Hvordan selge gammelt sølv

De fleste av oss har litt sølv liggende i huset, enten i form av gammelt bestikk vi aldri bruker, gamle smykker som bare har samlet seg opp gjennom tidene, eller i andre former. Sølv har, som andre verdifulle metaller, en smelteverdi som gjør at det er mulig å selge sølvet til noen som smelter det om og bruker det til noe nytt. 

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvordan man kan selge gammelt sølv man har liggende, samt se litt på prosessen rundt det, og hvor mye penger man kan forvente å få for det. Generelt sett kan vi jo si at de fleste blir skuffa når de ser hvor lite penger de får for smykkene sine, da sølv har en lavere verdi enn folk flest tror. 

Selg sølv til en lokal gullsmed

Den enkleste og greieste måten å kvitte seg med gammelt sølv på er ved å ta det med til en lokal gullsmed. Disse pleier ofte å kjøpe gull og sølv til omsmeltning, selv om ikke absolutt alle gjør det. Ofte kan de betale deg, men noen insisterer også på å kun gi gavekort når man leverer inn gammelt sølv. 

Les også: Slik kan du se om sølv er ekte!

Selg sølv på internett

Det finnes også mange aktører som har begynt med kjøp av gammelt sølv over internett. Disse fungerer ved at du bestiller en boks i posten, får denne levert, og legger sølvet ditt i den. Nå kan du sende det avgårde i en forsikret pakke i posten, så sendes det rett til en av disse firmaene som kjøper sølvet. 

Når sølvet sendes inn får du et tilbud på det, og da får du vite hvor mye de gir deg for pakken. På dette punktet kan du selv velge om du vil godta tilbudet og få pengene, eller avslå og få sølvet i retur. Så om du ikke er fornøyd med prisen kan du alltids takke nei, så sender de sølvet tilbake til deg i posten.

Mange synes naturligvis at dette er en enklere løsning enn å gå til en lokal gullsmed, så slipper du alt styret rundt det. Alt du faktisk trenger å gjøre er å putte sølvet i en eske de sender deg og levere den på posten, så fikset dette firmaet resten. 

Sølv er ikke verdt all verdens

Når man skal selge gammelt sølv er det viktig å være klar over at det faktisk ikke er verdt all verden. I april 2020 (da denne artikkelen ble skrevet) var verdien på sølv omtrent 5 kroner per gram rent sølv. Det vil si at en sølvskje som veier 15 gram bare er verdt 75 kroner. 

Man får altså ikke de største summene for små smykker og ting som bare veier noen få gram, men om man kommer med hele sett med bestikk eller lignende blir det jo fort litt vekt på det. Man bør likevel være forberedt på at det gjerne er snakk om hundrelapper om man har et lite sett, ikke titusenvis av kroner, da sølv rett og slett ikke er verdt i nærheten like mye som folk kanskje ser for seg. 

Merk også at dette er prisen per gram helt rent sølv, og at mange typer sølvbestikk og lignende er merket med tall som “830” eller “925”. Dette betyr at det inneholder henholdsvis 83 % og 92,5 % rent sølv, så dette vil også påvirke verdien. 

Gull er en annen sak når det kommer til verdi per gram, og her får man 300-400 kroner per gram rent gull, så her kan selv en liten ting som en giftering eller et smykke ha en relativt høy smelteverdi. 

Tingene kan være verdt mer enn bare sølvverdien!

Når man selger sølv for å smeltes om vil verdien kun være basert på vekten og den nåværende verdi for sølv. Det er derimot ikke sikkert at sølvtingene du selger ikke er verdt mer, for noen typer bestikk kan for eksempel være ettertraktet av brukthandlere eller samlere. Mange har opplevd å få bedre tilbud ved å kontakte samlere enn de får fra de som vil kjøpe sølv for å smelte om, så det er verdt å vurdere dette hvis man vil tjene litt ekstra. Med litt flaks kan man faktisk ende opp med over dobbelt så mye om man finner rett kjøper! 

Sølvmynter kan være verdt mer enn bare sølvprisen til riktig kjøper!

En god start er å ta med sølvet til en bruktforhandler som du vet driver med kjøp og salg av sølvbestikk og andre typer sølv. Det er ikke sikkert du får den beste prisen der, men du får i alle fall et godt utgangspunkt for å vite om det du sitter på egentlig er verdt noe.

Noen liker også å legge ut sølvet på Finn.no, men det krever litt planlegging og en omtrentlig peiling på hva sølvet ditt er verdt. Det kan derimot være en god strategi for å sjekke om du kan få tjent litt ekstra penger på det gamle sølvet ditt før du selger det til omsmeltning. 

Les også:

Legg igjen en kommentar