Egenskaper».
  3. I menyen som åpner seg er det en boks som heter «Skjul». Huk av denne.
  4. Klikk på OK.

Nå er mappen eller filen skjult, og med mindre du har aktivert visning av skjulte filer kan du ikke se den lenger. Bildet nedenfor viser hvordan man skjuler mapper dersom du synes forklaringen ikke var god nok.

Slik viser du skjulte mapper

For å vise eller skjule skjulte mapper og filer må du gå til filutforsker. I menyen øverst velger du «Visning» og huker av eller fjerner avhukingen der hvor det står «Skjulte elementer». Da luker menyen seg automatisk, og viser deg eller ikke viser deg de skjulte elementene i mappen.

For å finne de skjulte filene eller skjulte mappene dine må da personene som bruker PC-en inn og aktivere denne funksjonen for å finne skjulte filer først, og deretter klare å finne den skjulte mappen eller filen.

Hvor trygge er skjulte mapper?

Skjulte mapper eller skjulte filer på Windows er greit nok gjemt dersom man bare vil unngå at noen kommer over dem. Dersom man ikke vet hvor eller hva man leter etter kan det være ganske vanskelig å finne skjulte mapper. For en med litt dataferdigheter som leter etter innhold på harddisken din vil derimot ikke ha noe problemer med å finne skjulte mapper og filer, så sånn sett er det ikke spesielt trygt.

Om du derimot bare har noen halvprivate dokumenter som du vil skjule for barna som leker på PC-en din kan skjulte mapper fungere helt supert. Så lenge de ikke aktivt leter etter disse skjulte mappene eller filene vil de neppe komme over dem.

Les også:

Legg igjen en kommentar