Hvordan få mer energi: 21 gode tips!

Mange av oss føler oss trøtte, slitne og slappe, og det er jo aldri noe moro. Føler du noen ganger at du er like trøtt på formiddagen som da du la deg kvelden i forveien? Da er det kanskje på tide å ta noen grep for å få mer energi!

I denne artikkelen skal vi se nærmere på ulike grep og tiltak man kan gjøre for å få mer energi. Noen tips krever en livsstilsendring, mens andre er relativt enkle og greie å skulle gjennomføre.

1) Trening gir energi over tid

Mange tror kanskje at man bruker energi på å trene, men selv om man bruker energi der og da vil trening absolutt over tid gi deg mer energi. Og selv om du bruker mye energi på å trene er denne stort sett tilbake med en gevinst allerede etter neste måltid. Det betyr at dersom du tar en joggetur eller en annen treningsøkt på morgenen før jobb, vil du kunne ha mer energi på jobb.

Over et lengre tidsaspekt er også trening utrolig bra for å få mer energi. Når du trener utholdenhet (løping, jogging, svømming, sykling og slike kondisøvelser) vil kroppen rett og slett bli flinkere til å holde ut. Hjertet trenes opp til yte mer ved å pumpe blod raskere, noe som er direkte overførbart til å få mer energi.

Også styrketrening vil være med på å gi deg mer energi. Når du trenger musklene dine til å yte mer vil de ikke bli like fort slitne fra vanlige situasjoner, og du vil oppleve å få mer energi.

Vi anbefaler alle som ønsker å få mer energioverskudd å begynne å trene. Vi sverger til at svømming er den beste treningsformen for de som ikke har trent så mye fra før av, gjerne kombinert med enkle styrkeøvelser. Men når det er sagt vil all trening være med på å gi deg mer energi i hverdagen.

En mann som svømmer i et basseng

Vi skjønner jo at ikke alle gidder å begynne å trene styrke eller jogge for å få mer energi, men det er selvsagt mulig å få mer energi ved å øke aktivitetsnivået sitt på andre måter. Litt krevende turer i ulendt terreng som skogen eller på fjellet i et tempo som får deg til å svette litt er et godt og skånsomt alternativ til å trene.

2) Sørg for å ha alle vitaminer i kroppen din

Det er flere vitaminer som er direkte knyttet opp mot at man føler seg slapp, trøtt og sliten, og hvis du har mangel på en av disse vitaminene kan det faktisk være at dette er grunnen til at du føler deg ekstra slapp og sliten.

Hvor deilig hadde det ikke vært om alt du trengte å gjøre var å spise litt annerledes eller ta en vitamintablett hver morgen for å få mer energi? Det hadde vel vært digg!

Det viktigste vitaminet når det kommer å få mer energi er vitamin D. Om du har for lite vitamin D i kroppen din er det store sjanser for at du vil føle deg slapp og sliten.

For å få i seg nok vitamin D kan man enten ta tilskudd i form av tabletter du kan kjøpe på apoteket (for eksempel disse fra Apotekhjem) eller i dagligvareforretninger. Et annet alternativ er å spise mer fet fisk, margarin eller melk.

Tallerken med laks på

Det er også slik at man får vitamin D direkte i kroppen ved å eksponeres for sollys. I praksis anbefales det ikke å sole seg for å få mer vitamin D, men det man må være obs på er at veldig mange har for lave verdier av vitamin D på vinteren.

Det kan derfor være mange som føler seg ekstra trøtte og slappe på vinteren, så da er det ekstra lurt å ta en sjekk etter for lave verdier av vitamin D.

Hvis du mistenker at du har for lite vitamin D i kroppen din kan du enten prøve å få i deg mer for å se om du merker forskjell, eller bare går til legen for å ta en blodprøve og finne ut av verdiene dine.

3) Glem heller ikke å ta omega 3!

I tillegg til vitamin D, er også omega 3 viktig for at man skal føle seg frisk og rask, så sørg for at du får i deg nok omega 3 for å få mer energi.

Omega 3 finnes også i fet fisk, samt fiskeoljer. I tillegg er det omega 3 i både valnøtter, gresskarkjerner, rapsolje, soyaolje, margarin og linfrø. I disse siste tingene er det mindre enn i fet fisk, men det er likevel betydelig mengder.

Den enkleste måten å få i seg nok omega 3 på er kanskje ved å ta tran eller omega 3-tabletter. Tran får du på butikken, men hvis du ikke er så glad i smaken av tran kan du for eksempel prøve for eksempel selolje, eller vegansk algeolje med omega 3.

Kapsler med omega 3

4) Sørg for en god og næringsrik frokost

Nesten alle av oss husker at barna skal ha en næringsrik frokost, men selv velger bort frokosten i påvente av at det tross alt er lunsjtid om bare 3 – 4 timers tid.. Dette er ikke spesielt smart når det kommer til å få mer energi.

På morgenen bør man spise en sunn, god og næringsrik frokost før man begynner dagen. Dette vil gi mer energi utover hele dagen, og lar deg starte dagen på en god måte. Denne positive effekten har blitt påvist av flere uavhengige studier, så det er ingen tvil om at en god frokost er skikkelig viktig!

Prøv å få i deg både fiber, fett, proteiner og karbohydrater til frokost om du klarer det. Den enkleste måten å gjøre dette er ved å velge grovkornede produkter med nøtter, litt kjøtt og litt grønt til.

Frokost på senga

5) Sett på musikk i høyt tempo

Føler du deg plutselig litt trøtt og sliten midt på dagen? Studier har vist at man kan lure kroppen til å få mer energi ved å sette på musikk i et høyt tempo. Lag deg gjerne en spilleliste med godsanger i et høyt tempo som du liker godt, og sett på denne når du føler deg litt ekstra sliten.

Musikk har en direkte påvirkningsevne på humøret vårt, og det har absolutt mulighet til å påvirke hvor trøtt man føler seg. Forskningen tror at dette skjer fordi musikken får oss til å «glemme» at vi er trøtte når vi hører energisk musikk.

6) Sørg for å få i deg nok fiber

Fiber er en type langvarig energi, og hvis du sliter med å være ekstra trøtt og sliten mellom måltidene kan det være fornuftig å endre kostholdet ditt litt slik at du får i deg mer fiber.

Fiber fungerer ved at det jobber seg sakte, men sikkert inn i blodstrømmen, og gir deg derfor litt energi hele tiden i lang tid. Dette er i sterk motsetning til for eksempel karbohydrater som gir deg all energien på veldig kort tid.

En gjennomsnittlig nordmann får bare i seg omtrent halvparten av den anbefalte dosen på 30 gram fiber om dagen.

Noen matvarer med mye fiber er blant annet:

 • Brun ris.
 • Helkornsbrød.
 • Grov frokostblanding.
 • Fullkornpasta.
 • Frukt og bær.
 • Tørkede erter.
 • Tørkede bønner.
 • Linser.
 • Rosenkål.
 • Peanøtter og andre nøtter.
 • Popcorn.
 • Brokkoli.
 • Quinoa.
 • Dadler.
 • Avokado.
 • Havregryn.
 • Blomkål.

Husk at du bør øke inntaket ditt av fiber gradvis, for magen vil reagere på om du plutselig dobler fiberinntaket ditt over natten.

En åpen avokado
Avokado er en god kilde til fiber.

7) Pust dypt og riktig

Å puste dypt gir deg mer oksygen i blodet enn vanlig pusting. Når du er trøtt og sliten vil dyp og bevisst pusting kunne hjelpe deg med å våkne og få mer energi.

Å puste dypt er akkurat som du tror – ta noen dype pust inn med magen, og pust langsomt ut igjen. Ta deg god tid!

Det er aller best om du gjør dette utendørs eller i et rom med frisk luft, da denne har høyere konsentrasjon av oksygen enn i et rom med dårlig og trang luft.

Om du gjesper er det tegn på at du har for lite oksygen i kroppen. Da er det bare å jobbe med pusteøvelsene, eller finne andre måter for å få i deg mer oksygen på.

8) Ha nok jern i kostholdet ditt

Jern er et spormetall som brukes av blodet for å frakte oksygen rundt til musklene dine. Det betyr at dersom du har for lite jern i kroppen din, så vil du ikke få all energien din rundt til kroppen. Slapphet og trøtthet er et typisk tegn på at man har for lite jern i kroppen.

Man kan sjekke om man har for lite jern i kroppen hos legen sin. Veldig mange kvinner sliter med jernmangel, men også menn kan ha for lite jern.

Hvis du har for lite jern i kroppen kan du enten ta jerntilskudd som for eksempel kan bestilles fra Apotekhjem, eller så kan man spise mer jernrik mat.

Eksempler på jernrik mat er kjøtt, grønne og brune linser, cashewnøtter, linfrø, havrekli, soltørkete tomater og leverpostei / kyllingpostei.

9) Ha et stabilt inntak av næring

Om du føler at du har for lite energi kan det være at du er for ujevn med når du spiser. Aller helst bør man spise små måltider hver tredje time. Da får man en jevn tilførsel av næringsstoffer og energi i kroppen sin, og kan holde den optimal hele tiden.

De færreste av oss spiser så sjeldent, men foretrekker heller større måltider med større avstand mellom hvert måltid. Men man kan faktisk få en god effekt av å bytte til mindre, men oftere inntak av næring.

Uansett om du spiser ofte eller sjeldent bør du ha sunn mat som har en god fordeling av både proteiner, kjøtt og karbohydrater. Dette gir en energi som er med deg over tid, i motsetning til hvis du bare spiser karbohydrater hvor du blir tom for energi etter 30 minutter.

Om hver tredje time føles for ofte kan du gå ned til hver fjerde time. Noe mer enn det bør du ikke drøye det hvis du vil ha mer energi i hverdagen.

10) Jobb for å få bedre søvnkvalitet

Å sove godt er utrolig viktig for energinivået ditt, og en natt med urolig eller dårlig søvn kan føre til at du har lite energi hele den kommende dagen. Det er derfor utrolig viktig å jobbe for å få så god søvnkvalitet som overhodet mulig!

Det er ikke én enkelt ting man kan gjøre for å få god søvnkvalitet, men nedenfor er noen punkter man bør tenke over for å være sikker på at man sover godt på natten.

Kvine som sover

Sørg for at soverommet ditt er mørkt nok. Selv små mengder lys kan være nok til å gi urolig søvn for mange. Her er det store individuelle forskjeller, for noen tåler lys godt mens andre sliter med selv glipa mellom gardinene og vinduet.

Her anbefaler vi å kjøpe noen gode gardiner som blokkerer ut alt lyset. Det skal være bekmørkt på soverommet hvis du vil ha best mulig nattesøvn.

Ikke ha elektronikk på soverommet. Studier har vist at vi sover dårligere med elektronikk på soverommet, spesielt hvis vi bruker nettbrett eller mobil på sengekanten før vi legger oss. Gjør det til en regel at du legger igjen all elektronikk utenom en klokke utenfor soverommet. Om du bruker mobilen for å våkne kan du heller bruke en hundrelapp på en vanlig vekkerklokke, så har du ikke lenger noen unnskyldning til å ødelegge søvnkvaliteten din med mobilen.

Stress før leggetid bør unngås. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men gjør ditt beste for å unngå at du stresser før du skal legge deg. Legg vekk alle de store livsspørsmålene som hva du skal gjøre med fremtiden din til en annen gang, drit i å sjekke nettbanken på kvelden, og generelt prøv å ha det rolig og bekymringsfritt den siste timen før du tar kvelden.

Sørg for at soverommet ditt ikke er for varmt. Man sover mye dårligere om det er for varmt på soverommet, noe som også er grunnen til at veldig mange av oss sover mye dårligere på varme sommernetter. Den beste temperaturen er rundt 18 grader, så sett ned termostaten på soverommet til 18 – 19 grader, så vil du ha optimal temperatur for å sove godt.

Bruk en wake-up-light. Vanlige alarmen vekker deg på et gitt klokkeslett helt uten å la deg våkne naturlig. Et wake-up-light fungerer annerledes ved at det gradvis begynner å fylle rommet ditt med imitert sollys slik at du våkner som om det var soloppgang på soverommet ditt. Dette er en mye bedre måte å starte dagen på, og man våkner med mer energi enn ellers.

For noen få år siden var wake-up-lights veldig dyre, men for eksempel denne modellen som koster rundt 500 kroner holder lenge for folk flest.

Unngå blått lys før du legger deg. Den siste timen før du skal sovne bør du jobbe for å holde deg langt vekk fra alt blått lys. Dette er det samme lyset som du utsettes for med blå himmel, og har en bølgelengde som faktisk bryter ned hormoner som gjør det trøtt! Dessverre har alle mobiler, TV-skjermer og PC-skjermer også slikt blått lys som er biologisk ment for å få deg våken. Sett i alle fall alle dingser på nattmodus med mørke farger, men aller helst bør du unngå dem helt.

11) Sørg for at du har riktig hormonbalanse

Noen som sliter med for lite energi kan ha forstyrrelser i hormonbalansen. Hvis du mistenker dette må du til legen for å sjekke deg. Dette kan ikke behandles med noen tilskudd fra TV-reklamer du ser på kvelden på TV, men må behandles via en lege.

Heldigvis er ikke forstyrrelser i hormonbalansen den vanligste grunnen til at man har mindre energi enn man vil ha, men tap av energi er likevel et typisk symptom for hormonforstyrrelser.

Hormonubalanse dukker veldig ofte opp i overgangsalderen, så dette er et tidspunkt hvor man bør være ekstra var for dette.

12) Pass på at du ikke stresser for mye

Det er sikkert enklere sagt enn gjort, men når man stresser vil dette føre til økt puls, spenninger i musklene, og et par andre fysiologiske endringer som faktisk bruker veldig mye energi. Hvis du er veldig stressa en periode vil du trolig også legge merke til at du har veldig lite energi, og det er jo ikke så rart.

Å drive med stresshåndtering for å redusere stresset sitt kan være en god måte å få mer energi på. Jo mindre stress du har, jo mer energioverskudd får du.

13) Sørg for å le daglig

Forskning har vist at latter har en oppkvikkende effekt på oss, og at personer som ler mye har mer energi enn personer som ler mindre.

Så gjør noe du vet kommer til å få deg til å le, eller i alle fall som du har det morsomt med. Inkluder stunder hvor du gjør ting du rett og slett synes er gøy hver dag, så vil disse være med på å gi deg et energioverskudd.

Kvinne som ler

Grunnen til at latter gjør oss mer energiske er at de slipper ut endorfiner og reduserer stress og spenninger i kroppen. Samtidig vil latter føre til at man tar dype pust, noe som også øker mengden oksygen i blodet ditt.

Latter kan fungere på både kort og lang sikt. Om du føler deg veldig trøtt kan du sette på litt standup som du vet kommer til å få deg til å le, så vil du garantert føle deg kvikkere og mer energisk når du er ferdig enn da du begynte. Samtidig har latter mange positive helseeffekter over tid, flere som vil være med på å gi deg mer energi.

14) Ta pauser når du trenger det

Skulle du hatt litt mer energi på jobb eller skolen? Ofte kan mangelen på pauser være grunnen til at du ikke har like mye energi som du burde. Man bør alltid ta seg en 5 minutters pause hver time for å bevege litt på kroppen om man har en stillesittende jobb, og få slappet litt av i hodet.

Det er dessverre ikke alle arbeidsplasser som tillater at de ansatte tar seg en pause innimellom, men om du har mulighet til det vil du absolutt få mer energi ved å ta deg en pause hver time.

Aller helst bør du komme deg ut i frisk luft når du tar pause, da dette gir deg friskt oksygen i blodet som skal fraktes videre i kroppen.

15) Kom deg ut i naturen

Å komme seg ut i naturen er et jevnt over godt råd for mange ulike helseproblemer, både fysisk og psykisk. Og det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at å være i naturen vil redusere stress og gi deg mer energi.

Vi anbefaler alle å komme seg ut i naturen når de får sjansen. Det er definitivt en sak som over tid gir deg mer energi.

16) Drikk nok vann!

Å være dehydrert er en av de vanligste grunnene til at man føler at man har for lite energi. Om du føler deg litt tørst er du faktisk for sent ute, for du begynner å bli litt dehydrert allerede før du kjenner tørsten! Merkelig, men sånn er kroppen vår.

Jo mer dehydrert du er, jo trøttere vil du føle deg. Å drikke vann jevnlig er åpenbart den enkleste måten å forhindre dette på, gjerne kombinert med å unngå ting som kaffe, sigaretter og alkohol som dehydrerer deg.

Det er veldig vanlig at dehydrering er årsaken dersom du plutselig føler deg slapp og sliten uten å vite helt hvorfor. Ta deg et glass vann, så er det store sjanser for at du får mer energi etter bare et par minutter.

Vi anbefaler å alltid ha en vannflaske stående på pulten sin, så kan man drikke når kroppen føler at den trenger det, helt uten at man må styre med å gå ut på kjøkkenet.

Glass med vann

17) Ommøbler eller endre på kontoret eller hjemmet ditt

Hvis du sitter lenge på hjemmekontor med de samme monotone veggene foran deg kan dette ha en effekt som gjør at du får mindre energi. Å pynte og endre på ting er faktisk bevist til å øke energinivået vårt, så prøv å endre litt på hvordan du jobber for å få mer energi.

Hvis du ikke vil ommøblere eller styre med innredningen kan du isteden flytte deg. Hva med å sitte noen timer på kjøkkenbordet og jobbe, eller kanskje til og med ta med laptopen ut på verandaen? Å bytte omgivelser kan gi deg mer energi, spesielt når du har stillesittende arbeid.

18) Ha en fast døgnrytme

Å ha en ujevn døgnrytme kan påvirke energinivået ditt negativt. Hvis du legger deg og står opp til faste tider vil du merke at kroppen din blir vandt til mønsteret, og du får mer energi når du våkner, og har energi dagen lang. Om du derimot sover noen timer for lite én natt, og et par timer for mye neste natt blir det mer rot i systemet, og kroppen din vet ikke hvordan den skal bruke energien.

En fast døgnrytme er veldig viktig hvis du trenger mer energi, og kan absolutt være en viktig årsak for at man føler seg slappe og slitne når de egentlig burde hatt mye energi.

19) Redusert kroppsfettet ditt hvis du er overvekt

Forskning har vist at personer med mer kroppsfett har raskere for å bli slitne og trøtte enn personer med en normal mengde kroppsfett. Du bør derfor jobbe mot å få en normal BMI hvis du er overvektig, så vil du gradvis få mer energi ettersom du mister vekt.

Dette er åpenbart noe man må vurdere fra person til person, for en normalvektig person vil ikke ha noe å tjene på å gå ned. Tvert imot kan også undervekt føre til at man har for lite energi. Det aller beste er å ha en BMI eller kroppsstørrelse som regnes som normalvektig hvis du vil ha mest mulig energi.

20) Fjern bakgrunnsstøy

Om du bor i et støyete område kan dette faktisk føre til at du føler at du har mindre energi. For støy krever at hjernen din hele tiden følger med for å prosessere lyder, og dette er noe du bruker mye mer energi på enn du kanskje legger merke til. Så selv om du blir vandt til støyet vil det være fornuftig å se etter muligheter for å fjerne bakgrunnsstøy, så får du mer energi.

21) Ha det ryddig rundt deg

Å leve i et rotete hjem eller jobbe på et rotete kontor kan være en skikkelig energityv. Det avhenger litt fra person til person, men mange trenger å ha det ryddig rundt seg for å føle seg energiske. Så hvis du er en person som trenger å ha det ryddig er det bare å rydde først som sist, så får du mer energioverskudd.

Alle har ulike måter å få mer energi på

I denne artikkelen har vi sett på 21 ulike måter man kan få mer energi på, men så er det jo ikke slik at alle tipsene passer for alle. For noen holder det kanskje med jerntilskudd og å drikke vann oftere, mens andre må være flinkere til å få god søvnkvalitet for å få mer energi.

Må man nesten prøve seg litt frem, for det spørs som regel på hva man har for mye eller for lite av. Å få mer energi er en fin balanse man må finne ut av, men vi tror at tipsene i denne artikkelen skal være en god start på å få deg på rett vei.

Hvis du mener at du har mindre energi enn du burde, og har prøvd tiltak uten å lykkes, bør du vurdere å gå til legen for en prat og en sjekk. Det kan være medisinske grunner til at du har mindre energi enn du burde ha.

Denne artikkelen inneholder reklame for Kjell & Co og Apotekhjem.

Les også:

Legg igjen en kommentar