Oversikt over gode norske affiliatenettverk i 2022

Det finnes mange ulike affiliatenettverk nå om dagen, og disse har alt fra noen få spesialprogrammer hver til flere hundre ulike annonsører i alle slags sjangere. Felles for dem alle er at de lar deg som driver en nettside, blogg eller en profil på sosiale medier kunne tjene penger på innholdet ditt.

Istedenfor å vise vanlige annonser lar affiliateprogrammer deg samarbeide med ulike nettbutikker, tjenester og andre annonsører hvor du driver trafikk til nettsidene deres i bytte mot en prosentandel eller en fast provisjon for hver lead eller salg. Dette gir penger i kassa til dem som kan gi verdifull trafikk, og en veldig kjekk måte å tjene penger på nettsiden eller bloggen din på.

Les også: Hva er egentlig affiliate? Forklart. Her får vi nærmere inn på hva affiliatemarkedsføring faktisk er for noe.

Nedenfor skal vi derimot ta en nærmere titt på de beste affiliatenettverkene i Noge. Dersom du har en nettside på norsk eller primært har norske brukere bør du vurdere disse når du skal finne annonsører du kan samarbeide med. Når du blir med på et affiliatenettverk får du nemlig tilgang til en haug ulike annonsører med nettbutikker som du kan samarbeide med, istedenfor at du trenger å gjøre egne avtaler med hvert enkelt selskap.

Merk at vi med «norske affiliatenettverk» ikke mener affiliatenettverk som nødvendigvis er helnorsk eller har hovedkontor i Norge. Det vi regner som norske affiliatenettverk i denne artikkelen er affiliatenettverk som har samarbeid med norske aktører som henvender seg til norske forbrukere på norsk.

Adtraction

Adtraction er et relativt nytt affiliateselskap som ble etablert i 2008, men som begynner å regnes som en av de beste i Norge. Denne kommer helt på toppen av listen her på Forklarmeg.com fordi den rett og slett er vår favoritt.

Et par av de geniale tingene med Adtraction er at den er veldig enkelt å bruke, man får en egen plug-in til Chrome som lar deg lage dyplenker på 2 sekunder uten å være på nettsidene deres, alle summer er i NOK, de har et stort utvalg av ulike annonsører, og hele nettsiden er både helt på norsk og veldig intuitiv.

Dette er altså vår favoritt, og det er mange gode annonsører der fra mange ulike bransjer, noe som gjør at de aller fleste kommer til å komme over nye nyttig der.

Skjembilde fra Adtraction.
Skjembilde fra Adtraction.

Tradedoubler

Tradedoubler er kanskje den største, og i alle fall det mest kjente affiliatenettverken i Norge. De har drevet på i haugevis av år, og har samarbeid med veldig mange ulike annonsører, for ikke å snakke og titusenvis av nettsider og blogger.

Det er altså veldig mange ulike annonsører på Tradedoubler, og noen er mer kjente enn andre. Her har du nemlig både store nettbutikker som er kjente husholdningsnavn, men du har også skikkelig nisjebutikker som spesialiserer seg på noen få produkter. Sistnevnte er jo perfekt hvis du skriver om akkurat dette nisjeproduktet, men det betyr også at de fleste av annonsørene der neppe er nyttige for deg. Likevel, de har noen store og kjente aktører som er vel verdt å ta med seg uansett.

Daisycon

Daisycon er nok et affiliatenettverk, og også her er det mange spennende programmer. Her er menyen hakket med avansert og vanskelig å forstå seg på for nybegynnere enn de to over, men det er likevel vel verdt å registrere seg der. Det er nemlig en del unike annonsører der som du ikke finner hos noen av de andre nettverkene.

For de mer viderekommende er Daisycon derimot perfekt, for det avanserte menysystemet betyr også kraftige systemer som lar deg fikse på alle slags småting.

Awin

Awin er et stort, internasjonale affiliateselskap som også har målrettete annonsører og publishers i Norge. Selve hovedkontoret til Awin ligger i Berlin, men de har program for de fleste europeiske land, så vel som veldig mange internasjonale program som kan fungere selv på norske nettsider (som for eksempel Etsy eller Fiverr).

Hos Awin er det omtrent 60 norske programmer, og det er et par gode og unike programmer som er verdt å sjekke ut der. Her er det programmer for både reiser, friluftsliv, interiør, klær og det meste annet.

For noen år tilbake byttet Awin navn fra Zanox, og alle kontoer fra Zanox sine systemet er flyttet over til Awin sine. Selve nettsiden er på engelsk.

Skjermbilde fra Awin.
Skjermbilde fra Awin.

TradeTracker

TradeTracker er en av de største affiliatenettverkene i Europa, og har et godt rykte på seg for å være et godt nettverk. Her har vi dessverre ikke så mye erfaring, så vi skal ikke si annet enn at det er et stort nettverk som kan være verdt å sjekke ut, så oppdaterer vi heller dette innlegget dersom vi får bygd opp mer erfaring med TradeTracker i fremtiden.

Hvilke av affiliatenettverkene bør jeg bli medlem av?

Det er ikke slik at ett affiliatenettverk er det beste, mens de andre dårligere. Grunnen til dette er at alle affiliatenettverkene fungerer ulike, og noen er best for noen, mens andre er best for andre. Noen liker at det et et enkelt system, mens andre higer etter kraftigere funksjoner for avanserte innstillinger.

I tillegg er det jo kanskje annonsørene som er viktigst. Om du driver en blogg om hunden din spiller det ingen rolle om det er verdens beste kundeservice, menyer og sånt hvis alle annonsørene er om elektronikk og reise. Da er det bedre for deg med det affiliatenettverken som har dyrebutikker som annonsører.

Vi anbefaler å registrere deg på flere ulike affiliatenettverk for å sjekke hvilke som passer deg og dine nettsider eller blogger best. Du finner deg garantert en favoritt blant dem!

Husk at du må søke på programmer / annonsører

Selv om du er registrert på et affiliatenettverk betyr det ikke at du kan vise annonser og tjene penger på alle annonsørene eller programmene som er der. Som regel må du nemlig søke på hvert enkelt program med hver nettside eller blogg du ønsker å ha affiliateannonser på.

Dette lar annonsørene sjekke ut nettsiden din for å se om de ønsker å ha annonsene sine der. Dersom du har en dårlig nettside, har en nettside om et helt annet tema, eller at annonsøren av en annen grunn ikke ønsker å bli tilknyttet siden din, så kan de enkelt nok avslå denne søknaden.

Om du har en ålreit nettside vil derimot de fleste godta nettsiden eller bloggen din, for de ønsker jo også å tjene så mye penger som mulig, og da er flere nettsider og blogger som produserer innhold for dem bedre enn få.

Koster det noe å bli med på et affiliatenettverk?

For deg som driver en blogg, nettsider eller lignende og som ønsker å tjene penger på disse, er det helt gratis å registrere seg på affiliatenettverkene. Du er nemlig en publisher.

Om du derimot har en nettbutikk eller en tjeneste du ønsker at andre skal promotere for det må du betale for å bli medlem. Her inngår hvert selskap individuelle avtaler, så vi kan ikke si noe om pris, men typisk er det snakk om en etableringssum + en % av det publisherne får i provisjon.

Hvem kan ha affiliateannonser på nettsiden sin?

De aller fleste som har en egen blogg eller nettside kan ha affiliateannonser på nettsiden sin. Det store spørsmålet er om de passer inn på siden din, og om du har nok trafikk til at det er «verdt det».

En del annonsører setter også krav til nettsidene, både med tanke på innhold og den generelle utformingen av nettsiden. Hver annonsør har rett til å avvise nettsider og blogger de ikke ønsker samarbeid med, så det er ikke garantert at du får samarbeide med alle du måtte ønske selv om du er registrert på affiliatenettverket.

Finnes det en liste over annonsører på de ulike affiliatenettverkene?

Det finnes kanskje noen gamle lister med oversikt over hvilke annonsører som er på de ulike affiliatenettverkene, men bruk kun disse som et slags indikasjon. De fleste affiliatenettverkene har nemlig avtaler som går i et gitt tidsrom, så noen annonsører forsvinner, mens nye dukker opp.

Den eneste kilden til de oppdaterte listen er å sjekke ut hver enkelt annonsør ved å lage en brukerkonto der.

Hvor mye penger kan man tjene på affiliatemarkedsføring?

Summen du tjener på å drive med affiliatemarkedsføring eller affiliateannonser avhenger 100 % av hvor mye trafikk du sender til annonsørene, og hvor mye penger de bruker. Om du har tusenvis av besøkende om dagen som alle er ute etter å kjøpe produkter kan du tjene store summer, mens vanlige blogger med noen få titalls besøk om dagen ikke kommer til å tjene like mye.

Det er ingen øvre grense på hvor mye du kan tjene, og har du en stor og god nok nettside eller blogg kan det være snakk om millioner i året.

Typisk ligger provisjonen et sted mellom 5 % og 15 % på alle salg i nettbutikker, hvor 8 % eller 9 % ser ut til å være en vanlig standard i mange bransjer.

Denne artikkelen inneholder annonselenker for Daisycon.

Les også:

Legg igjen en kommentar