Stor guide: hvordan starte en podcast

Det har blitt veldig populært med podcaster her i Norge, og det kan nesten virke som om alle har en podcast nå om dagen. Det er kanskje ikke så rart, for med så mange som lytter til podcaster er det enkelt å bygge seg opp en fanbase, og terskelen for å lage sin egen podcast er ikke spesielt høy.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan starte en egen podcast. Dersom du går med en liten drøm om å starte din egen podcast er du på rett sted, for her kommer du til å lære absolutt alt du trenger å vite om å starte din egen podcast.

Vi skal se nærmere på følgende ting med å starte en podcast:

 • Hva du bør ha klart før du begynner å lage podcasten.
 • Hva slags utstyr du trenger for å komme i gang
 • Hvordan du spiller inn dine første podcaster.
 • Hvordan du redigerer podcasten din.
 • Hvordan du publiserer podcasten din.
 • Hvordan du skaffer lyttere og promoterer podcasten din.

Her har vi altså mer eller mindre komplett informasjon om alt du trenger for å starte en podcast helt fra du sitter med den lille idéen til de første episodene er publisert og lytterne har fått høre dem.

Selve guiden er ganske er ganske lang og omfattende, men vi har valgt å lage den slik sånn at du får all informasjonen fra start til slutt om hvordan du lager din egen podcast. Man trenger ikke å lese hele guiden fra start til slutt, og du kan jo godt lagre den for å komme tilbake til den når du har kommet lenger i prosessen med å utvikle din egen podcast.

Dette bør du finne ut av før du begynner å produsere podcasten

Det aller viktigste du må finne ut av før du i det hele tatt går i gang med podcasten er å finne ut av temaet, hva den skal handle om, og hvilket mål du har med den. De fleste har nok temaet i tankene allerede, og det er jo en god start.

Når du har bestemt deg for temaet bør du også prøve å sette litt grenser rundt temaet. Det er enkelt å tenke at du skal ha en podcast om for eksempel temaet mat. Skal du da inkludere desserter? Eller hva med utstyr for å lage mat? Det kan altså være greit å sette seg noen grenser for at podcasten ikke skyter i alle retninger, men heller føles som om den kun har ett konkret tema.

Når du har konkretisert hva du skal og ikke skal ha podcast om er det på tide å lage deg en liten sendeplan. Før du i det hele tatt kjøper inn utstyr bør du idémyldre litt og skrive ned minst 10 – 12 idéer til ulike podcaster du kan spille inn, og litt overordnet hvordan hver episode skal se ut. Da blir det mye enklere å faktisk lage en full podcast istedenfor bare et par episoder. Finn også ut hvor ofte du har tenkt å publisere nye episoder; skal du poste hver uke, annenhver eller kanskje bare én gang i måneden?

Vi anbefaler også å lage deg et mål for podcasten. Med et konkret mål er det enklere å faktisk få det til enn om du bare har en drøm. Så sett deg som mål å publisere for eksempel 15 episoder av podcasten eller noe sånt, så har du noe du kan jobbe mot.

Til slutt bør du tenke litt over ting som målgruppe, format på podcasten, om du skal ha med noen faste segmenter eller lignende. Dersom du skal ha faste segmenter er det jo fint å avklare deg før du i det hele tatt spiller inn den første episoden, så kan konseptet være med på hele podcasten din, og ikke etter hvert som du finner ut av det.

Et par spørsmål du kan stille deg før du går videre med podcasten din er:

 • Hvem er det som kommer til å høre på podcasten min?
 • Blir jeg fornøyd om en episode har 10 lyttere? 100 lyttere? 100 lyttere?
 • Hvor lang skal podcasten være?
 • Hvor mange episoder skal jeg lage?
 • Hvor mange andre mennesker skal være med på episodene?
 • Hvor ofte skal jeg publisere nye episoder?
 • Ønsker jeg å tjene penger på podcasten?
 • Er det nok spennende innhold om temaet til å lage en hel podcast om det?
 • Skal podcasten min være morsom, løse problemer, lære bort noe, eller ha et annet mål?

Du trenger ikke å ha et godt svar på absolutt alt, men vi mener at det er veldig smart å gjøre seg opp noen tanker før man kommer ordentlig i gang med prosjektet. Det er nemlig veldig mange podcaster som ikke har helt mål og mening, og det har en tendens til å skinne tydelig gjennom på sluttproduktet.

Utstyret du trenger for å produsere en podcast

Man trenger ikke all verdens med utstyr for å lage en god podcast, og du kan få en kvalitet som er tilnærmet lik profesjonell kvalitet for rundt en tusenlapp.

Det er klart at du kan også spille inn podcaster helt gratis ved å bruke mobilen din. Kvaliteten på de fleste mobilmikrofoner er så-som-så, spesielt om dere er flere som skal snakke sammen. Da er det mulig å legge mobilen mellom dere og spille inn, men her kommer lytterne garantert til å høre at kvaliteten er laber.

Hvis du absolutt vil spille inn med mobilen bør du laste ned appen Anchor. Dette er en podcastapp som lar deg både spille inn, redigere og publisere podcasten din fra appen, og denne fungerer helt supert for podcaster som ikke trenger tipp-topp kvalitet på lyden. Så last ned appen og prøv deg litt frem, så kommer du fort frem til om du synes det er godt nok, eller om du vil investere i litt utstyr.

Om du er villig til å bruke litt penger på podcasten din, er mikrofon den beste investeringen du kan gjøre. Selv den dårligste mikrofonen er mange hakk bedre enn mikrofonen på mobilen din, så her hopper du opp mange hakk i kvalitet uansett hvilken du kjøper.

En ålreit startmikrofon er Nikabe M-2 Mikrofonkit. Denne koster omtrent 500 kr hos Kjell & Company, og er veldig grei for nybegynnere. Denne er god nok til at det fungerer veldig bra, samtidig som prisen ikke er for høy til at den er avskrekkende. Mikrofonen kobles til PC-en med USB, og gir knallgod lyd på podcasten din.

Mission SG Attila.

Et alternativ som er hakket bedre er den kjente Elgato WAVE:3. Denne er egentlig laget for streaming på Twitch og lignende, men har likevel utrolig god lydkvalitet for å spille inn podcaster med. Den er ikke like i veien som en større mikrofon, og kan settes foran deg når du spiller inn podcast, så er det bare å snakke som vanlig uten tap av lydkvalitet. Prisen for denne mikrofonen er omtrent to tusenlapper, men vi mener at det er vel verdt det ekstra den koster.

Man trenger egentlig ikke så mye annet enn en god mikrofon når man skal spille inn en podcast. I tillegg trenger man jo en PC eller Mac for å redigere episoden da, men så godt som alle PC-er klarer helt fint å kjøre redigeringsprogrammene for podcaster, så du kan fint bruke en gammel og slitt PC hvis det er alt du har. Du trenger i alle fall ikke å måtte kjøpe en ny PC eller Mac for å drive med lydredigering.

Slik spiller du inn din første episode av podcasten din

Nå er forhåpentligvis det meste klart for at du kan spille inn den første episoden av podcasten din. Noen liker å gjøre klar manus for flere episoder og spille inn disse etter hverandre, så har man fulle dager med å spille inn episoder, etterfulgt av fulle dager med å redigere dem.

For noen fungerer det godt med å spille inn mange samtidig, mens en del podcaster har et format som gjør dette vanskelig.

Rommet du spiller inn podcasten i er veldig viktig. Det er viktig at rommet ikke har ekko eller klang, for dette vil merkes tydelig når man hører på podcasten. Velg helst et rom hvor det ikke er altfor mye ekko. Dette kan du unngå ved å ha teppe på gulvet og ting på veggene. Et rom med for eksempel bokhyller på veggene og et gulvteppe fungerer OK. Noen bruker et par hundrelapper på å bestille skumgummi fra eBay som de dekker veggene med, men det får være opp til hver enkelt.

Det er også viktig at det er stille og rolig i bakgrunnen. Du bør kanskje ikke spille inn podcasten mens naboen klipper plenen eller ungene leker i naborommet. Lyder du så vidt hører selv kan ofte være mye tydeligere på den ferdige innstillingen, så prøv å gjør det så stille som mulig rundt deg.

Selve innspillingen gjør du ved å starte opptaket ditt, enten via en app på mobilen eller et program på PC-en. Vi anbefaler å ta opptak med programmet Audacity på PC.

Veldig mange er nervøse de første minuttene før man kommer i gang. Dersom du merker at du er nervøs kan du gå tilbake og spille inn introen igjen etter du er ferdig med episoden, så slipper du denne nervøsiteten.

Husk også at du skal redigere hele podcasten i ettertid. Det betyr at det ikke gjør noe om du sier noe feil; bare ta hele setningen på nytt og klipp vekk det mislykkede opptaket. En podcast på 30 minutter tar gjerne et par timer å spille inn når man skal fjerne alle de mislykkede opptakene, men det er helt normalt.

Enkel redigering av podcasten

Akkurat som for å ta opp lyden anbefaler vi også Audacity for å redigere lyd. Dette er kanskje det aller beste lydredigeringsprogrammet, og det er dessuten helt gratis! Den fungerer til både Mac, WIndows og til og med Linux, så alle kan bruke Audacity.

Det kan være litt krevende å skulle redigere lyd til å begynne med, men det er en læringssak som alt annet. Her er det bare å finne frem noen gode brukerveiledninger og prøve seg frem, og fortsette helt til man får et resultat som man er fornøyd med. Det kan fort ta mange timer før man føles seg helt komfortabel med å bruke Audacity, men det er enkelt å bruke når man først får teken.

Et alternativ til Audacity er Adobe Audition. Dette er også et veldig godt program som brukes av veldig mange, men det koster jo penger da. Man må regne med å betale omtrent 250 kroner i måneden for en Adobe Audition-lisens, så det er jo snakk om litt penger.

Hvordan publisere podcasten din

Det er ganske enkelt å publisere podcasten sin på de vanlige podcastkanalene, og igjen anbefaler vi å bruke appen Anchor. Denne kan også brukes fra PC, og det er bare å laste opp lydfilene dine til nettsiden eller appen. Deretter velger du å lage en ny podcast, fyller ut all informasjon som trengs, og velger «New episode». Fyll ut informasjon om episoden og klikk på «Publish», så sendes den til alle de ulike stedene folk kan høre på podcasten din.

Gratulerer! Nå er den første episoden av podcasten din publisert, og folk kan faktisk høre på den. Nå gjenstår det bare å lage flere episoder samtidig som man jobber med å skaffe lyttere til den.

Slik skaffer du lyttere til den nye podcasten din

Det er ikke alltid slik at lyttere kommer til å flokke til en helt ny og ukjent podcast. Du må regne med å gjøre en del arbeid med promotering, spesielt i starten. En god start er å dele den med alle du kjenner, og publisere den på alt av sosiale medier.

Vi anbefaler å opprette en egen Facebook-side for podcasten din, og være flink med å oppdatere de som følger siden jevnlig. Sørg for at de som følger siden vet at det snart kommer en ny episode, og hva den skal handle om. Du bør oppmuntre alle til å følge podcasten din, og gjerne subscribe til den på podcasttjenesten de bruker.

Når det kommer til å promotere podcasten sin er det vel bare fantasien og penger som setter grensene. Noen velger å bruke mye penger på å kjøpe målrettede annonser på steder som Facebook, mens andre bruker mye tid på å snakke om podcasten sin på webforum eller i sosiale medier. Noen lykkes godt med promoteringen, mens andre aldri helt får det til.

Å drive en podcast er hardt arbeid!

Det er mange som ser ut til å tro at det er veldig raskt og enkelt å lage en podcast. Det er klart at du kan spille inn en podcast på en halvtime hvis du vil, men dersom du skal lage en god podcast i høy kvalitet må du legge inn mye arbeid. Jo mer arbeid du legger i å planlegge en god episode, jo enklere blir det når du skal promotere og få flere lyttere. For tro oss, folk gidder ikke å lytte til en podkast med rotete oppbygning, kjedelig innhold eller dårlig lydkvalitet.

Skal du lykkes med podcasten din og få godt med lyttere må du regne med å legge mye arbeid inn i prosjektet.

Bør man ha med gjester på podcasten sin?

Det er veldig individuelt om man trenger å ha med gjester på podcasten sin eller ikke. Det har jo blitt veldig populært med gjester som er med på å svare på spørsmål eller være med på diskusjonen i en podcast, samtidig som det fungerer helt fint for mange å drive podcasten helt alene. Dette blir jo to veldig forskjellige typer podcast, så du må nesten se av hva som passer best for det formatet og det temaet du skal lage en podcast om.

Det er mange som synes det er veldig mye arbeid med å ha gjester på podcasten sin. Ikke bare må du klare å overtale dem til å delta, du må også planlegge hva dere skal snakke om, veilede gjesten før programmet spilles inn, og sørge for at gjesten klarer å produsere innspillingen med god nok lydkvalitet. Det er ikke uvanlig at gjester må utsette eller avlyse innspillingen, og man bør alltid ha en backupplan når man jobber med gjester.

Tenk litt over merkevaren din

Når man kommer i gang med å lage en podcast bør man ikke undervurdere hvor viktig selve merkevaren er. De fleste møter podcasten din for første gang sammen med det lille bildet som vises sammen med navnet på podcasten din, og et godt bilde kan være med på å trekke lyttere til å sjekke den ut nærmere, mens et dårlig bilde kan få folk til å ikke engang gidde å sjekke den ut. Det er litt det samme som å ha et spennende cover på DVD-er eller bøker.

Det kan være vel investerte penger om man betaler noen for å lage en fin logo eller et godt coverbilde for deg. Du kan jo gjerne prøve deg selv, men om resultatet blir dårlig er det mye bedre å få hjelp til det enn å ha et stygt coverbilde på podcasten sin. Disse logoene eller coverbildene kan jo også brukes på Facebook, Twitter og mer for å bygge opp under merkevaren din.

Bør du kanskje kjøpe eller lage en jingle også? Dette er en liten musikksnutt eller melodi som spilles av sammen med introduksjonen av podcasten din, og kan være gull verdt for å bygge merkevaren din. Igjen er dette noe de færreste egentlig har kompetanse til å lage helt selv, så det blir igjen best for de fleste om de leier inn noen til å lage en for seg. Det koster nok en tusenlapp eller to, men kan være velinvesterte penger dersom du ønsker å lykkes med podcasten din.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company.

Les også:

Legg igjen en kommentar