Når er det for sent å plukke sopp for året? Forklart

Det er få ting som er så koselig som å gå ute i skogen og plukke sopp på høsten, og med litt flaks og noen gode steder kan man få kilovis med knallgod steinsopp, kantarell, kremler og andre gode matsopper i løpet av noen timer i skogen. Som oftest begynner soppsesongen rundt starten av august, men det kan avhenge stort av hvor mye nedbør og hvor varmt det er. Men når er det egentlig for sent å plukke sopp for året?

Generelt sett sier man at soppsesongen er over når det har begynt å komme frost på natten. De færreste sopp fortsetter å produsere nye sopplegemer etter den første frostnatten, men man kan fortsatt finne sopp i noen få dager etterpå. Nøyaktig når den første frostnatten er avhenger selvsagt fra sted til sted og år til år, men som oftest skjer det en gang rundt oktober måned.

Det er jo også noen unntak da. For eksempel vil traktkantarell fortsette å vokse selv om det kommer litt frost i bakken på natten, så denne kan man som oftest være heldig og finne helt frem til litt ut i november. Når det jevnlig er minusgrader må den også gi opp, men generelt sett er det ofte mulig å finne denne i en hel måneds tid etter at den andre soppen slutter å vokse.

Les mer: Hvilke matsopper er enklest å lære?

De beste månedene for å plukke sopp er tradisjonelt sett i august og september, men også oktober fungerer stort sett godt, i alle fall i begynnelsen av måneden.

Les også:

Legg igjen en kommentar