Hvordan se om sølv er ekte

Sølv er populært både blant samlere så vel som til smykker, i bestikk og til andre bruksområder, og har en halvdyr pris. Det er langt ifra nærheten like dyrt som gull eller andre dyre metaller, men det har likevel en kilopris mange tusen kroner. Det er derfor absolutt mulig å finne gjenstander som utgir seg for å være sølv selv om det ikke er det, og vanligst av slike falske sølvgjenstander er å bruke et annet metall til basen for så å dekke hele gjenstanden med et sølvlag.

Det er heldigvis ganske enkelt å finne ut av om sølv er ekte eller ikke, og nedenfor har vi samlet sammen flere gode metoder for å kunne skille ekte sølv fra annet metall. De fleste metodene krever ikke engang spesialutstyr, og kan gjøres hjemme så lenge du har tingene fremfor deg, så her er det bare å finne frem sølvet for å teste om det er ekte.

Sølvmynter er populære samlegjenstander.

Start med å se etter sølvmerket

Så godt som all sølv som selges er merket med graden på sølvet som sier noe om hvor stor prosenandel av gjenstanden som er rent sølv. Dersom gjenstanden mangler dette merket er det grunn til å bli skeptisk til om det er ekte sølv. Så en god start er at sjekke etter sølvmerket.

Når er der sagt er det ganske sjeldent at sølv forfalskes. Det er såpass billig at det sjeldent er verdt å bruke tid og penger på å forfalske det, selv om det selvsagt skjer fra tid til annen.

Nedenfor har vi også samlet flere tester for å faktisk sjekke om sølv er ekte eller ikke, og bruker to minst to av disse er du nesten 100 % garantert at sølvet ditt er ekte.

Les mer: Hvordan selge gammelt sølv.

Bruk istesten for å sjekke om sølv er ekte

Den enkleste måten å se om sølv er ekte på er ved å ta istesten. Legg en isbit på det romtempererte sølvet og se hva som skjer. Hvis sølvet er ekte ser det ut som om hele isbiten smelter, og det mye raskere enn det ville gjort om du plasserte det på stål, jern eller lignende. Det kan nesten se ut som om sølvet er varmt!

Grunnen til dette kommer av at sølv har utrolig høy termisk konduktivitet, noe som bare betyr at det frakter varme og kulde ekstremt raskt. Det er altså tydelig raskere enn metall vi er vandt til å bruke.

Hvis du synes det er litt vanskelig å avgjøre kan du jo bruke to isbiter; legg en på sølvet og den andre på en metalloverflate som kjøkkenvasken. Om den på sølvet smelter mye raskere er det trolig ekte sølv.

På noen ting, som små smykker eller bestikk, kan denne istesten være litt vanskelig. Heldigvis er det flere måter å sjekke om sølvet er ekte på, så bare fortsett å lese nedenfor, så får du en god test som også fungerer til smykker og bestikk.

Bruk lydtesten for å se om sølv er ekte

Sølv har en helt unik type lyd man kun får dersom man slår to sølvgjenstander mot hverandre, og det høres nesten ut som en bjelle som ringer. Så hvis du har en del sølv og ønsker å teste lærer du deg fort hvordan ekte sølv høres ut når du slår det mot hverandre, og oppdager raskt om en av gjenstandene ikke er ekte sølv.

Om du bare har én sølvgjenstand, som for eksempel en mynt kan du enkelt sammenligne lyden med en annen mynt. Slipp én og én mynt i bakken, så kommer du garantert til å høre forskjell dersom sølvmynten er ekte.

Ekte eller falskt? Nå kan du sjekke selv!

Bruk en sterk magnet for å se om sølv er ekte

Hvis du har en sterk magnet liggende i huset kan du bruke denne for å sjekke om sølvet er ekte. Sølv er nemlig kun litt magnetisk, så en sterk magnet vil kun ha litt attraksjon til sølvet. De fleste andre metaller som blandes sammen med sølvet for å forfalske sølv er derimot stort sett mye mer magnetisk, så det vil feste seg skikkelig godt til magneten.

Du kan også legge sølvgjenstanden i en 45 graders vinkel, og legge magneten på den. Ved ekte sølv vil da en sterk magnet falle sakte, men sikkert mot bakken. Her skal magneteffekten være svak nok til at den ikke fester seg fast, men sterk nok til at den ikke faller rett av uten noen attraksjon.

Det kan være litt vanskelig å bruke magnettesten ut av det blå, men det fungerer godt for de som er litt kjent med sølv og kun ønsker å sjekke mynter og andre gjenstander raskt. Sølv er ganske unikt i hvor magnetisk det er, så det er et godt tegn på at sølvet er ekte.

Bruk blekemiddel med hydrogenperoksid for å se om sølv er ekte

En annen mulighet for å sjekke om sølvet er ekte på er ved å bruke et blekemiddel som inneholder virkestoffet hydrogenperoksid. Når dette reagerer med sølv vil det dannes en helt stort flekk. Denne sorte flekken er vanskelig å bli kvitt igjen, så vi anbefaler ikke denne metoden med mindre det er en siste utvei.

Kombiner flere metoder for å være helt sikker

Hvis du fortsatt føler deg litt usikker etter å ha tatt en test, anbefaler vi å kombinere minst to tester. Dersom det både har sølvstempel, smelter is som sølv skal, og høres ut som sølv når du slår det mot hverandre – ja, da er det ganske stort sannsynlighet for at det er sølv.

En del av testene krever at man blir litt vandt til dem før de fungerer optimalt. For eksempel vil lydtesten eller magnettesten være veldig nyttig for de som har gjort det er par ganger, mens du som gjør det første gang kanskje ikke føler deg like trygg på om det du faktisk hører er lyden av sølv eller ikke. Om du derimot har flere sølvgjenstander liggende, gjerne noen du vet er sølv, så kan du jo øve deg litt med disse og sammenligne med annet metall, så får du fort dreisen på det.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan se om sølv er ekte”

    • Hei.

      Det er ikke bare å finne sølv liggende slengt rundt her i Norge. Men det finnes sølvgruver hvor det kan være mulig å finne sølv i berget.

      Svar

Legg igjen en kommentar