Hva spiser ulver? Forklart

Ulven er det nest største rovdyret i norsk natur, og er en dyktig jeger som klarer å felle det meste av byttedyr. Men hva pleier egentlig den norske ulvebestanden å spise?

Her i Norge spiser ulven nesten kun elg. Over 95 % av kostholdet til ulver er elg, og det er ikke så rart når man tenker over hvor mye godt kjøtt det er i en stor elg. Det er ikke spesielt mye vanskeligere for en ulveflokk å jakte på en elg enn et rådyr, så da sier det seg jo selv at de velger det byttet som gir mest kjøtt for innsatsen.

Ulven er derimot ikke kresen, og kan fint spise andre dyr dersom sjansen byr seg. Om ulveflokken ser et rådyr eller en hjort kan de fint finne på å benytte muligheten til å jakte på det, selv om dette ikke er favoritten her i Norge. Ulver kan også spise smådyr som lemen, mus, harer, rev, fugler, grevling og bever hvis de kommer over det, og alle disse er jo stort sett enkle bytter for denne utrolige jegeren.

Les mer: Er ulv fredet i Norge? Forklart.

I andre land rundt om i verden spiser ulven andre dyr, og man ser at den som regel velger store dyr som gir mye kjøtt. Noen eksempler er andre store hjortedyr som hjort eller amerikansk elg, moskusokser, og bisonokser. Alle disse gir mye kjøtt per drepte dyr.

I Norge kan hver ulveflokk ta rundt 120 elg per år, så de spiser godt inn av bestanden som er i området. Det er stort sett foreldrene som jakter på elgene, mens barna ligger og venter på at foreldrene skal ule for å tilkalle dem til festmåltidet.

Les også: Kan man kjøpe ulveskinn? Forklart.

I både Norge og resten av verden kan også ulven spise beitedyr som sau og kuer, og for mange er dette et problem. Alle disse dyrene er jo veldig lette byttedyr for ulver, og spesielt ungulver på vandring kan finne på å drepe store mengder sau hvis de først kommer over en hel saueflokk.

Les også:

Legg igjen en kommentar