Er det lov å kjøpe ulveskinn? Forklart

Det er mange som drømmer om å ha et ekte ulveskinn hengende over peishylla eller liggende et fint sted i hjemmet sitt. Men hvordan er egentlig reglene for å kjøpe eller eie et ulveskinn?

Det er i utgangspunktet helt lovlig å kjøpe og eie et ulveskinn, men det krever selvsagt at du har ervervet det på lovlig vis. Ulven er jo en fredet art, så man må kunne dokumentere at skinnet kommer fra en lovlig kilde, men når du først har fått tak i et lovlig skinn er det fritt frem for å gjøre hva du vil med det.

I Norge er det ikke lov å drive direkte jakt på ulv, og all ulven som felles gjør det via lisensfelling. Når et dyr skytes via lisensfelling er det staten som eier restene av dyret, noe som betyr at det ikke er mulig å erverve et ulveskinn på lovlig måte via jakt her i Norge. Staten vil jo heller ikke selge disse skinnene til privatpersoner, men kan selge dem til museer, utstillinger og lignende for søkere som er interesserte.

Les mer: Er ulven fredet? Forklart.

I praksis betyr det at du som privatperson ikke har mulighet til å få tak i ulveskinn fra en norsk ulv. Det du derimot kan gjøre er å importere et ekte ulveskinn fra et land hvor det er lov å jakte på ulv, som for eksempel Canada. Det er mange som har importert ulveskinn fra Canada, og så lenge selgeren kommer med riktige papirer og dokumentasjon på at den er lovlig felt er det ikke noe problem å få skinnet inn i landet.

De aller fleste som har ulveskinn i Norge har dette faktisk fra Canada, men det er også noen andre land rundt om i verden hvor man kan importere ulveskinn fra.

Det er også noen norske firmaer som driver med import av ulveskinn for å selge det videre til privatpersoner her i Norge. Dette er også helt lovlig, selv om mange er motstandere av akkurat dette. Så i teorien kan du kjøpe et ulveskinn på butikker som selger skinn fra andre dyr, selv om det sjelden er å finne til salgs.

Les mer: Er det lov å kjøpe bjørneskinn? Forklart!

Les også: Hva spiser egentlig ulver?

Hvor mye koster et ulveskinn?

Prisen for et ulveskinn importert fra Canada ligger typisk et sted mellom 20 og 30 000 kroner. Det er altså ganske dyrt. Det er selvsagt mulig å få det billigere dersom du finner noen som selger det brukt, men du må likevel regne med å ut med veldig mange tusenlapper for å kunne kalle deg eier av et ekte ulveskinn.

Om man skal kjøpe et brukt ulveskinn vil selvsagt tilstanden ha mye å si for prisen. Dersom det er gammelt og slitt kan du få det ganske billig, men de som er som nye selvsagt vil koste deg mye mer.

Les også:

Legg igjen en kommentar