Utstyret man trenger for å lage en god podcast

Det er mange som lager egne podcast, og det er faktisk ikke så vanskelig å lage en podcast som mange kanskje tror. Dersom du har en god idé er det bare å komme i gang, for i denne artikkelen skal vi se nærmere på utstyret du trenger for å lage din egen podcast.

Å spille inn og redigere podcaster har ikke spesielt høye krav til utstyr, men det er én ting man må ha kvalitet på. Og vi snakker selvsagt om mikrofonen. Noen tror det er OK å spille inn en podcast med mikrofonen i mobilen, men det er langt ifra godt nok. Denne vil gi en svært ujevn flyt i opptaket, og man vil med en gang høre at det ikke er spesielt god kvalitet på produksjonen.

Vi anbefaler derfor på det sterkeste å kjøpe inn egne mikrofoner for å spille inn podcaster. Nedenfor skal vi se nærmere på hvilke mikrofoner man kan kjøpe, og hva slags annet utstyr vi anbefaler.

PS. Vi har også skrevet en stor guide for deg som vil lage din egen podcast. Der får vi i detalj på mange av sakene du bør ha kontroll over når du skal lage deg en egen podcast, så sjekk den ut hvis du går med en drøm om å starte din egen podcast.

Mikrofonene du trenger for å lage en egen podcast

Mikrofoner er det absolutt viktigste når du skal spille inn en podcast. Om du bare vil bruke en tusenlapp på podcasten din bør disse brukes på en god mikrofon, for da får du god kvalitet på produksjonen din, og slipper i alle fall å la dårlig lyd ødelegge konseptet ditt.

Den beste billigmikrofonen vi anbefaler er Nikabe M-2 Mikrofonkit, en mikrofon som koster rundt 600 kroner hos Kjell & Company. Med denne får du mye mikrofon for pengene, og den har en veldig god lyd for den prisklassen den er i. Lyden er mer enn god nok til å la deg spille inn podcaster med god kvalitet, og du vil i alle fall ikke føle at det er mikrofonen som gjør det vanskelig.

Hakket bedre er Røde NT-USB Mini. Denne er en favoritt blant podcastere, og er et godt kompromiss mellom kvalitet og pris. Her får du også mye mikrofon for de drøye 1 400 kronene du må ut med, og er et godt startpunkt for deg som vil ha profesjonell lyd på podcasten din.

Om du vil oppgradere et hakk kan vi anbefale Elgato WAVE:3. Denne er litt mindre, og passer bedre for deg som liker å ha en liten mikrofon stående på bordet istedenfor en stor stang av en mikrofon. Prisen er på omtrent 2 tusen kroner.

Dersom du vil ha det skikkelig proft er det Røde sine bedre modeller som anbefales. For eksempel har du Røde NT2-A til litt over 4 500 kroner for deg som ønsker det. Denne gir jo selvsagt bedre lyd enn de billigere modellene til et par tusenlapper, men når man skal starte sin første podcast er det neppe nødvendig med disse kjempedyre mikrofonene.

Alle mikrofonene over kan kobles enkelt til PC-en ved å bruke en USB-tilkobling, og fungerer veldig godt for podcaster. Koble dem til og fyr opp et program som Audacity, så er det bare å begynne å spille inn første episode av podcasten din.

Når man skal spille inn podcaster med gjester trenger hver gjest sin egen mikrofon, så om dere er 3 – 4 stykker blir et jo fort litt penger for alle mikrofonene dere trenger.

Om du forresten ønsker deg en såkalt «mygg» kan vi anbefale Røde VideoMic Go til rundt tusenlappen. Denne klipper du på skjortekanten, og gir god kvalitet på lyden, selv om den ikke er helt på nivå med de mikrofonene over. Merk også at den må ha en adapter for å kobles til USB, da denne er ment for mobiler.

En myggmikrofon er ikke nødvendigvis spesielt godt for å spille inn podcaster med, men denne er perfekt dersom du ønsker å kombinere å lage podcaster med å for eksempel spille inn videpoklipp til YouTube. Da er det jo veldig kjekt med en myggmikrofon som ikke er i veien for bildet, og som du hele tiden kan ha på deg.

Bør du lydisolere rommet du spiller inn podcasten i?

Lydforstyrrelser er kanskje en av de største problemene for de som spiller inn podcaster i egen leilighet eller bolig. Dersom du bor tett på andre mennesker kan smelling med dører, naboer som klipper plenen, eller unger som leker være nok til å forstyrre innspillingen i stor grad. Også ting du så vidt legger merke til når du sitter der og spiller det inn kan bli veldig forstyrrende på lydklippet.

Også ekko eller gjenklang er et stort problem for de som spiller inn podcaster hjemme. Noen velger å løse dette ved å kjøpe inn store mengder lyddempere til vegg fra steder som eBay (hvor man kan dekke hele veggen for noen hundrelapper), mens andre bare finner seg et annet sted å spille den inn. Rom med mye ting på veggene og et stort gulvteppe er ideelt.

Noen bruker også bilen til å spille inn podcast i, for disse har veldig lite gjenklang. Da er det bare å kjøre til et øde sted med lite bakgrunnslyder, spille inn podcasten, og kjøre hjem igjen.

Datautstyret du trenger for å lage en god podcast

Å spille inn podcaster krever ikke spesielt mye av datamaskinen din, og de fleste har jo en gammel laptop eller en gammel Mac liggende hjemme som de kan bruke. De fleste som driver med podcaster bruker Audacity for å ta opp og redigere lyden, og dette er et enkelt program som så godt som alle datamaskiner kan kjøre helt fint.

Vi anbefaler derfor ikke å bruke penger på å kjøpe en ny datamaskin for å spille inn podcaster, men heller bruke disse pengene på enten markedsføring eller bedre mikrofoner.

Man kan for øvrig spille inn og redigere podcaster på mobiler også, så lenge man kobler mikrofonen rett til mobilen. Dette blir mye mer stress når man skal redigere episoden, men det er en nødløsning som kan fungere for dere som ikke har en datamaskin tilgjengelig. Appen Anchor er best i klassen til denne jobben, og lar deg dessuten publisere podcasten din når den er ferdig redigert.

Denne artikkelen inneholder annonser for Kjell & Company og CDON.

Les også:

Legg igjen en kommentar