Hvordan finne verdi på gull

Edelmetallet gull har i lang tid vært et symbol på rikdom, og blitt brukt som valuta. Selv den dag i dag kan man kjøpe og selge gull til en spotpris, og selv om slik gullhandel for det meste foregår helt digitalt med verdipapirer istedenfor fysisk gull er det gullprisen som påvirker denne.

Selv om mesteparten av gullhandelen foregår via verdipapirer, betyr det fortsatt at fysisk gull sin verdi avhenger av denne. Om du for eksempel har et gullsmykke vil det alltid være verdt smelteverdien på gullet som da avhenger av spotprisen på gull.

Dette virker kanskje litt komplisert, men poenget er at gullprisen varierer avhengig av markedet, og er i konstant forandring. Det er likevel mulig å bruke en kalkulator for å finne ut verdien av gull du har, uansett om det er gullmynter, smykker, gifteringer eller rågull.

Slik finner du spotprisen på gull

Det er mange nettsider som lar deg sjekke hva prisen på gull er akkurat nå. Merk at den kan forandre seg fra minutt til minutt, for den er hele tiden i endring. Vi kan anbefale å bruke Tavex sin prisliste som oppdateres kontinuerlig, men det spiller egentlig ingen rolle om du bruker den eller noen av resultatene som dukker opp når du søker på «gull spotpris» på Google eller andre søkemotorer. De henter alle dataene sine fra samme sted uansett.

Prisen for gull oppgis som oftest i enten NOK eller USD per unse, hvor hver unse er litt over 31,1 gram. Noen nettsider oppgir også prisen per gram, men dette er mer sjeldent.

Merk at dersom du skal kjøpe gull må du som regel betale litt mer en spotprisen. Om du derimot kjøper verdipapirer for gull kan du få de til en pris mye nærmere spotpris enn om du kjøper inn fysisk gull.

Les mer: Lyst til å finne ditt eget gull? Stor guide til gullgraving i Norge!

Slik finner du ut hvor mye gullsmykker er verdt

Dersom du har gullsmykker hjemme kan du ganske enkelt regne ut verdien på disse. Det første du må gjøre er å veie smykket for å få vekta. Bruk helst en liten kjøkkenvekt som gir deg 2 desimaler etter komma for mest nøyaktig resultat.

Når du vet vekta må du finne ut hvor rent gullet er. Vanlige gullsmykker er nemlig langt ifra rent gull, og ofte er de 14 eller 18 karat. Et smykke på 14 karat inneholder omtrent 58 % rent gull, mens et smykke på 18 karat inneholder 75 % rent gull.

For å finne spotprisen på gullsmykket ditt må du derfor ta dette med i beregningen. Har du 14 karat må du altså gange spotprisen med 0,58 før du ganger den med vekta på smykket, men om det er 18 karat må du gange den med 0,75.

Hvis du ikke vil regne det ut selv kan du bruke gullkalkulatoren til Bjørnlund. Der skriver du inn vekta på smykket ditt, og velger hvor mange karat det er, så får du et prisoverslag på hvor mye det er verdt.

Kan man selge fysisk gull?

Det er en del forretninger og gullsmeder som kjøper gullsmykker fra private for å smelte dem om. Dette kan være en kjekk måte å bli kvitt gamle gullsmykker på, men det er viktig å være klar over at man som oftest ikke får en sum som engang er i nærheten av smelteverdien på gullet du gir fra deg.

Les også: Slik selger du gammelt sølv.

Hvis du har lyst til å kvitte deg med gamle smykker og har behov for litt ekstra penger er det jo en fin løsning, men om du har litt god tid kan det som regel lønne seg å prøve å selge dem privat til andre som ønsker å ha smykket.

Et fint smykke kan nemlig være verdt langt mer enn smelteverdien på gullet, så det er i alle fall noe man bør ta opp til vurdering når man skal selge gamle gullsmykker.

Les også:

Legg igjen en kommentar