Hvordan spille sjakk på internett

Sjakk har aldri vært mer populært enn det er nå om dagen, og det er kanskje ikke så rart at sjakkfeberen herjer med vår egen Magnus Carlsen som dominerer verden i dette spillet. Flere og flere har begynt å spille sjakk, både for moro og som en måte å holde hjernen frisk og rask på. Problemet er bare at det ikke alltid er så enkelt å finne noen å spille mot, i alle fall midt i pandemien.

Det er heldigvis en god løsning for å spille sjakk mot andre mennesker selv nå midt i pandemien. Du kan nemlig spille sjakk på internett! Dette fungerer akkurat som vanlig sjakk hvor du blir matchet med et motstander som du spiller mot. Etter hvert som du vinner og taper får du en Rating som tilsier hvor god du er, så møter du andre spillere som er rangert på samme nivå som deg.

Sjakkbrett foran peisen

Det er flere måter å spille sjakk på internett på, og du kan enten:

  • Spille sjakk i nettleseren.
  • Laste ned en sjakkapp på mobilen.
  • Laste ned programvare til PC-en din.

Vi skal selvsagt se nærmere på alle måtene å spille sjakk på internett på!

Slik spiller du sjakk gratis rett i nettleseren din

Det er flere tjenester som lar deg spille sjakk på internett helt gratis, og nedenfor har vi samlet noen av de aller beste alternativene.

Den mest populære tjenesten for å spille gratis sjakk på internett er Chess.com. Her må du lage deg en bruker, så er det bare å klikke for å spille mot andre. Etter hvert som du spiller mer blir du gradvis plassert i riktig ferdighetsgruppe. Her er det alltid mange andre som spiller (typ mange hundre tusen mennesker!), så det er aldri vanskelig å finne motstandere uansett hvilken Rating du har.

Dersom du vil spille uten å lage deg en brukerkonto kan du gå til Chessbase. Her er det bare å klikke på «Play now» og velge den typen sjakk du vil spille (f.eks Chess Blitz på 3, 4, 5, eller 10 minutter, eller Chess Slow på 15 eller 30 minutter). Vent litt så blir du matchet mot noen andre som har valgt samme type sjakk. Denne siden er kjekk om du bare vil ta et raskt parti sjakk, men siden man ikke spiller med Rating kan nybegynnere matches med profesjonelle sjakkspillere her, så det er stort sprik i ferdighetsnivået.

Om du vil spille sjakk så raskt som mulig er Lichess.org er godt valg. Trykk på «Start et parti», velg ønsket tid, så er du i gang med spillet på sekunder. Alternativet kan du trykke på en av de som står i lobbyen, så er du i gang ennå raskere! Nettsiden er tilgjengelig på både norsk og engelsk.

ChessFriends.com er nok et alternativ, og her er hele nettsiden på svensk. Dersom du føler deg mer komfortabel med å spille på svensk enn engelsk er dette et godt valg. Man kan også spille mot datamaskiner her, så du må ikke spille mot andre mennesker med mindre du vil. Her kan du lage din egen brukerkonto, så kan du får Rating akkurat som på Chess.com.

Hvis du ønsker å spille mot en datamaskin i nettleseren din kan du gå til chess.math.com. Der har du mulighet til å spille mot en datamaskin på ønsket nivå, så kan du øve på litt ulike strategier før du prøver deg på ekte menneskemotstandere.

Du kan spille sjakk på internett med mobil eller nettbrett

Det er mange som liker å spille sjakk fra mobilen eller nettbrett. For en del blir nok mobilen litt for liten for et normalt sjakkbrett, men om du trives med det er det bare å kjøre på. For de fleste er nok nettbrett en bedre størrelse for å spille sjakk over internett.

Det finnes bokstavelig talt hundrevis, om ikke tusenvis av ulike apper for å spille sjakk på internett. Her er det bare å prøve seg litt frem. Vi anbefaler igjen å sjekke ut sjakkappen til Chess.com. Denne er knallgod, og lar deg spille mot motstandere som er like gode som deg. Av alle vi har prøvd har vi liksom ikke funnet en som er like god som Chess.com sin mobil/nettbrettapp, så det er denne vi anbefaler.

Sjakkappen til Chess.com kan lastes ned gratis på både App Store og Play Store til både iOS og Android.

Sjakkprogrammer du kan laste ned til PC-en

Flere av nettsidene vi har nevnt ovenfor har også en klient man kan laste ned til PC-en. Da kan man laste ned programmet, installere det, og åpne det, så har man et eget sjakkprogram på PC-en sin.

Et par av nettsidene som tilbyr dette er Chess.com og Chessbase. Her er det bare å klikke på knappen for å laste ned programvare, så installerer du programmet akkurat som et hvilket som helst annet program. Veldig kjekt for deg som bare vil spille sjakk, og ikke bli distrahert av å ha Chrome eller en annen nettleser åpen.

Ingenting er like hyggelig som et slag fysisk sjakk!

Til tross for at det er både enkelt og gratis å spille sjakk på internett bør man ikke undervurdere hvor hyggelig det er å spille et parti sjakk i fysisk format. Et fint sjakkbrett trenger ikke å koste all verdens, og selv nå i pandemitider er det mulig å spille sjakk samtidig som man overholder kravet til 1 meter avstand mellom hver person.

Så inviter en venn over for et slag med god, gammeldags sjakk, så kommer dere til å få en fin ettermiddag og kanskje en god samtale underveis.

Sjakkbrett

Slik blir du god til å spille sjakk

Sjakk er kanskje en av de mest krevende spillene vi har, og det skal utrolig mye arbeid til for å bli skikkelig god i sjakk. Dersom du ønsker å ta steget fra å være en typisk nybegynner som gjør sitt beste til en som faktisk kan spille sjakk må du jobbe litt mer aktivt med det enn å kun spille prøverunder med venner og fremmede over internett. Man bør bli kjent med typiske sjakkstrategier og lære seg hvordan man skal motvirke disse.

Vi anbefaler å sjekke ut boka «Bli god i sjakk«. Boka er skrevet av sjakkspilleren Simen Agdestein. Han er nok ikke like kjent som Magnus Carlsen, men han har lenge jobbet som sjakkpedagog for Magnus selv, og har lang erfaring med å lære bort sjakk. Han har dessuten vært stormester i sjakk og vunnet flere norgesmesterskap i sjakk.

Med denne boka i bakhånd har du mye å lære deg, og får noen konkrete råd til hvordan du kan jobbe for å bli bedre. Boka må selvsagt kombineres med mye øvelse og trening, for sjakk er jo som andre idretter slik at du ikke kan bli god kun av å lese om dem og se på det. Du må prøve deg selv også, og øve, øve og øve litt til.

Denne artikkelen inneholder annonser for ARK.NO.

Les også:

Legg igjen en kommentar