Hvordan rengjøre touchskjermer uten å ødelegge dem

De fleste av oss får gradvis flere og flere touchskjermer i hjemmet vårt, og så godt som alle mobiler har i alle fall touchskjerm nå om dagen. Dette er jo kjekt, men det er hakket mer krevende å vaske en touchskjerm enn en gammel mobil med tastatur. Og hvordan rengjør man egentlig touchskjermer uten at man ødelegger dem?

Det er relativt greit å rengjøre en touchskjerm, og du gjør bare følgende:

  1. Slå av dingsen (mobilen, nettbrettet, TV-en osv).
  2. Ta ut stikkontakten der det er nødvendig.
  3. Fukt en mikrofiberklut i skjermrens eller finn frem skjermrensservietter.
  4. Tørk forsiktig over skjermen uten å trykke mot den.

Det er altså ikke så vanskelig å rengjøre en touchskjerm, men det er en rekke feil man må unngå for å passe på at dingsen ikke blir ødelagt. Det viktigste man må tenke på er at man faktisk bruker en skjermrens. Dette koster typisk 20 kroner for en liten pakke, og selges veldig mange steder som elektronikkbutikker, på steder som Europris, og til og med på mange dagligvareforretninger.

Mobiltelefon
Touchskjermen på mobilen bør renses fra tid til annen.

Noen typiske feil det er veldig viktig å unngå når du vasker skjermen er:

  • Å la dingsen være slått på. Dette skaper en reaksjon når du fukter påskrudde LED-celler, og kan i verste fall kortslutte deler av skjermen.
  • Bruker feil type såpe. Mange såper vil nemlig fjerne viktige komponenter i touchskjermen som gjør at de fungerer dårligere etter å ha blitt renset noen ganger. Bruk kun touchwipes eller skjermrens!
  • At man sprayer vann eller såpe rett på skjermen. Dette blir for mye fuktighet for mange touchskjermer, og kan være nok til å kortslutte dem.

Du kan miste garantien på telefoner om du renser skjermen

En del mobilaktører som Apple og Samsung har faktisk inkludert en klausul som forbyr deg å vaske eller rense skjermen på mobilen din dersom du ønsker å beholde garantien din. Om du gjør dette og skjermen går i stykker i ettertid kan du faktisk ikke ha krav på at dette dekkes av garantien selv om det ikke var din egen feil.

Det er usikkert hvorvidt denne klausulen holder i det norske rettsvesen, men det er i alle fall en ting man bør være klar over.

Det er tryggere å rengjøre en skjermbeskytter

På mobiler og nettbrett kan man enkelt bruke en skjermbeskytter over skjermen. Denne er mye enklere å rense, og tåler de aller fleste typer rens uten at det er noen fare for at det skader mobilen.

Så hvis du er en som liker å vaske enn rense touchskjermen på mobilen ofte kan det være greit å kjøpe en ålreit skjermbeskytter først.

Blir man kvitt coronavirus ved å rense skjermen på denne måten?

Hvorvidt denne rengjøringsmetoden er nok for å fjerne coronavirus avhenger av typen skjermrens du kjøper. Noen skjermrenser er også antibakterielle og antivirale, og disse vil drepe bakterier og virus i tillegg til å fjerne skitt, smuss og støv fra touchskjermen.

Typisk vil disse skjermrensene som også kan drepe virus og bakterier inneholde isopropanol, en type alkohol som dreper bakterier og virus.

Les også:

Legg igjen en kommentar