Hvordan fungerer egentlig MyHeritage sin slektsforskning?

MyHeritage er et selskap som driver med sleksforskning ved bruk av genetisk materiale (DNA), og alle kan kjøpe tilgang til å sende inn genetisk materiale for så å få full tilgang til informasjon om opphavet sitt. Da kan man finne ut av hvor forfedrene sine kommer fra, og ofte viser det seg at man har røtter i helt andre deler av verden enn man kanskje trodde.

Om du ønsker å danne deg et komplett slekstre med mye mer informasjon enn du klarer å finne ut av ved å mase på gamle slektninger, så er dette midt i blinken for deg.

Selve konseptet er egentlig veldig enkelt. Du begynner med å bestille et DNA-kit fra nettsidene til MyHeritage. Dette får du i posten etter noen få dager. Dette kitet bruker du til å ta en genetisk prøve med, og til denne testen bruker man enkelt en spyttswab, altså en slags Q-tip som gnis mot innsiden av kinnet. Dette er helt smertefritt, og tar toppen 30 sekunder å gjennomføre.

Les også: Slik kommer du i gang med slekgsforskning.

Når du har tatt testen putter du bomullspinnen/q-tipen i en pose som følger med i settet, og leverer den i posten. Det følger med en konvolutt i settet, så du trenger bare å legge posen med prøven i denne og legge den i posten, så er det i orden. Nå sendes prøven til et laboratorium som gjennomfører testen (testen er på dette punktet anonymisert for de som gjennomfører den), og etter 3-4 uker er alt klart og ferdig.

Med det samme som testen er klar får du en e-post med innloggingsdetaljer for å sjekke resultatet ditt. Inne på nettsidene kan du da se hvor forfedrene dine stammer fra, hvilken prosent du har av de ulike etnisitetene (svært få er kun én etnisitet), et slektstre og litt lignende informasjon.

Ettersom det er så mange som bruker MyHeritage kan du være heldig og kunne få god informasjon om slektstreet ditt, og kanskje til og med komme over fjerne slektninger du aldri ville kommet over på en annen måte.

Selve testen og resultatene koster litt under en tusenlapp, men det er nokså vanlig at testkitet er på salg, så det er mulig å få det litt billigere om du har flaks med tidspunktet du tenker å bestille på.

Er det ikke ulovlig med slik gentesting i Norge?

Teknisk sett er det ulovlig å ta genetiske tester på denne måten i Norge (forutenom på offentlige sykehus), men denne tjenesten er likevel helt lovlig ettersom selve testene utføres utenfor Norge. Det er ingen lover mot å sende spytt ut av landet, og testene utføres naturligvis i land hvor dette er helt lovlig. Noen kan kanskje synes det er litt i grenseland, men det er i alle fall ingen risiko forbundet med å ta en slik test.

Får man noe informasjon om genetiske sykdommer og lignende?

Nei, når man bestiller et DNA-sett til bruk på slektsforskning hos MyHeritage får du ingen informasjon om genetiske sykdommer du har, eller som du er ekstra eksponert for. Faktisk blir ikke engang DNA-et ditt testet for noe slikt, og det er kun gener som har med opphav og etnisitet som blir sjekket med denne pakken.

MyHeritage har også en egen tjeneste for å sjekke genetisk helse for de som måtte ønske dette, og da kan man sjekke hvilke sykdommer man er ekstra utsatt for å få slik at man vet hva man skal være obs på. Dette kan også bestilles hos MyHeritage, men det er en helt separat tjeneste fra slektsforskningen, så det er ikke mulig å blande disse to med et uhell.

Les også:

Legg igjen en kommentar