Hva slags prisnivå er det i London? Forklart

London er blant de mest populære storbyene for nordmenn som ønsker å dra på en weekendtur til en storby i utlandet, men er det egentlig billig i London? Man kan jo få ekstremt billige flybilletter dit om man reiser med flyselskaper som Norwegian eller Ryanair, men ellers er det langt ifra noen billigby.

Les også: Tips til deg som skal fly med Ryanair første gang.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på prisnivået på ulike ting i London, og det er stor variasjon i forhold til hva vi forventer å måtte betale for lignende ting her i Norge.

Jevnt over kan man si at prisnivået i London er høyere enn Norge når det kommer til hotell og overnatting. Mat, drikke og restauranter er billigere, mens underholdning og attraksjoner koster omtrent det samme som her i Norge. Shopping har et stort prisspenn, men det er muligheter for å få en del ting billigere enn i Norge, uten at det er preget av å være superbillig.

Prisnivå på shopping i London

I London er det shoppingmuligheter i alle prisklasser, men jevnt over er det litt billigere enn her i Norge når det kommer til ting som klær, sko, elektronikk og lignende. Det er mulig å handle klær ekstremt billig på butikker som Primark, men det finnes også kjente kjeder som H&M hvor klærne selges omtrent 20 – 25 % billigere enn i Norge. Det er altså ikke snakk om den aller første forskjellen, men litt er det jo. Så når man reiser til London for å shoppe gjør man det ikke for å spare all verdens med penger, men heller for å nyte utvalget de store butikkene har der. Man sparer som sagt litt på å handle i London fremfor Norge, men det er ikke sånn at det noen gang føles spesielt billig å kjøpe klær, sko og lignende der.

Når man skal kjøpe luksusprodukter som Chanel, Dior eller Mulberry er ikke prisnivået betydelig ulike fra hva du ville gitt for samme produktet her hjemme i Norge. Det er derimot betydelig bedre utvalg i London enn i Norge da, så det er jo andre fordeler utenom prisen.

Prisnivå på mat og drikke i London

Mat og drikke er generelt sett nokså billig i London, men det spørs jo helt på hva man gjør det til. Man kan få tak i veldig billig mat om man drar til en dagligvareforretning, men det er ikke akkurat veldig billig på vanlige restauranter i London sentrum. Beregn gjerne mellom £20 og £30 per person for et godt måltid ute på en grei restaurant i sentrum av London. Det blir litt billigere om dere reiser litt lenger vekk fra sentrum, så det kan være vel verdt å ta noen minutter på t-banen for å komme seg litt vekk fra Oxford Street hvor prisene er høyest.

Ellers er fastfood veldig billig sammenlignet med i Norge, og det er nokså står fastfood-kultur i byen. Her snakker vi ikke bare om burgere, det er et mye større utvalg, inkludert sunnere tilbud enn det man vanligvis forbinder med fastfood. De har alle de kjente og kjære kjedene i London, som McDonalds, Subway, Burger King og så videre. Det er dessverre veldig ofte proppfullt i disse fastfood-restaurantene ved de populære områdene i sentrum av byen, og man må ha litt flaks for å få sitteplasser om man kommer i lunsjtider, like etter arbeidsdagen er over eller lignende tider.

Drikke på puber er heller ikke så billig som mange tror, og beregn rundt £5 for en pint (omtrent en halvliter). Det er jo noen tiere billigere enn her i Norge, men markant dyrere enn om man drar til nabolandene som Tyskland eller Frankrike. Man trenger ikke å gi tips i London eller resten av landet, så prisen du ser på menyen er det du trenger å betale. Igjen er det betydelig mye billigere om du er noen minutter utenfor bysentrum, og jo lenger unna, jo billigere blir det.

På dagligvarebutikker er det svært lavt prisnivå på alkohol og annen drikke. Man kan også få mye billig mat på disse dagligvarebutikkene, men inne i bysentrum er gjerne disse butikkene små og har lite utvalg. Man må litt ut av byen for å finne større dagligvarebutikker med et godt utvalg av både mat og drikke.

Prisnivå på attraksjoner og underholdning i London

Attraksjoner og underholdning i London er faktisk ganske dyrt, og mange ting har tilnærmet norske priser. Om du har lyst til å ta deg en runde med pariserhjulet London Eye må du punge ut med £30 per voksen for en tur på en halvtime, mens en omvisning på det populære museet Churchill War Rooms koster £22 per person. En runde på det populære voksmuseet Madame Tussads koster derimot rett under £50 per person! Skal man se mange av de ulike attraksjonene i byen må man beregne en del tusenlapper på attraksjoner og underholdning.

Det er typisk på dette punktet at barnefamilier sprenger feriebudsjettet, for om man skal ta med en familie på 4 til 3 ulike attraksjoner i løpet av en dag har man fort brukt 3-4 tusen kroner bare på å komme inn. Det er derimot mye spennende man kan gjøre i London som ikke koster all verdens, så med litt research kan man få en riktig så fin tur til London uten å måtte bruke tusenvis av kroner på de største turistattraksjonene hvor det uansett er proppfullt av folk, lange køer, og mye støy.

Et godt eksempel på gratisattraksjoner er alle de kjente bygningene i London. Man trenger ikke å betale noen verdens ting for å se Big Ben eller Buckingham Palace. Byen er dessuten full av spennende parker som er helt gratis å utforske. Om du liker museer er det en haug med gratismuseer i London, inkludert det verdenskjente British Museum. Her betaler man ingen verdens ting for å komme inn, og kan nyte hele samlingen uten å betale ett eneste pund.

British Museum
Inngangen til gratismuseet British Museum. Foto publisert med tillatelse.

Les også: Dette må du få med deg i London i førjulstiden.

Prisnivå på hotellovernatting i London

Hotellovernattinger er dyrt i London, og dette kommer av at eiendomsprisene er skyhøye. Jo mer sentralt man vil bo, jo høyere pris må man betale. Det er mulig å få noen «kupp» hvor man kan betale 1 000 til 1 500 kroner per natt, men da får man som regel en slitt seng på et gammelt rom i et slitt hostel.

Om man vil bo sentralt i byen må man ut med en del, men det er mulig å ta undergrunnsbanen litt vekk fra sentrum for å få mye billigere priser på hotellrommene, selv om det aldri blir spesielt billig. For de fleste vil nok hotellovernattingene stå for en betydelig del av kostnaden ved å reise til London, i alle fall dersom man ønsker å bo sentralt til i byen.

Det kan være mulig å få greie priser om man har litt flaks, men selv om man får gode priser er dette i forhold til normale London-priser, og uansett hvordan man vrir og vender på det er det dyrt å overnatte i London. For best mulig priser bør man bruke en nettside som Hotels.com for å søke opp hotellet man skal bo på, så får man bedre priser på det enn om man bare bestiller alene.

Les også:

Legg igjen en kommentar