Hva er affiliatemarkedsføring og affiliatelinker? Forklart

Dersom du ferdes mye på internett, spesielt på blogger eller lignende, så har du kanskje kommet over begrepet affiliatemarkedsføring eller affiliatelinker. Men hva betyr det egentlig når et innhold er merket med dette?

Affiliatemarkedsføring er egentlig bare en type markedsføring hvor en nettbutikk eller lignende har inngått et samarbeid med en nettside, blogg eller lignende om at de skal gi visse prosenter av et salg til den nettsiden/bloggen som sendte de trafikken. Ofte er det bare snakk om noen få prosent av salget, men personer med populære blogger og store nettsider kan fort tjene inne greie summer med penger på denne markedsføringsmåten.

Man kan ofte se eksempler på affiliatemarkedsføring ved å gå til en tilfeldig toppblogg. Se etter linker som postes når det er snakk om klær; disse er nesten alltid affiliatelinker. Her inne på ForklarMeg.com har vi også noen artikler som inneholder affiliatelenker når det passer seg.

Les mer: 4 måter å tjene penger på bloggen sin på.

Man kan se forskjell på affiliatelinker og vanlige linker ved å holde musepekeren over linken. Om det er en affiliatelink ser den veldig rar ut, da den har mange tilfeldige tall og bokstaver for å identifisere linken. En ikke-affiliatelink ser som regel mye renere ut. Blogger og nettsider er også påbudt å informere om bruk av affiliatelinker, og dette gjøres ofte ved at ord som «sponset innlegg», «kommersielt innhold» eller lignende klistres inn en eller annen plass mot bunnen av teksten.

Det finnes rundt et titalls selskap i Norge som driver med leveranse av affiliatesamarbeid hvor de setter nettsider eller blogger i kontakt med nettbutikker, samt har systemer for å gjøre dette på en grei måte. Det er faktisk nokså enkelt for en nettside eller blogg å skaffe seg et slikt samarbeid.

Kan man stole på nettsider med affiliatelinker?

I prinsippet trenger ikke innholdet å bli noe annerledes bare fordi en nettside bruker affiliatelinker når de skal vise til et produkt eller lignende, men det er jo viktig å ha i bakhodet at når nettsiden/bloggeren tjener penger på at du kjøper et produkt via denne linken, så er det jo også større risiko for at de smører litt tykt på når de skryter av produktet, ettersom de tjener mer penger om flere kjøper det.

Derfor må man være litt obs på nettsiden/personen som bruker disse, og gjøre en vurdering av hvorvidt de virker som en ærlig kilde eller ikke. Det er ganske enkelt å oppdage om en tekst virker å være skrevet for å selge et produkt, eller om det er en ærlig omtale, og at nettsideeieren bare ønsker å tjene litt penger på innholdet de har produsert.

Blir det dyrere for forbrukere om de bruker affiliatelinker?

Man får samme pris på alle produkter, uansett om man følger en affiliatelink for å komme til nettbutikken eller ikke. Pengene som betales ut til de som driver affiliatenettsidene er som regel knyttet opp mot markedsføringsbudsjettet til nettbutikkene, så det er ikke slik at det jevnt over blir dyrere for forbrukere om de bruker affiliatelinker når de handler.

Det er derfor helt trygt å handle via affiliatelinker, så det er ikke noe man trenger å stresse over.

Les også: Hvor mange lesere må du ha for å tjene penger på bloggen din? Forklart.

Norske affiliatenettverk

Det er en rekke norske affiliatenettverk. Disse har alle samarbeid med en rekke nettbutikker og andre som selger produkter, samt et stort nettverk av nettsideeiere og bloggere.

Dersom du driver en blogg eller en nettside kan du registrere deg hos disse affiliatenettverkene for å kunne inngå samarbeid med spesifikke aktører, og potensielt tjene penger på nettsiden eller bloggen din.

Tradedoubler: Tradedoubler er trolig den eldste aktøren i Norge, og har holdt på veldig lenge. Der finnes mange noen av de største nettbutikkene, samt et vidt spenn av ulike bransjer og sjangere.

Adtraction: Adtraction er relativt nye i Norge, men har vist seg å være veldig flinke. Her har de mange gode program, og det er et nettverk som anbefales sterkt uansett om man har en blogg eller nettside. Utvalget av annonsører er stort og variert.

Daisycon: Daisycon er et stort internasjonalt selskap med affiliateavtaler i mange land. De har også en del norske avtaler, inkludert en del nettbutikker man ikke finner hos noen av de andre aktørene.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Daisycon.

Les også:

Legg igjen en kommentar