Er det lov å selge krekling man har plukket selv?

Krekling er en vintergrønn busk med frukt som finnes stort sett overalt når man kommer over tregrensa, og til tross for en besk smak har den noen nyttige bruksområder. Krekling kalles også noen ganger for krøkebær, og bærene regnes som en av de bærene man fint kan plukke i store kvantum vilt i naturen.

Du kjenner sikkert allerede godt til retten til å plukke så mye bær man vil i utmark, men det er ikke alle som vet helt hvilke regler og lover som gjelder når de skal selge bærene i ettertid. Så i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorvidt det er lov å plukke krekling for et kommersielt formål.

Krekling.

Disse lovene gjelder når du plukker krekling for å selge

Loven som forteller om høsting av bær går vi allemannsretten i friluftsloven som handler om høsting av bær. Denne sier at man fritt kan høste så mye bær man bare vil i utmark, så sant man gjør det på en ansvarlig måte som er bærekraftig. Når man plukker krekling er det egentlig ikke noe å tenke på, da plantene fint overlever selv om du klarer å plukke hvert eneste bær i et område (bare la selve plantene stå i fred).

Denne loven sier ingenting om hva du kan gjøre med bærene du plukker, så det er altså helt lov å selge eller gi bort krekling man har plukket. Dette gjelder så lenge du plukker det i utmark, og det har ingenting å si om det er privat eller offentlig grunn. Grunneier har ikke mulighet til å nekte noen å plukke krekling i utmark.

Les ogsåEr det lov å selge blåbær man har plukket selv?

For mange kan det være vanskelig å skille mellom innmark og utmark, men når du er såpass langt ute på fjellet som du må være for å finne krekling er det sjeldent et stort problem. Bare sørg for at du ikke er for tett på hytter eller tun, så går det fint. Krekling er jo overalt, så bare trekk deg litt unna eventuell bebyggelse.

Slik får du solgt krekling

Det er litt mer vanskelig å selge krekling enn de mer populære bærene som multer eller blåbær, men det finnes både butikker og restauranter som ofte er villige til å kjøpe inn bær fra privatpersoner som har vært på fjellet og plukka.

Det er også noen som legger ut krekling for salg på Finn.no eller Facebook, og det er jo en mulighet. Det er sikkert noen som ikke er i form til å gå opp på fjellet som vil kjøpe krekling, men det er neppe noen stor etterspørsel etter det.

Les også:

Legg igjen en kommentar