Hva spiser gauper? Forklart

Gauper er knallgode jegere som bruker snikjakt og smyging som sin jaktmetode. Dette foregår ved at den godt kamuflerte pelsen lar den snike seg helt tett opp på byttene sine, og når den er helt tett på kan den bykse til for å få tak i byttet sitt.

Gaupa er jo et rovdyr som kun spiser kjøtt, men hvilke dyr er det egentlig den norske gaupe spiser?

I Norge spiser gauper for det meste rådyr, reinsdyr, hare, skogsfugl og rev. Det er uten tvil rådyr som er det vanligste byttet, men i visse områder kan den også forsyne seg grovt av både sau og tamrein som er enkle byttedyr for denne gode jegeren.

I gamle dager spise gaupa mest smådyr, men etter at rådyra kom til Norge på 1900-tallet har de gått over til å nesten utelukkende jakte dette. Grunnen er enkelt nok at rådyr er omtrent like vanskelig å jakte som harer, men det er jo mye, mye mer mat i et rådyr enn en hare.

Les også: Kan man ha gaupe som kjæledyr? Forklart.

Når gaupa først klarer å drepe et rådyr kan den finne på å dekke kadaveret med blader eller snø for å skjule det fra fugler og andre dyr som kunne tenke seg å spise av det. Da får gaupa mulighet til å komme tilbake neste dag for å spise mer av rådyret, for et helt rådyr veier jo dobbelt så mye som gaupa, og den kan derfor selvsagt ikke spise hele rådyret samme dag som den feller det.

Et fullvoksent rådyr kan gi mat nok for en gaupe i 4-6 dager før den må ut på jakt igjen. Den trenger derfor ikke å jakte på rådyr hver dag, men om den heller jakter på småfugl, harer og annet småvilt må den selvsagt ut på jakt oftere.

Les også: Er det farlig å møte en gaupe i skogen? Forklart.

Å jakte ofte med mindre mat er sjeldent lønnsomt for gaupa, for det krever mye energi å snike og bykse for å jakte på byttedyrene. Derfor velger den nesten alltid å jakte på rådyr, og sau og tamrein i de områdene hvor den har tilgang til dette.

Les også:

Legg igjen en kommentar